Achtergrond

Doe de ‘Rice Bucket Challenge’

Dit artikel krijg je cadeau van OneWorld. Word abonnee

Mijn dochter houdt deze dagen haar Facebook en Instagram angstvallig in de gaten. Ze verwacht toch wel ieder moment genomineerd te worden voor de ‘Ice Bucket Challenge’. Toen ze daar voor het eerst over begon, wist ik echt niet waar ze het over had. “Dat is voor de camera een emmer met koud water over je hoofd gooien. Dan noem je de namen van drie vrienden die dat ook moeten doen. Wie weigert geeft geld aan ALS of zo, 50.000 roepia’s (bijna vier euro)”, vertelt ze wijs, zonder dat ze weet waar ALS voor staat. Ze laat me enkele filmpjes van haar gillende vriendinnen op Instagram zien. De Ice Bucket Challenge beheerst haar leven momenteel.

Eerlijk gezegd heb ik nog niemand in de filmpjes gezien die geld doneerde

Ik open op internet een pagina om me te verdiepen in die rage. Het wordt me duidelijk dat je naast de koude douche toch ook geacht wordt minstens tien dollar te doneren aan de Stichting ALS, die de belangen behartigt van mensen die lijden aan een hardnekkige, zeldzame spierziekte. In plaats van de bucket 'mag' je ook honderd dollar schenken. Van de echte spelregels is mijn kind niet op de hoogte. Maar eerlijk gezegd heb ik nog niemand in haar filmpjes gezien die geld doneerde of er überhaupt over repte.

President Obama gaf 100 dollar. Hij weigerde een emmer met water over zijn hoofd te gooien. Net zoals de Britse premier David Cameron het niet wilde. Maar ex-president Bush of Bill Clinton gingen ‘er wel voor’.

Flauwekul
Mijn dochter wordt boos als ik deze hele uitdaging eigenlijk flauwekul vind. Het gaat haar en de meeste deelnemers vooral om de lol. De filmpjes waarin haar vriendinnen en bekenden tijdens het waterbad zo hard mogelijk schreeuwen, zijn het meest succesvol. Hoe meer geluid ze produceren, hoe geslaagder het filmpje.

Ik wijs haar als tegenhanger op de meer serieuze rice bucket challenge. Een zeer originele variant, een initiatief van de Indiase journaliste Manju Latha Kalanidhi, om mensen in nood te helpen. Dan doe je mee aan de uitdaging voor het goede doel.

Waarom niet rijst doneren aan iemand die honger heeft?

“Toen ik voor het eerst over de ice bucket challenge hoorde dacht ik: “Waarom zouden we al dat water verspillen?”, legt Manju uit in een interview. “Waarom niet een challenge met bijvoorbeeld rijst dat we elke dag eten. We gooien het niet weg, maar kunnen het voor maanden opslaan. Waarom niet rijst doneren aan iemand die honger heeft?”.

Het idee was geboren. Manju startte haar eigen ‘challenge’ op Facebook. “Geef een bucket met rijst aan iemand die het nodig heeft. Plaats de foto daarvan online en daag een vriend of vriendin uit hetzelfde te doen”, luidt haar opdracht. In de eerste uren had ze al 7000 like’s van over de hele wereld binnen.

Bollywood
Manju hoopt dat in haar land India de rice bucket test vooral bij de Bollywood sterren aanslaat. Die krijgen er maar geen genoeg van hun eigen waterbad op Facebook te plaatsen. Het levert ze nogal wat populariteit op. Met de rice bucket challenge kunnen ze ook een andere kant van zichzelf laten zien. Hoe zij als echte helden in het dagelijkse leven de strijd tegen de honger aangaan.

Voor Manju zijn de snel groeiende ‘like’s’ van mindere betekenis. Ze vindt het belangrijker dat mensen ook echt rijst doneren. Zeker in haar land waar nog steeds een derde van de bevolking onder de armoedegrens leeft en geen eens geld heeft voor een bordje rijst iedere dag.

Geen gegil
Het zou mooi zijn als ook in andere landen in ontwikkeling journalisten de rice bucket challenge introduceren. Met zoveel social media volgelingen worden in rap tempo duizenden lege magen gevuld. De gulle gever krijgt er een stoer filmpje op social media voor terug. Daarin hoeft niet meer gegild te worden, maar wordt de hoofdrolspeler als een goed mens afgebeeld. 

Leuk plan vindt mijn dochter. Maar ze wil toch eerst genomineerd worden voor de ice bucket challenge. Dat levert op school meer populariteit op. Daarna wil ze wel aan het goede doel geven. “Ik ben nog maar een kind”, klinkt haar verweer. 

[[{“fid”:”29304″,”view_mode”:”file_styles_artikel_volle_breedte”,”fields”:{“format”:”file_styles_artikel_volle_breedte”,”field_file_image_title_text[und][0][value]”:””,”field_file_image_alt_text[und][0][value]”:””},”type”:”media”,”attributes”:{“height”:”327″,”width”:”581″,”alt”:”The Most Funniest ALS Ice Bucket Challenge Compilation”,”class”:”media-element file-file-styles-artikel-volle-breedte”}}]]

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust met OneWorld en draag bij aan een rechtvaardige wereld.

Dat kan al vanaf 6 euro per maand

Ontvang onze beste verhalen in je mailbox

Volg ons