Achtergrond

De week waarin OneWorld de wereld redt

Dit artikel krijg je cadeau van OneWorld. Word abonnee

National Geographic, Science en de Paus wisten het al: de wereld vergaat niet op 21 december 2012. Archeoloog William Saturno ontdekte in de oude stad Xultun een geschilderde Maya-kalender die nog 7.000 jaar verder gaat in de tijd.

De Australische premier Julia Gilard wist het niet, zo leek het deze week. ‘We gaan spoedig ten onder’, verklaarde ze op de lokale radio. ‘Er zijn vleesetende zombies op komst en demonen uit de hel. Maar ik zal tot het allerlaatste moment voor jullie vechten.’ ‘Een eindejaarsgrapje’, zegt de woordvoerder van Gilard nu. Hoe het met Australie verder moet is nog onduidelijk, maar de aardbol is voorlopig ‘safe’.

Leeuwen redden
Nou ja, safe? Nu onze planeet langer mee gaat, rijst het besef dat er nog een hoop gered moet worden. De afgelopen vijftig jaar is driekwart van de Afrikaanse savanne verdwenen, en daarmee meer dan twee derde van de leeuwen. ‘De noodzaak om het wereldwijde energiesysteem snel duurzaam te maken, is groter dan ooit’, sprak ex-minister Maria van der Hoeven maandag op de VN-klimaattop in Doha, Qatar. ‘Anders wordt de toekomst veel warmer met mogelijk afschrikwekkende gevolgen.’ ‘Vooral rijke landen moeten maatregelen nemen’, vindt VN-secretaris generaal Ban Ki Moon. ‘Zij hebben de meeste schuld aan de klimaatverandering.’

Modeontwerpster Vivienne Westwood blijkt zelfs ‘getraumatiseerd door het klimaatprobleem’. En ‘de rest van de mensheid zou dat ook moeten zijn’. Westwood helpt vrouwen in Kenia door hen tassen te laten maken. ‘Maar met mode alleen red je de wereld niet’, erkent ze.

Radiotelescopen en huwelijksraad
Gelukkig  werden er afgelopen week verschillende acties op touw gezet. Zo plaatste Australië de Murchison Widefield Array radiotelescoop in de outback om ons op tijd te waarschuwen voor zonnestormen. In de Gobi-woestijn in Mongolië wordt een reusachtig windmolenpark opgetuigd en Ghana krijgt de grootste zonne-energiecentrale van Afrika.

Ook aan ’t redden van mensen wordt gedacht: de VN vroegen dinsdag voor het eerst in twintig jaar om hulp voor Somalië. De provinciale overheid van Lagos, Nigeria, wil met een nieuwe gezondheidbeleid de levens van 6 miljoen kinderen en 200.000 moeders redden. Op de Algemene Vergadering van Joodse Federaties werd groots aangekondigd dat ook de joodse gemeenschap nu ook wil bijdragen aan internationale ontwikkeling. En de dorpsraad van het Indiase dorpje Suderbari placht huwelijken te redden door vrouwen hun mobieltjes af te pakken. Kunnen ze niet meer stiekem met hun minnaars bellen.

Red de Journalistiek
Ondertussen toont Nederland zich het slechtste jongetje van de klas. Niet alleen staan we op de lijst van 58 landen die de meeste broeikasgassen uitstoten, we horen ook nog eens bij de tien landen die daar het minste tegen doen.

Nederland onderneemt ook te weinig actie tegen kindersekstoerisme, zo bleek uit onderzoek van OneWorld. Daar probeerde GroenLinks-Kamerlid Liesbeth van Tongeren met een motie verandering in te brengen, maar de VVD en PvdA stemden tegen. ‘We doen al genoeg.’

Er zijn andere zaken die we in Nederland moeten redden, de postbode bijvoorbeeld. En de journalistiek. Op dinsdag kwamen acht mediabobo’s bijeen in debatcentrum de Balie om te scrummen. Een toekomstidee: ‘een non-profit uitgever voor verhalen die ertoe doen’.

Kortom: OneWorld heeft de toekomst. Wij kijken verder dan de postbodes, redden de journalistiek. Blijven schrijven over de wereld.

Foto: (cc)

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust met OneWorld en draag bij aan een rechtvaardige wereld.

Dat kan al vanaf 6 euro per maand

Ontvang onze beste verhalen in je mailbox

Volg ons