Achtergrond

Dit zijn de verhalen achter de cijfers

Dit artikel krijg je cadeau van OneWorld. Word abonnee

Afgelopen week werd de nieuwe website ‘Dit had ook mij kunnen overkomen’ gelanceerd. Hier presenteren bekende Nederlanders het verhaal van vluchtelingen in korte filmportretten met de woorden: ‘Dit had ook mij kunnen overkomen.’ Zo willen de makers laten zien dat achter alle cijfers over vluchtelingen echte mensen schuilen. OneWorld sprak met initiatiefneemster Marjan Sax (politicoloog en publiciste).

Marjan StaxMarjan Sax

 

Hoe kwam je op het idee om deze website te maken?
“Ik werkte al langer met vluchtelingen, het viel me op dat er veel rare verhalen rondgaan onder Nederlanders. Ze hebben vaak geen goed beeld over vluchtelingen, denken dat ze allemaal gelukszoekers zijn en hun land hebben verlaten op zoek naar een betere economische toekomst. Maar vluchtelingen zijn vaak heel gewone mensen die voorheen een goed leven hadden in hun vaderland. Velen hadden een huis, een baan, een mooie auto en hebben er niet voor gekozen om uit hun land weg te gaan. Ze werden ertoe gedwongen. Achter alle cijfers die we in de media horen zitten verhalen van heel gewone mensen. Dat wil ik onder de aandacht brengen.”

In elk filmpje zien we een bekende Nederlander. Waarom?
“Mensen die al in de aandacht staan vallen meer op dan gewone Nederlanders. Daarom is het een handige manier om aandacht naar het project toe te trekken, wat anders lastiger gaat. Bovendien zijn er veel mensen die iets bij willen dragen, hun bekendheid willen gebruiken voor het goede doel en enthousiast zijn als ze iets kunnen betekenen.”

Hebben jullie een concreet doel voor ogen met de website?
“Met deze filmportretten willen we mensen in contact brengen met vluchtelingen. Hun verhalen tonen. Want veel Nederlanders weten nauwelijks iets over ons asielbeleid en over de rechten en plichten van vluchtelingen. Zo mogen asielzoekers bijvoorbeeld niet werken, als ze nog in afwachting zijn van de beslissing van de IND (Immigratie- en Naturalisatiedienst), wat jaren kan duren. Als ik dit aan anderen vertel, reageren ze meestal heel verbaasd en verontwaardigd. Maar voordat je iets kunt veranderen moeten mensen het weten. Dat is wat we met deze filmportretten willen bereiken: door vluchtelingen hun verhalen te laten vertellen hopen we contact te leggen tussen hen en Nederlanders. Dat is een stap in de goede richting. 

Ons asielbeleid is te streng

Maar we zijn er nog niet. Ons asielbeleid is te streng: regelmatig vallen er mensen tussen de wal en het schip of worden er onmenselijke beslissingen genomen. Daar moet verandering in komen, want zo kan het niet langer. Doordat de vluchtelingencrisis op dit moment een politiek beladen onderwerp is, kun je mensen afschrikken met een te uitgesproken mening. Toch hopen we dat Nederlanders gaan inzien dat de situatie onhoudbaar is en uiteindelijk naar de politiek stappen.” 

[[{“fid”:”46008″,”view_mode”:”file_styles_artikel_volle_breedte”,”fields”:{“format”:”file_styles_artikel_volle_breedte”,”field_file_image_title_text[und][0][value]”:”Filmportret van Yara, 24 jaar, uit Syrië”,”field_file_image_alt_text[und][0][value]”:”Filmportret van Yara, 24 jaar, uit Syrië”},”type”:”media”,”attributes”:{“alt”:”YARA”,”style”:”height:327px; width:581px”,”class”:”file-file-styles-artikel-volle-breedte media-element”}}]]"Een oorlog voel je niet. Het gebeurt gewoon." Een filmportret van Yara, afkomstig uit Syrië.

Een abonnement op OneWorld magazine voor 25 euro

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust met OneWorld en draag bij aan een rechtvaardige wereld.

Dat kan al vanaf 6 euro per maand

Ontvang onze beste verhalen in je mailbox

Volg ons