Achtergrond

Een tipje van de sluier: de biogasboot

Dit artikel krijg je cadeau van OneWorld. Word abonnee

Café de Ceuvel in Amsterdam is hard op weg om zo zelfvoorzienend mogelijk te worden. Dit betekent kringlopen sluiten. De biogasboot is een van de initiatieven die dit mogelijk moet maken. 

Joey Hodde/Foto: Niki Boomkens

Maar wat betekent kringlopen sluiten? En wat is een biogasboot eigenlijk? We vroegen het aan Joey Hodde (24) van Café de Ceuvel, een van de initiatiefnemers. “In heel Nederland wordt ontzettend veel groenafval verbrand. Dat is zonde want we kunnen hier veel goede dingen mee doen. Ten eerste kun je groenafval gebruiken als compost. Wij gaan nog een stapje verder. In de biogasboot stoppen we de voedselresten in een biovergister. Hier komt methaangas uit waar we op kunnen koken. Wat overblijft is een soort smurrie, vol met voedingsstoffen waar we planten mee kunnen bemesten. Die planten gebruiken we uiteindelijk weer als voedsel”, aldus Hodde. En zo is het cirkeltje rond.

Circulaire economie

Efficiënt omgaan met grondstoffen en zo min mogelijk weggooien. Dat is het idee achter circulaire economie. Lees hier meer over circulaire initiatieven

Op een scheepswerf in Zaandam wordt een oude woonboot omgetoverd tot biogasboot die uiteindelijk naast Café de Ceuvel komt te liggen in Amsterdam. En een opknapbeurt is hard nodig, want de oude woonboot is zo lek als een zeef.

Meer weten over de biogasboot? Houd www.oneworld.nl/toekomstdenkers in de gaten voor uitgebreide filmpjes over het idee achter de biogasboot en het sluiten van kringlopen. 

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust met OneWorld en draag bij aan een rechtvaardige wereld.

Dat kan al vanaf 6 euro per maand

Ontvang onze beste verhalen in je mailbox

Volg ons