Achtergrond

De week van Went in tweets #91

Dit artikel krijg je cadeau van OneWorld. Word abonnee

dWvWiT#91 – Robert Went is econoom bij de Wetenschappelijke Raad voor het Regeringsbeleid (WRR). Hij werkt bij de WRR onder meer aan onderzoek en publicaties over de toekomst van werk en middenklasse(n) onder druk, en twittert veel over economie en globalisering. Voor OneWorld selecteert en becommentarieert hij zijn favoriete tweets. Uit zijn 224 tweets van afgelopen week zijn dit de 19 die je niet mag missen.

Flint 1

Economie en migratie

Een van mijn favoriete economen is Branko Milanovic. Hij deed al onderzoek naar ongelijkheid bij de Wereldbank voordat dit in de mode kwam, en hij blogt, twittert en schrijft veel over dat onderwerp – binnenkort verschijnt een nieuw boek van zijn hand. Hij schreef deze week een interessant blog over de economische gevolgen van migratie. Meer dan 120 economen in Engeland stuurden premier Cameron een open brief over datzelfde onderwerp.

Kapitalisme

Aan het einde der dagen zult ge vreemde gezichten zien, zei mijn redelijk bijbelvaste vader vroeger wel eens. Dit bericht komt niet van de De Speld of The Onion, maar van het serieuze persbureau Bloomberg: Goldman Sachs denkt dat het misschien nodig kan zijn het kapitalisme fundamenteel ter discussie te stellen.

Minimumloon hoger?

In de VS (Walmart) en Engeland (Lidl) verhogen bedrijven het minimumloon zonder dat dit door de overheid afgedwongen wordt, en in de VS worden in heel veel staten – en straks ook in steden (Seattle) – een hoger minimumloon betaald dan wettelijk nodig is. Ook in andere landen is discussie over het al dan niet verhogen van het minimumloon, bij ons over het jeugdloon. Wat zijn de gevolgen voor de werkgelegenheid, ongelijkheid, de economische groei? Daarover verschijnt nu veel materiaal en dat helpt. Want zoals dat gaat bij een sociale wetenschap: niemand weet het precies. 

Bullshit bingo in Davos

We kennen het spelletje inmiddels allemaal, maar van het World Economic Forum (WEF) dat onlangs in Davos werd gehouden, heb ik nog geen spelformulier gezien – wel een Twister-spel trouwens. Maar om dat te compenseren had de Financial Times deze week een leuke column over de aforismen van aanwezige leiders die de hele wereld over zijn gegaan. Iets meer inhoudelijk laat het stuk in de tweet daaronder weinig heel van de 'Vierde industriële revolutie' waar we volgens het WEF in terecht zijn gekomen.

Flint 2

Momenteel lees ik het veelbesproken en veelgeprezen boek van Robert Gordon over de opkomst en neergang van groei in de VS. Ik moest direct aan Flint denken toen ik daarin las over de vooruitgang die de aansluiting op onder andere het riool en stromend water betekende. "Although initially the water delivered to middle- and upper-class neighborhoods may have been cleaner than that delivered to working-class neighborhoods, any such inequality had largely disappeared in urban America by 1929." Niet voor goed kennelijk?!  

Tesla en Uber

Van allerlei kanten wordt gewerkt aan innovaties – disruptie moet je zeggen als je hip wil zijn – van het (personen)vervoer. Ik heb weinig met auto's, maar ik mocht laatst een stukje meerijden in een Tesla die op de snelweg zelfstandig zijn snelheid en baan houdt, en dat was best een beleving. Hoe snel zal dit gaan, welke concepten en plannen worden een succes, en wat is hype? Daarover verschijnen dagelijks artikelen en rapporten, te veel om te lezen. Deze drie vond ik de moeite waard. 

Flex

Het volgende product van ons WRR-project over de toekomst van werk – ná de vorig jaar december gepubliceerde verkenning De Robot de Baas – wordt een verkenning over flex. Ook nu hebben we weer een mooie groep deskundigen bereid gevonden een bijdrage voor dat boek te schrijven, en vorige week hadden we de tweede inspirerende bijeenkomst over concept-teksten. Samen met mijn collega Monique Kremer, die al veel beter in dit onderwerp zit dan ik en het voortouw neemt, ga ik de inleiding maken. Die wordt zoals gebruikelijk bij ons, uitgebreid door de staf en raad besproken. 

Aan mijn tweets kun je meestal een beetje aflezen waar ik zoal mee bezig ben, dus reken ook in dit blog de komende tijd op wat meer aandacht voor flex, ZZP-ers, de toekomst van de vaste baan, etcetera.

TPP baten

Simon Johnson zegt in een column verstandige dingen over de economische gevolgen van TPP. Maar onderzoekers die met modellen berekenen wat handelsverdragen zoals TPP of TTIP op gaan brengen, overspelen hun hand: hou een paar flinke bakken zout bij de hand als je die schattingen leest.

Nieuws

Blijf op de hoogte

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust met OneWorld en draag bij aan een rechtvaardige wereld.

Dat kan al vanaf 6 euro per maand

Ontvang onze beste verhalen in je mailbox

Volg ons