Achtergrond

De Week waarin…

Dit artikel krijg je cadeau van OneWorld. Word abonnee

…OneWorld verwarmd werd door de barmhartigheid van buurtbewoners en luipaarden, maar uiteindelijk toch weer koud moest afdouchen.

De temperatuur steeg deze week in Amsterdam-Osdorp, waar sinds begin oktober op een verlaten schoolpleintje een vluchtelingenkamp is neergestreken, bevolkt door afgewezen asielzoekers uit onder andere Somalië, Ethiopië en Sudan. Want wat schetste de verbazing van het exotische gezelschap: nadat het stadsdeel weigerde te hulp te schieten, sleepten buurtbewoners kleding, eten, stoeltjes, tafels en talloze andere vormen van huisraad aan om het tentenkamp winterklaar te maken.

Toiletpapier
“Er is een buurvrouw die vijf keer per dag koffie en thee komt brengen, en bij andere buren mogen we één voor één douchen”,  zegt de zacht sprekende Ethiopiër Bayissa Ayana, een 33-jarige bankmedewerker uit Addis Ababa die vanwege zijn politieke denkbeelden het land ontvluchtte. “Wij dachten dat iedereen zo dacht als de Nederlandse overheid, maar dat blijkt niet te kloppen. Ik vind dat erg geruststellend”.

In Den Haag en andere steden zijn inmiddels ook kampen neergestreken. Terwijl omwonenden slepen met toiletpapier, klapstoeltjes en broodjes weet de Nederlandse politiek zich geen raad.

Gijzeling
Ook in de VS was het een kamp dat deze week de regering deed blozen, toen president Obama in debat met concurrent Romney beloofde dat hij Guantánamo Bay nu ècht ging sluiten. Het verhoorkamp waar nog 167 mensen zonder rechtshulp vastzitten, viert inmiddels haar tiende verjaardag en zal na alle waarschijnlijkheid Obama nog wel een poosje in gijzeling houden.

Eveneens ongemakkelijk voor Obama: deze week werd John Kiriakou (48), de CIA agent die martelpraktijken door de Amerikaanse geheime dienst in de War on Terror aan de orde stelde, tot 2,5 jaar de cel veroordeeld, omdat hij een spionagewet uit 1917 zou hebben overtreden. Inmiddels zijn er al zes klokkenluiders veroordeeld, een record, terwijl Obama bij zijn aantrede aangaf n klokkenluiders juist te gaan beschermen.

Paddestoelen
In het debat en de gehele Amerikaanse verkiezingsstrijd tot nu toe zijn geen heldere visies op mondiale uitdagingen geformuleerd. Wilde Bush sr en Clinton de wereld nog ‘veilig en democratisch’ maken, en Al Gore de planeet ‘eerlijk en schoon’; wat Obama en Romney met de wereld willen blijft onduidelijk.

Op zoek naar inspiratie bezocht OneWorld deze week een filmavond met als thema Mother Nature: hoe kan de  mens de vindingrijkheid van de natuur gebruiken om de wereld beter en leuker te maken? Prachtige voorbeelden kwamen voorbij van spinrag sterker dan staal en paddenstoelen die plastic vervangen.

Apenvacht
Een van de voorbeelden ging verder en liet zien hoe een vrouwtjesluipaard in de Afrikaanse jungle een aap doodbijt en haar prooi meesleurt. Maar dan zien we iets pluizigs uit de apenvacht vallen, een dagoud babyaapje. De luipaard focust op het piepkleine wezentje dat hulpeloos bibbert voor haar slagtanden.

De zaal zet zich schrap: we gaan getuige worden van de kille wetten van het dierenrijk. Maar dan, na een moment van vertwijfeling, gaat de luipaard liggen, toont het babyaapje haar tepels en likt zijn minuscule hoofdje. Het aapje valt, omkruld door haar nieuwe beschermer in slaap.

Iets van warmte lekte deze week ook uit het formatie overleg. Rutte 2 komt met een beperkt pardon voor asielkinderen. Maar snel daarna  kwam naar buiten dat de ontwikkelingssamenwerking het met een miljard minder moet doen.
De nazomer is definitief voorbij.

In ‘De week waarin…’ vat OneWorld elke vrijdag de week voor je samen

 

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust met OneWorld en draag bij aan een rechtvaardige wereld.

Dat kan al vanaf 6 euro per maand

Ontvang onze beste verhalen in je mailbox

Volg ons