Een vijfde van China bestaat uit woestijn. Door intensieve landbouw, industrie en klimaatverandering dreigen de woestijnen echter steeds verder op te rukken. China is daarom de laatste jaren druk bezig om de verwoestijning een halt toe te roepen onder meer door het planten van bomen. Een enorme barrière van biologisch afbreekbare zandzakken is het laatste wapen in de strijd tegen het oprukkende zand.

China_zandstorm tengger woestijn
Zandstorm, Foto NASA

 

 

De zandzakken zijn gemaakt van maïs en worden binnen zes jaar afgebroken. De zakken zijn een schenking van Japan en worden gevuld door Chinese schoolkinderen en vrijwilligers waaronder 500 uit Japan. De zandzakkenbarrière komt te liggen tussen de rand van de woestijn en de 50 kilometer lange groene gordel die de afgelopen zeven jaar is aangelegd en moeten zandstormen tegengaan.

 

 

 

Zandstormen
Regelmatig verstoren zandstormen het openbare leven in grote Chinese steden. Af en toe waaien deze zandstormen ook richting Korea en Japan, soms bereiken ze zelfs de Verenigde Staten. Vandaar dat deze landen China ondersteunen in de strijd tegen het woestijnzand.

 

Bewuster geworden door dit artikel?

Onze journalistiek is toegankelijk voor iedereen en dat willen we zo houden. Met een kleine bijdrage help jij ons anderen ook bewust te maken. Alvast bedankt!

Ja, ik doe graag een eenmalige donatie!
Hoeveel wil je doneren?
670

Over de auteur

Bezoek auteurspagina

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust via onze wekelijkse nieuwsbrief