Achtergrond

De week van Went in tweets #89

Dit artikel krijg je cadeau van OneWorld. Word abonnee

dWvWiT#89 – Robert Went is econoom bij de Wetenschappelijke Raad voor het Regeringsbeleid (WRR). Hij werkt bij de WRR onder meer aan onderzoek en publicaties over 'de toekomst van werk' en 'middenklasse(n) onder druk', en twittert veel over economie en globalisering. Voor OneWorld selecteert en becommentarieert hij zijn favoriete tweets. Uit zijn 172 tweets van afgelopen week zijn dit de 17 tweets die je niet mag missen.

Verander de wereld

Davos

De elite van de wereld komt weer bij elkaar in Davos en dat zullen we weten. De kranten staan vol met voorspellingen (die ik niet al te serieus zou nemen, als ik een advies mag geven), bezorgde gezichten en zelffelicitaties. Dit zijn twee interessante stukken waarin met een helikopterview naar de toestand in de wereld wordt gekeken.

Postkapitalisme?

In maart verschijnt de Nederlandse vertaling van Postcapitalism, het boek van de Britse journalist Paul Mason dat internationaal veel aandacht heeft gekregen. Hij is natuurlijk niet de eerste en ook niet enige die claimt dat het kapitalisme vervangen wordt door… iets anders. In dit niet-uitputtende overzicht een aantal categorieën en namen.

Stel eens wat uit

Leuk stuk over het uitstellen van dingen die je moet doen. Dat heb ik zelf moeten leren en het lukt me ook nog lang niet altijd. Zoals veel mensen heb ik de neiging alles altijd gelijk of zo snel mogelijk te willen doen. Dat is niet slim, zegt de auteur van dit verhaal, en dat is inmiddels ook mijn eigen ervaring. Geniale laatste zin trouwens, die je alleen snapt als je het hele stuk gelezen hebt.

Analyse

Uber maakt ons tot nare baas

Mooi stuk over hoe beoordelingssytemen uitpakken voor bijvoorbeeld de chauffeur van een Uber-taxi, en wat die systemen met de beoordelaars doen. 

Ongelijkheid en macht

Ongelijkheid heeft drie grote oorzaken, schrijft Paul Krugman in dit blog: verschillen in productiviteit tussen mensen, gewoon toeval (waar ben je geboren bijvoorbeeld), en macht. Het is een interessante ontwikkeling dat meer economen ook naar macht gaan kijken als verklaring voor de toegenomen ongelijkheid. Twee stukken daarover.

Vakbonden

Het was een beetje in de mode om af te geven op vakbonden, want die zijn ouderwets en ze verdedigen de belangen van hun leden (duh!?). Maar die negatieve benadering lijkt hier en daar minder te worden en uit onderzoek van het IMF blijkt bijvoorbeeld dat de ongelijkheid toeneemt als vakbonden zwak worden. Voor de VS is nu ook uitgerekend hoeveel de ongelijkheid is toegenomen als gevolg van de verzwakking van vakbonden. Daar zijn ook staten die juist graag sterke bonden van overheidspersoneel willen.

Mindfulness

Mindfulness ben ik fan van sinds ik in de nadagen van mijn tweede burn-out een cursus volgde op suggestie van mijn therapeut. Dit is een leuke samenvatting van enkele van de dingen die je dan leert.

Leren door doen

Afgelopen weken las ik een prachtig boek van James Bessen over hoeveel we pas kunnen doordat we het leren tijdens het werk. Formele studies en opleidingen worden sterk overschat, betoogt Bessen, die een herwaardering bepleit van praktische kennis. Het grote belang daarvan verklaart mede waarom het veel langer duurt dan door techno-optimisten wordt gedacht voordat nieuwe technologie op grote schaal ingevoerd kan zijn.

Versla de robot

Maandag verscheen het zoveelste speculatieve rapport over banen die gaan verdwijnen door robots, ditmaal van het World Economic Forum (WEF). Volgens dit rapport gaan tot 2020 zo'n 7 miljoen banen verwijnen, en komen er 2 miljoen nieuwe bij. Maar zoals een deskundige in mijn netwerk me mailde: "Vraag het de HR-mensen van de bestaande grote bedrijven, en dan is dit wat je krijgt, sure".

Een journalist van RTL Nieuws belde me om een reactie op het rapport te vragen, en daar had ik eigenlijk geen tijd voor en ook niet zo veel zin in. Maar zijn vraag was best leuk – reageer eens op de vaardigheden die je volgens het WEF-rapport nodig hebt in de toekomst – dus ik ben toch maar even snel gaan lezen. Ons gesprek daarna leidde tot dit stukje.

Google-auto

Een mooi longread over het rijden in en testen van een autonome Google-auto – lees ook vooral de conclusies van de auteur. Deze week verschenen in de VS de – wettelijk verplichte – rapporten van bedrijven die zelfrijdende auto's testen over incidenten die zich daarbij hebben voorgedaan. Daaruit valt het een en ander af te leiden over waar de grote vragen en uitdagingen zitten voor zelfrijdende auto's, volgens de deskundigen.

Een leuke quote in dat verband uit een nieuw boek van het TU Delft Robotics Institute: "If you get a car to drive on California streets with no help from a human, the way Google does it, that's impressive, says MIT roboticist John Leonard. But it is also cheating a little bit. Try Boston in winter, then you can talk."

Testdata

Blijf op de hoogte

* Mijn persoonlijke website (ook met een RSS-feed).

* Vanaf nu elke week een mailtje wanneer mijn nieuwe blogpost online staat? Word lid van de nieuwsbrief. 

* Abonneren op de RSS-feed van dit weekblog.

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust met OneWorld en draag bij aan een rechtvaardige wereld.

Dat kan al vanaf 6 euro per maand

Ontvang onze beste verhalen in je mailbox

Volg ons