Wereldwijd komt er elk jaar 40 miljoen ton aan elektronisch afval (e-waste) bij: een enorme hoeveelheid aan koelkasten, computers, tv-sets, telefoons, airco’s en meer. De ‘producenten’ van elektronisch afval komen voornamelijk uit Europa, Amerika en China. De e-waste zelf wordt veelal verscheept naar landen in West-Afrika, zoals Ghana.

De Ghanese hoofdstad Accra is een belangrijk centrum voor ontvangst, hergebruik, en lozing van elektronisch afval. De Italiaanse onderzoeksjournalist Jacopo Ottaviani nam een kijkje bij containers, milieu-activisten, ‘repair shops’ en de beroemde Agbogbloshie vuilnisbelt. In navolging van internationale media als Al-Jazeera en El Pais verzorgen OneWorld en Kaleidos Research de vertaling en lancering van deze web-documentaire in Nederland. Zie de OneWorld longread 'E-Waste Republic'.

Bewuster geworden door dit artikel?

Onze journalistiek is toegankelijk voor iedereen en dat willen we zo houden. Met een kleine bijdrage help jij ons anderen ook bewust te maken. Alvast bedankt!

Ja, ik doe graag een eenmalige donatie!
Hoeveel wil je doneren?
670

Over de auteur

Ries is onderzoeker op thema’s als handel, grondstoffen, financiering van ontwikkelingshulp, sport en mensenrechten. Hij is …
Bezoek auteurspagina

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust via onze wekelijkse nieuwsbrief