Achtergrond

Een zoet wijntje voor Mandela

Dit artikel krijg je cadeau van OneWorld. Word abonnee

Vanwege zijn gezondheid kon Nelson Mandela niet meer drinken, maar ook hij hield van een glaasje. “Hij hield van zoete wijn”, vertelt zijn kleindochter Tukwini (43). “Iedere gelegenheid is in Zuid-Afrika een reden voor een feestje. Of dit nu een verjaardag is, de geboorte van een kind of een huwelijk.” Dit bracht de familie op het idee om een eigen wijnlijn op te zetten. Zo wordt het beste van Zuid-Afrika – wijn en Nelson Mandela – gecombineerd. Makaziwe (60): “De wijn is gemaakt om samen te kunnen delen, net zoals de verhalen die erbij verteld worden.”

House of Mandela
De wijn van de familie gaat niet over Nelson Mandela, zijn verhaal is al wereldwijd bekend. De wijn gaat over het huis van Mandela, de plek waar hij is geboren en opgegroeid. Makaziwe: “Nelson Mandela is niet alleen mijn vader, hij wordt gezien als een vader voor de hele wereld. Niemand, ook wij niet, kunnen in zijn voetsporen treden. Maar wij kunnen wel zijn gedachtegoed overdragen van generatie op generatie.”

Tukwini vervolgt: “Mijn opa vertelde veel verhalen, wij wilden deze verhalen doorvertellen. Onze producten zijn te herkennen aan het logo van een boom in de vorm van een bij. De bij is ons familiesymbool, het is de letterlijke vertaling van de naam van onze voorvader Rolihlahla. Toen mijn opa vrij kwam uit de gevangenis, is hij de hele weg naar huis gevolgd door een zwerm bijen. Dit symboliseert voor ons de zegeningen van onze voorouders. De vleugels symboliseren de vele vertakkingen in onze familie. Voor het uiterlijk van de flessen hebben we gekozen voor een vrolijk patroon. Dit staat voor de vrolijke blouses die mijn vader altijd droeg, hij had een hekel aan pakken.”

De wijn is gemaakt om samen te kunnen delen, net zoals de verhalen die erbij verteld worden

Fair trade
Moeder en dochter Mandela hebben gekozen om samen te werken met boeren die een fair trade certificering hebben. Makaziwe: “Wij willen goede leefomstandigheden voor de productiemedewerkers. Ze moeten met respect worden behandeld. Door de boeren een eerlijke prijs te betalen, kunnen zij investeren in hun boerderijen.” In Zuid-Afrika heeft wijn een belangrijk aandeel in de economie. De wijnindustrie telt 3839 producers en 585 verkopers. Volgens Peter d’Angremond, directeur van Stichting Max Havelaar, is de combinatie tussen House of Mandela en het fair trade-concept perfect. “Er wordt gebruik gemaakt van gezonde landbouwgrond en mooie gewassen. Volgens d’Angremond heeft de familie een echte ‘doe’ mentaliteit en is er niet alleen een model maar wordt er ook actie ondernomen.

Niet te serieus
Tukwini mist haar opa, maar vertrouwt er op dat zijn geest nog steeds aanwezig is. “Ik mis zijn stem het meeste, hij vertelde altijd prachtige verhalen over zijn leven als jonge man. Ook zijn humor is iets om niet te vergeten, ondanks zijn verantwoordelijke taken nam hij het allemaal niet te serieus. Door terug te denken aan bepaalde momenten en grapjes hou ik hem dicht bij me. Mandela’s dochter Makaziwe heeft haar vader moeten missen tussen haar zesde en zestiende levensjaar, toen zat hij in de gevangenis. “Ik heb hierdoor nooit echt een relatie met hem kunnen opbouwen. Ik begreep niet dat mijn vader er niet was en ik hem alleen maar een kus op het raam kon geven op Robbeneiland. In de laatste dagen van mijn vaders leven hebben we kostbare momenten meegemaakt. Soms zei hij tijden niets, er waren geen woorden meer nodig.”

Producten
Volgens de twee vrouwen is de wijn niet het laatste commerciële product dat de familie produceert. “Wel zal het altijd een product zijn afkomstig van Zuid-Afrikaanse bodem”, meent Tukwini. Op dit moment worden er drie soorten Mandela-wijn verkocht in Nederland. Deze zijn te koop bij Plus, Coop en Jan Linders.  De wijn is ook verkrijgbaar in Canada, Amerika, Brazilië en verschillende Afrikaanse landen.

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust met OneWorld en draag bij aan een rechtvaardige wereld.

Dat kan al vanaf 6 euro per maand

Ontvang onze beste verhalen in je mailbox

Volg ons