Achtergrond

Digitale alterego’s protesteren tegen armoede

Dit artikel krijg je cadeau van OneWorld. Word abonnee

 

17 oktober is Wereldarmoededag, een dag waarop wereldwijd miljoenen mensen regeringsleiders vragen een einde te maken aan armoede. Dat is hard nodig, want er gaan bijvoorbeeld nog steeds 80 miljoen kinderen niet naar school. EEN riep alle Nederlanders op om hun stem tegen armoede te laten horen. Ruim 68.000 Nederlanders gaven hier gehoor aan. Aan deze stem kon vervolgens een persoonlijke draai gegeven worden door een persoonlijke avatar te creëren.

 
avatars3
Avatars op het Plein

BN’ers, vrijwilligers en een heleboel avatars

 
De avatars verbeeldden de massale hoeveelheid stemmen die EEN in korte tijd heeft verzameld. De avatars, digitale alterego’s, werden tot leven gewekt en liepen in de eerste virtuele demonstratie ter wereld van het Domplein in Utrecht naar het Plein in Den Haag, met een bus- en treinreis ertussen. Dit gebeurde onder leiding van bekende Nederlanders Froukje de Both, Jim Bakkum en acteur Mike Weerts. Ook diverse gemeenten, bedrijven en organisaties gaven met hun eigen avatar hun stem. Een meisje legt uit waarom ze met een avatar in haar handen in de regen staat: “Dit is de makkelijkste manier om je steentje bij te dragen aan armoedebestrijding”. Het was trouwens niet haar eigen alterego want  “het was een beetje onduidelijk hoe ik deze moest maken”.
 
Koenders-en-avatar
Foto: Koenders en avatar

Mee naar Washington

 
Na afloop van de virtuele demonstratie werden alle stemmen tegen armoede op het Plein in Den Haag overhandigd aan minister Koenders. Hierbij werd hem gevraagd een voorbeeld te zijn voor andere rijke landen tijdens de Jaarververgadering van het IMF en de Wereldbank, van 20 tot 22 oktober in Washington. De avatars zullen Koenders en Bos hierin vergezellen en bijstaan, zodat lef getoond kan worden om andere landen hun financiële verplichtingen die nodig zijn voor het behalen van de Millenniumdoelen voor 2015, na te laten komen.
 
Minder-armoede
Foto: Minder armoede

Optimisme

 
Desgevraagd antwoordt Femke Halsema dat ze wel gelooft dat de Milleniumdoelen gehaald gaan worden, “als de politiek maar wil”. Ook Cordaid directeur Rene Grotenhuis koestert hoop. “We moeten geloven dat het kan, dat is immers het motto van Cordaid”.
 
Ondanks het druilerige weer overheerste het optimisme. Maar wat moet er volgens Grotenhuis besproken worden bij de jaarvergadering? “Sowieso moet ieder land zijn belofte nakomen om 0,7 procent bij te dragen. Verder is het onethisch om schulden uit het verleden, vaak gemaakt door criminele leiders, te verhalen op gewone mensen. We moeten geen sigaar uit eigen doos geven. Dus extra geld gebruiken voor schuldkwijtschelding in plaats van ontwikkelingsgeld”. Verder gelooft Grotenhuis niet in de top-down benadering van de Wereldbank. “Ze moeten in Washington uit hun ivoren toren komen en beleid maken vanuit het veld, decentralisatie is hard nodig”. Het Millenniumdoel om moeder- en kindersterfte te verminderen krijgt, als het aan Grotenhuis ligt, de meeste aandacht. Dit gaat toch over ‘het leven doorgeven’. Grotenhuis had trouwens zelf geen avatar gemaakt, want hij is ‘een beetje digibeet’.
 
zingen-tegen-armoede
Foto: Zingen tegen armoede

Zingen in de regen

 
Grotenhuis zong echter wel mee met het Poverty Requiem, wat deze dag een “prachtige bijeenkomst” maakte met “veel emotie dan wanneer er slechts toespraken waren geweest”. PvdA-fractievoorzitter Jacques Tiggelaar, operazangeres Tania Kross, Haarlemse schoolkinderen en vele andere Nederlanders zongen ook mee met dit muziekstuk tegen armoede, dat gedirigeerd werd door Peter Maissan. Het muziekstuk werd op 17 oktober in meer dan 25 landen 50 keer uitgevoerd, waaronder bij de Verenigde Naties. Het bood iedereen een unieke kans om hun stem tegen armoede te laten horen. “Ik hou van zingen en sta erg achter het idee dat vandaag wordt uitgedragen”, zegt een met veel overgave zingende meneer.
 

In de hele wereld stonden mensen op tegen armoede. In Palestina waren een miljoen schoolkinderen op de been, in Mexico werden witte bandjes gedragen en in India was er een grote demonstratie van vrouwen uit alle lagen van de bevolking.

Zie ook OneWorld South Asia voor een overzicht.

Miljoenen stemmen

In Washington komen op 21 oktober miljoenen stemmen uit de hele wereld samen in een virtuele demonstratie en tijdens een uitvoering van het Poverty Requiem. Behalve in Den Haag vonden op Wereldarmoededag in heel Nederland verschillende evenementen plaats, zoals een uitvoering van het Poverty Requiem in Heerenveen en Maastricht. In Heerenveen werd zelfs het grootste Poverty requiem ooit uitgevoerd, met wel meer dan 700 zangers.

 

EEN

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust met OneWorld en draag bij aan een rechtvaardige wereld.

Dat kan al vanaf 6 euro per maand

Ontvang onze beste verhalen in je mailbox

Volg ons