Achtergrond

De week van Went in tweets #93

Dit artikel krijg je cadeau van OneWorld. Word abonnee

dWvWiT#93 – Robert Went is econoom bij de Wetenschappelijke Raad voor het Regeringsbeleid (WRR). Hij werkt bij de WRR onder meer aan onderzoek en publicaties over 'de toekomst van werk' en 'middenklasse(n) onder druk', en twittert veel over economie en globalisering. Voor OneWorld selecteert en becommentarieert hij zijn favoriete tweets. Uit zijn 126 tweets van afgelopen week zijn dit de 14 tweets die je niet mag missen.

Vertrouwen

Het einde van het einde

Volgens Fukuyama hadden kapitalisme en liberale democratie definitief gewonnen. Maar globalisering heeft de nationale democratie en het vooruitzicht op een beter leven voor de volgende generaties ondermijnd. Daar nemen veel mensen geen genoegen meer mee, en die onvrede gaat alle kanten op.

Economenhumor

Lachen om economen doen we allemaal wel eens, maar lachen mét economen kan ook. Zie deze hilarische video van een econoom die zich de stand-up economist noemt en hier – soms inmiddels fameuze – humoristische onderzoekspapers van economen bespreekt.

[[{“fid”:”45324″,”view_mode”:”default”,”fields”:{“format”:”default”,”field_file_image_alt_text[und][0][value]”:””,”field_file_image_title_text[und][0][value]”:””},”type”:”media”,”attributes”:{“style”:”height:420px; width:560px”,”class”:”file-default media-element”}}]]Deeleconomie

We horen en lezen er veel over en 'delen' vaak ook zelf, maar wat karakteriseert 'de deeleconomie' eigenlijk? En wat zijn de voor- en nadelen? Aan de Universiteit van Utrecht doet Koen Frenken daar onderzoek naar, en deze week hield hij zijn oratie als kersverse professor. Dat zeer lezenswaardige verhaal vind je hier, en ik heb er ook nog een mooi interview met Koen op BNR bijgedaan.

TPP winnaars en verliezers

Een goed opiniestuk van Harvard-econoom Dani Rodrik over de al dan niet vermeende baten van handelsverdrag TPP. Het enige dat we zeker weten is dat er winnaars zullen zijn en verliezers, concludeert hij. Datzelfde verhaal geldt voor TTIP.

Structurele ongelijkheid

Branko Milanovic is een van dé internationale experts over ongelijkheid, en ik verheug me nu al op zijn nieuwe boek dat binnenkort uitkomt. Op zijn blog had hij deze week een mooi stuk over drie structurele factoren voor ongelijkheid. Die maken dat de strijd en de discussie over ongelijkheid geen eendagsvlieg zijn.

Pluriforme economie

De centrale bank van Engeland (BoE) gaat een nieuw opleidingsprogramma maken met minder aandacht voor modelleren en meer modules over real world vragen en mensen. Bij Rethinking Economics wordt dat terecht als een kleine succesje gezien: 'One student on a discussion board run by Rethinking Economics, the group campaigning for changes in the way the “dismal science” is taught, said the BoE’s move was “finally an acknowledgment” their arguments had merit.' 

De vice-voorzitter van de Nederlandse tak van deze internationale beweging, hoogleraar pluralistische ontwikkelingseconomie Irene van Staveren, presenteerde deze week een nieuw boek over tien dode economen die bijna niet meer gelezen worden. RTLZ had daar een item over in Z Today dat het terugkijken meer dan waard is.

Euro redden

Om de euro overeind te houden is verdergaande integratie en meer centralisatie van economisch en fiscaal beleid onvermijdelijk, horen we steeds opnieuw van cheerleaders van verdergaande Europee integratie – zie bijvoorbeeld de plannen van de vijf Europese presidenten. Maar volgens prominente economen zoals Barry Eichengreen, Charles Wyplosz en Paul de Grauwe is dat helemaal niet nodig.

Verhoog de lonen

Wim Boonstra, chief economist van de Rabobank, onderschrijft het pleidooi van DNB-president Klaas Knot onlangs in Buitenhof voor hogere lonen. Knot was toen nog uiterst voorzichtig, maar hij zéi het wel. Ook breder wordt onderkend dat de rationale voor het matigen van de lonen niet meer van deze tijd is. Robin Fransman roept dit al lang. In het FD pleitte Marcel de Boer voor hogere lonen. In het NRC deed Maarten Schinkel dat. En om een laatste voorbeeld te geven: Hella Hueck en ik schreven ook al over de problemen voor Europa en voor ons eigen land van de Nederlandse obsessie met export en het matigen van de lonen. 

Research topics

Blijf op de hoogte

* Mijn persoonlijke website (ook met een RSS-feed).

* Vanaf nu elke week een mailtje wanneer mijn nieuwe blogpost online staat? Word lid van de nieuwsbrief. 

* Abonneren op de RSS-feed van dit weekblog.

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust met OneWorld en draag bij aan een rechtvaardige wereld.

Dat kan al vanaf 6 euro per maand

Ontvang onze beste verhalen in je mailbox

Volg ons