Achtergrond

Draagvlak voor ontwikkelingshulp verder in de lift

Dit artikel krijg je cadeau van OneWorld. Word abonnee

Ontwikkelingshulp, een mooie post om in te snijden? Niet als het aan de Nederlandse bevolking ligt. Net als in de afgelopen twee jaar, is in 2015 het draagvlak voor het Nederlandse overheidsbudget voor ontwikkelingshulp toegenomen.

Daarmee is de steun weer op het niveau van voor 2012; het jaar waarin ontwikkelingshulp – mede door grootschalige bezuinigingen – stevig onder druk kwam te staan. Dat blijkt uit representatief onderzoek van Kaleidos Research onder ruim 2000 Nederlanders. 

Steun voor vermindering budget het laagst sinds 2006
Het aantal Nederlanders dat het overheidsbudget wil verlagen, is het laagst sinds de start van de meting in 2006 (zie figuur 1). Een derde van de Nederlanders (32 procent) is van mening dat de overheid minder geld aan ontwikkelingshulp moet geven. Dat is een daling van 4 procent ten opzichte van vorig jaar. In 2012 was nog bijna de helft (48 procent) van de Nederlanders voor het verlagen van het budget.

Figuur 1. Steun voor onderheidsuitgaven aan ontwikkelingshulp (2006 – 2015)

Steun voor verhoging budget wederom iets gegroeid
Het aantal Nederlanders dat de overheidsuitgaven aan samenwerking graag ziet toenemen groeit sinds 2013. Het afgelopen jaar groeide dit percentage van 10 procent naar 11 procent. Ongeveer de helft van de Nederlanders (49 procent) vindt dat de overheidsbesteding aan ontwikkelingshulp gelijk moet blijven. Daarmee heeft het draagvlak het dieptepunt uit 2012 voorlopig achter zich gelaten. De maatschappelijke steun voor overheidsuitgaven aan ontwikkelingshulp  is hersteld naar het niveau van vóór de grootschalige bezuinigingen die in 2012 werden aangekondigd.

Ongeveer de helft van de Nederlanders (49 procent) vindt dat de overheidsbesteding aan ontwikkelingshulp gelijk moet blijven. 

Twee op de drie vindt ontwikkelingshulp aan mensen in arme landen belangrijk
Naast de maatschappelijke steun voor overheidsuitgaven bestemd voor ontwikkelingshulp, brengt Kaleidos Research sinds 2009 ook jaarlijks in kaart hoe belangrijk Nederlanders het vinden om mensen in arme landen te helpen. Deze steun is al jarenlang nagenoeg stabiel: twee derde van de Nederlanders zegt dit belangrijk te vinden. Dit jaar is de steun wel iets afgenomen ten opzichte van 2014 (van 67 procent naar 65 procent). Daar staat tegenover dat het aantal Nederlanders dat zegt dat zij helpen van arme mensen niet belangrijk vinden, ook iets is afgenomen (van 7 procent naar 5 procent). Met andere woorden: de groep neutralen (Nederlanders die aangeven het niet te weten of hier geen uitgesproken mening over hebben) is het afgelopen jaar licht gegroeid. 

Een week voor Prinsjesdag blijkt dus dat het draagvlak voor ontwikkelingshulp stabiel is en zelf iets toeneemt:  het grootste deel van de Nederlanders wil niet in het budget snijden en het merendeel vindt het belangrijk om ontwikkelingshulp aan mensen in arme landen te bieden.

De gegevens in deze factsheet zijn onderdeel van het jaarlijkse ‘Nederland & de Wereld’ onderzoek. Hierin staan het duurzame gedrag van volwassen Nederlanders en hun opvattingen over de wereld centraal. Het onderzoek vormt, na weging, een representatieve afspiegeling van de Nederlandse samenleving. De data voor dit onderzoek zijn in mei 2015 verzameld. De volledige uitgave van ‘Nederlanders & de Wereld 2015’ wordt in december gepubliceerd. Zie ook het onderzoek van vorig jaar:  'Nederlanders & de Wereld 2014'. 

 

[[{“fid”:”36878″,”view_mode”:”default”,”fields”:{“format”:”default”,”field_file_image_alt_text[und][0][value]”:”Neem een abonnement op OneWorld”,”field_file_image_title_text[und][0][value]”:”Neem een abonnement op OneWorld”},”type”:”media”,”attributes”:{“alt”:”Neem een abonnement op OneWorld”,”title”:”Neem een abonnement op OneWorld”,”style”:”height:72px; width:581px”,”class”:”file-default media-element”}}]]

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust met OneWorld en draag bij aan een rechtvaardige wereld.

Dat kan al vanaf 6 euro per maand

Ontvang onze beste verhalen in je mailbox

Volg ons