Achtergrond

Eigenaar rock-cafe Unker Bunker “Ik wil Suriname maken tot het rockcentrum van de regio”

Dit artikel krijg je cadeau van OneWorld. Word abonnee

Ooit speelde Jerry Orie (31) in de top van de metal-rockscene van Nederland. Nog geen vijf jaar geleden besloot hij terug te keren naar zijn geboorteland en de rockscene daar een push te geven. Als eigenaar van het Unker Bunker terras lukt dat hem aardig goed. Afgelopen zaterdag vierde Unker Bunker terras haar vierde verjaardag met een rockevenement waar formaties uit de 3 Guyana’s optraden.

4 jaar Unker Bunker
Piepjonge rockers bewegen zich ontspannen tussen rockers van eerdere generaties. In een gemoedelijke sfeer swingen en dan weer headbangen vooral de jongeren op de pop/rock-tunes van de beginnende Guyanese formatie Keep your day job. Ook werd er aandachtig geluisterd naar de wijze woorden in de teksten van de old skool Surinaamse rockformatie Tidal Wave en werd er stevig geheadbangt op de tonen van Ae-ons en Vseisǃ uit Frans-Guyana.

De scene is relatief klein en de rockformaties van wisselende kwaliteit, maar er zitten een paar steengoede bands tussen. Het is duidelijk dat de rockscene in Suriname weer in de lift zit, vindt ook Jerry Orie zelf, al is hij de eerste die aangeeft dat het “nog niet is wat het wezen moet”. “Ik heb bepaalde doelen voor ogen. Suriname tot het centrum maken van rock in het Caribisch gebied en de Surinaamse rockscene naar een hoger niveau tillen.”

De potentie hiervoor is volgens Orie zeker aanwezig. “De jongens van nu doen hun eigen ding. De sfeer die er was toen ik met mijn rockvrienden iedere zaterdagmiddag aan de keizerstraat aan het chillen was, komt niet terug en dat geeft niet. Dit is een andere tijd met nieuwe mensen die het op hun eigen manier gezellig met elkaar hebben. Ik wil ze meer bieden dan wat er nu al is.”

Hoger niveau rock in Suriname
Om het goede voorbeeld te geven en de toon te zetten, is Orie zelf ook actief als rockmuzikant. “In de 5 jaar die ik in Suriname woon, heb ik in 13 verschillende bandjes gezeten. Met mijn huidige band Revolt heb ik qua bandleden eindelijk een stabiele line up gevonden waar ik van kan genieten. We zijn bezig met het schrijven van eigen nummers. Het album dat volgend jaar uitkomt, zal dankzij de hoge kwaliteit de Surinaamse rock naar een hoger niveau helpen tillen”, aldus Orie die vroeger in Nederland in top metalrock formaties als Cypher en Disquiet speelde. “Dat was een heel andere sfeer. We kregen ontzettend veel aandacht. We traden op in de bekendste clubs en op de bekendste festivals. Ik was de enige zwarte tussen al die blanken. Een soort omgekeerde Eminem. Maar dat vond ik niet erg, ik voelde me lekker in die groep.“

Orie, die als rockmuzikant ooit begon in het Surinaamse Cryptic Soul gaat iedere zomer terug naar Nederland om de sfeer in de Nederlandse rockscene te proeven en om op de hoogte te blijven van de laatste ontwikkelingen. “Ik loop alle zomerfestivals af, waaronder Graspop in Belgie. De sfeer die op die festivals hangt is fantastisch, dat wil ik ook in Suriname neerzetten. Dat gaat langzaam, maar het komt.”

Minimaal twee keer per jaar organiseert Orie een rockevenement op het Unker Bunker terras, waar hij de eigenaar van is. Unkies Open Air in april dit jaar was dankzij de goede rockformaties die er optraden, de sfeer en de internationale standaarden een hoogtepunt. “Het publiek en de bands gingen helemaal los.” Zaterdagavond in Energy was het publiek ook uitbundig, maar Orie en alle aanwezigen waren het erover eens: ”In de openlucht is veel leuker.”

Hulp bij de organisatie van zijn rock activiteiten krijgt hij altijd. Vooral stagemanager Zeynno Awailame speelt een cruciale rol bij ieder evenement. Wat betreft zijn ambitie om de Surinaamse rockscene nog gezelliger te maken en de muziek nog beter dan het al is, is Orie optimistisch. “Het gaat langzaam. In Suriname is men niet zo ruimdenkend als het op rockmuziek aankomt. Maar ik denk dat we er over 5 jaar wel zijn.”

Foto’s: Iwan ‘Rafiek’ van Kanten
hoofdfoto: Jerry Orie (rechts) met naast hem Octave Diogene van de Frans-Guyanese formatie V6.

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust met OneWorld en draag bij aan een rechtvaardige wereld.

Dat kan al vanaf 6 euro per maand

Ontvang onze beste verhalen in je mailbox

Volg ons