Achtergrond

De week van Went in tweets #98

Dit artikel krijg je cadeau van OneWorld. Word abonnee

dWvWiT#98 – Robert Went is econoom bij de Wetenschappelijke Raad voor het Regeringsbeleid (WRR). Hij werkt bij de WRR onder meer aan onderzoek en publicaties over 'de toekomst van werk' en 'middenklasse(n) onder druk', en twittert veel over economie en globalisering. Voor OneWorld selecteert en becommentarieert hij zijn favoriete tweets. Uit zijn 139 tweets van afgelopen week zijn dit de 19 tweets die je niet mag missen.

1%

Helikoptergeld

De Europese Centrale Bank (ECB) probeert met de moed der wanhoop de inflatie en de economische groei in de eurozone omhoog te krijgen door steeds meer geld in omloop te brengen. Over de vraag of dat een goed idee is, verschillen de meningen. Maar gezien waar de ECB voor op aarde is, moeten Draghi en zijn collega's wát doen. Daarbij wordt nu zelfs serieus gedacht over het uitstrooien van geld over de bevolking – in vaktermen wordt dit helikoptergeld of ook wel Quantitative easing for the masses genoemd.

GO en AI

Veel eerder dan verwacht door experts is het gelukt om met kunstmatige intelligentie (artificial intelligence, AI) de beste GO-speler in de wereld te verslaan. Het werd 4-1 voor de computers van Deepmind, en er loopt een razend interessante discussie over wat dit betekent en of en hoe we hier iets van gaan merken. Een leuke grap en twee interessante bijdrages.

Kapitalisme

Mannenwereld

It's a man's man's man's world, zong James Brown 50 jaar geleden, en dat is nog steeds zo. Lees de artikelen in deze drie tweets!

Twitter 10

Twitter bestond deze week tien jaar, en ik zat zelf zes jaar op twitter. Het kostte mijn goede vriend Oskar toentertijd maanden voordat hij me ook aan het twitteren kreeg want het leek me niks. Mijn teller staat nu op ruim 33.900 tweets, en het was het waard

Zijn de EU en euro nog te redden?

Hoe diep zitten we in Europa in de problemen? En (hoe) komen we er uit? Paaszaterdag bij RTLZ de nieuwe longread van Hella Hueck en mij in onze serie over de Economie van Overmorgen

[Aanvulling zaterdag 26 maart: Onze 11 vragen (een antwoorden) over de toekomst van de EU en de euro staan online en zijn hier te lezen]

Controle illusie

Leuk stuk over wat macroprudentieel beleid genoemd wordt: dat is beleid om de kans te verkleinen dat de financiële sector als geheel – dus meer dan één of enkele banken – in elkaar dondert, of door een grote crisis wordt getroffen. De auteurs onderscheiden vier (!) rationaliteiten die tot uiteenlopende (in)acties kunnen leiden.

Krankzinnigheid

Zombies

Wie zei dat wetenschappers geen humor hebben?

Robots doen het met mensen

Nog onlangs waren we met velen zeer onder de indruk van nieuwe robots die Boston Dynamics door de sneeuw liet lopen en op liet staan nadat ze waren omgegooid. Dat bedrijf wordt nu door Google verkocht. Waarom precies is niet bekend, maar volgens deskundigen is een van de redenen dat het nog te lang gaat duren voor deze robots op de markt kunnen komen en er geld mee verdiend kan worden. Ze werden trouwens ook geholpen op afstand door mensen tijdens de actie die zoveel opzien baarde.

5 simpele formules

Bloedserieus, maar misschien ook leuk voor cocktailparties en borrels: vijf simpele formules van econoom Jared Bernstein om de economische uitdagingen van nu te begrijpen en op te kunnen lossen.

TweetDakBorrel bij blog #100

Op 6 april verschijnt de 100e aflevering van dit weekblog. De redactie van One World organiseert dan op haar burelen (in Pakhuis De Zwijger in Amsterdam) maar bij mooi weer op het dakterras een borrel van 17.00 tot 19.00 uur. Lezers van dit blog worden door de hoofdredacteur van OneWorld uitgenodigd ook een glaasje mee te komen drinken. Meld je dan wel even vantevoren aan met een mailtje naar redactie@oneworld.nl.

 

Blijf op de hoogte

* Mijn persoonlijke website (met RSS-feed).

* Vanaf nu elke week een mailtje wanneer mijn nieuwe blogpost online staat? Word lid van de nieuwsbrief. 

* Abonneren op de RSS-feed van dit weekblog.

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust met OneWorld en draag bij aan een rechtvaardige wereld.

Dat kan al vanaf 6 euro per maand

Ontvang onze beste verhalen in je mailbox

Volg ons