Achtergrond

Door de bril van Gandhi

Dit artikel krijg je cadeau van OneWorld. Word abonnee

“Op een dag zat Mahatma Gandhi met vrienden in de trein. Na een tijd in het buitenland te hebben gestudeerd, was hij net weer terug in India. Vanuit de trein keek hij naar de velden en vroeg zijn vrienden waarom deze mensen alleen een rok droegen. Z’n vrienden legden hem uit dat dat alles was wat ze hadden. Gandhi trok daarop direct alles, behalve het kleed, uit. ‘Ik wil met deze mensen worden geassocieerd’, zei hij. Hij heeft z’n kleding nooit meer aangetrokken”. Pionier Antony Raj vertelt het verhaal terwijl we door de Meenakshi tempel in Madurai, de tweede stad van Tamil Nadu in India, slenteren.
Antony is katholiek en was vroeger priester. Omdat Antony zich 100 procent wilde richten op het verbeteren van de situatie van de Dalits, is hij met zijn priesterschap gestopt. Dalits zitten in de laagste groep in het kastensysteem, ook wel de onaanraakbaren genoemd. Ze zijn arm, worden vaak uitgebuit door de mensen uit hogere kasten en vroeger waren ze ook echt formeel onaanraakbaar.

“Er is een tweede belangrijk moment geweest in het leven van Gandhi”, vertelt Antony. “Toen hij werd uitgenodigd voor een officieel bezoek aan deze tempel, zag hij bij de ingang een bord dat aangaf dat bezoek aan de tempel verboden was voor Dalits en dieren. Gandhi weigerde naar binnen te gaan. Toen hij vier jaar later terugkwam had de tempel haar regels aangepast. En vele tempels volgden. Een nieuw tijdperk voor de Dalits brak aan.”

Dit was in de eerste helft van de vorige eeuw. Er is veel veranderd, maar nog steeds kan er veel verbeterd worden. oneMen pioniers Stephen, Antony en Pandiselvi proberen deze groep te empoweren, zoals dat altijd zo mooi heet. En dan vooral de vrouwen. Nou, ik heb me toch een empowerde vrouwen ontmoet. In twee weken zo’n tien projecten bezocht waarin vrouwen de hoofdrol spelen: microkredietprogramma’s, crèches voor de kids zodat de moeders kunnen werken, kleine vakbonden, een groep die tegen geweld tegen vrouwen in actie komt én, wat mij betreft de meest inspirerende, de Sangam’s.

In India worden steeds meer Sangam’s gestart. Een Sangam is een zelfhulpgroep voor vrouwen. In iedere groep zitten 12-20 vrouwen. Ze sparen iedere maand individueel een klein bedrag, geven dat aan de penningmeester van de groep en creëren zo hun eigen spaarbank. Ieder lid dat geld nodig heeft, kan het lenen van de bank en betaalt maandelijks iets terug.
Het is een mega simpel systeem dat enorm veel oplevert. Vrouwen starten bedrijfjes met een lening van hun bank, sturen hun kinderen nu naar school en kunnen in noodsituaties medische hulp betalen. Op al die drie gebieden hadden ze voorheen minimale oplossingen. Soms kunnen de dingen toch enorm eenvoudig zijn. En het maakt ze onafhankelijk van hun mannen die, helaas in veel gevallen, al het verdiende geld aan het einde van de dag opzuipen. Ook vertelden ze dat hun mannen ze beter behandelen nu zij geld binnen brengen. En naast de financiële voordelen vechten ze samen voor algemene rechten in het dorp, zo demonstreren ze bijvoorbeeld met honderden vrouwen tot er eindelijk een goede weg wordt aangelegd, waar de overheid uit zichzelf vaak geen haast mee maakt in de dorpen.

Ook politiek gezien blijft het pittig (net als het eten hier) voor de Dalits, maar het gaat steeds beter.  Tijdens de staatsverkiezingen van Tamil Nadu op de 25e is Valedhy, een Dalit vrouw, verkiesbaar. De overheid ziet het dan ook helemaal niet zitten dat zij een plek krijgt. Ze is veel bedreigd, maar strijdt door. “Ze weten dat ze me geen problemen meer hoeven te bezorgen, ze kennen m’n kracht.” Soms zie je iets inspirerends, soms hoor je iets en heel af en toe voel je het ook echt. Bij haar was dat het geval. Net zo’n gevoel als toen ik door het Gandhi Museum in Madurai liep en de enige echte beroemde bril zag van de man die hier zo ontzettend veel heeft betekend en dat nog iedere dag doet.

PS:  Of Valedhy wint morgen horen jullie nog.

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust met OneWorld en draag bij aan een rechtvaardige wereld.

Dat kan al vanaf 6 euro per maand

Ontvang onze beste verhalen in je mailbox

Volg ons