Achtergrond

Een goede daad van Nelson te koop

Dit artikel krijg je cadeau van OneWorld. Word abonnee

Nelson, een ex-gedetineerde uit Belize, is een glimlachverkoper. Voor 15 dollar maakt hij oudere vrouwen het hof met rode rozen en complimentjes. Doe er vijf dollar bovenop en Nelson belooft zichzelf ‘een 1% beter mens’ te maken. De aankoper van deze goede daad in Nederland krijgt het ‘bewijs’ van den goede daad: vervolgens een rapport met foto’s en tekst waarin Nelson verslag doet van zijn verrichtingen in thuisland Belize.

Liefdadigheid
Goede doelen en handel gaan steeds vaker samen. Zo schreef Oneworld eerder al over de ‘Goede Doel Shop’ die ervoor zorgt dat een deel van het in webshops uitgegeven geld wordt gedoneerd aan liefdadigheidsinstellingen. Smiles4sale pakt het rigoureuzer aan: liefdadigheid is daar geen bijproduct van een zakelijke transactie meer, het is zelf handelswaar geworden.

De klant in Nederland ziet zich beloond met een goed gevoel

Gevangenis
“Nelson is al minstens vijf jaar uit de gevangenis maar zijn donkere kant komt nog wel eens boven. Door het doen van goede daden kan hij juist zijn positieve kant meer ruimte geven”, zegt smiles4sale-oprichtster Elena Simons (36), die zichzelf ‘maatschappelijk uitvinder’ noemt. Plotsklaps had ze het plaatje in haar hoofd: een toeristische plek ergens in Afrika waar beeldjes van olifanten als souvenirs worden verkocht, maar nu stond er een man met een stuk karton in zijn handen, met ‘good deeds for sale’ erop geschreven. Simons meent met haar bedrijf een positieve bijdrage te leveren aan de vaak moeilijk verlopen levens van de verkopers, ze laat ze immers kennis maken met de ins en outs van het ondernemerschap. De klant in Nederland ziet zich beloond met een goed gevoel en met het eerder genoemde verslag.

CrowdfundSmiles4sale is in opstart. Op hun simpele site presenteren de huidige ‘smile sellers’ zich en is het mogelijk om een bestelling
te plaatsen. Ook zullen straatkinderen in Mexico een Goede Daden Dag houden en
hun stad Oaxaca op een explosie van vrolijkheid trakteren. Hiervoor loopt een
crowdfundingcampagne op de 1%CLUB.

Grootmoeder
Maar hoe weet hij of zij dat de goeddoener zijn daad ook echt heeft uitgevoerd? Een foto met zijn grootmoeder heeft Nelson waarschijnlijk snel geregeld, mocht hij dat willen. Simons erkent dat er aan de praktische uitvoering de nodige haken en ogen zitten. Toch garandeert ze dat de huidige negen verkopers die nu hun diensten aanbieden doen wat ze zeggen te doen, omdat zij of haar zakenpartner Sabine Linz via via persoonlijke contact met ze hebben gelegd.
Bovendien hebben ze in de testfase veel “enthousiastelingen die niet betrouwbaar bleken” afgewezen. “Er gaat natuurlijk nog wel eens wat mis, dan wil iemand bijvoorbeeld een goede daad doen voor de buren maar die blijken dan ineens twee weken bij familie te zitten. Maar dat is geen ramp, ik vind dat juist mooi omdat het inzicht geeft in hoe het leven daar is. Daarnaast overtuigt het ook van de echtheid, een druk op de knop en dan direct een verslag ontvangen, dat zou pas verdacht zijn”, aldus de onderneemster.

[[{“fid”:”32393″,”view_mode”:”file_styles_artikel_halve_breedte”,”fields”:{“format”:”file_styles_artikel_halve_breedte”,”field_file_image_alt_text[und][0][value]”:””,”field_file_image_title_text[und][0][value]”:””},”type”:”media”,”link_text”:null,”attributes”:{“class”:”styles file-styles artikel_halve_breedte media-element file-file-styles-artikel-halve-breedte”,”id”:”styles-4-0″}}]]

Kerstpakket
Maar wat als de onderneming groeit en het hebben van persoonlijke relaties met de verkopers niet langer mogelijk is? Dan wordt het moeilijk om te garanderen dat klanten waar voor hun geld krijgen, beseft ook Simons, die nog geen duidelijke plannen heeft voor een groeibestendig verdienmodel. Wel ziet ze mogelijkheden in het op de site plaatsen van klantbeoordelingen per verkoper of het in de arm nemen van lokale partners. Het ontwikkelen van dat soort initiatieven ziet ze overigens niet als haar taak: “We gebruiken deze fase eigenlijk om ons idee te presenteren, om er een goed draaiende onderneming van maken dragen we het liever aan iemand over.”

Vooral een origineel idee dus, die handel in goede daden. Of smiles4sale daadwerkelijk toekomst heeft hangt af van de wil van ervaren ondernemers om met een levensvatbaar verdienmodel op de proppen te komen. Tot die tijd doet een cadeaubon ter waarde van een goede daad het vast leuk in het kerstpakket.

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust met OneWorld en draag bij aan een rechtvaardige wereld.

Dat kan al vanaf 6 euro per maand

Ontvang onze beste verhalen in je mailbox

Volg ons