Achtergrond

De week van Went in tweets #86 Eindejaarseditie

Dit artikel krijg je cadeau van OneWorld. Word abonnee

dWvWiT#86 – Robert Went is econoom bij de Wetenschappelijke Raad voor het Regeringsbeleid (WRR). Hij werkt bij de WRR onder meer aan onderzoek en publicaties over 'de toekomst van werk' en 'middenklasse(n) onder druk', en twittert veel over economie en globalisering. Voor OneWorld selecteert en becommentarieert hij zijn favoriete tweets. Uit zijn 216 tweets van afgelopen week zijn dit de 16 tweets die je niet mag missen.

Merry Christmas

Kerstdiner
Geweldig Kerstflimpje van de voormalige Clinton-minister van arbeid Robert Reich, tevens maker van de onvolprezen film Inequality for all.

Eind van het jaar = Lijstjes

Mijn favoriete Kerstfilm…

… was helemaal niet bedoeld als Kerstfilm, weet ik inmiddels dankzij een reactie op twitter. 

E-reader vs. echt boek
Ik heb ooit, zoals vele anderen, een e-reader gekocht, maar behalve een stel thrillers in de zomer heb ik er nooit veel op gelezen. Het ding licht inmiddels stof te verzamelen in de kast, want ik heb veel liever echte boeken in mijn handen, op mijn bureau, en op de plank. Om een heleboel redenen, die mooi verwoord zijn in dit leuke boekje.

Niet alle technologische vooruitgang wordt door iedereen als zodanig ervaren, blijkt ook weer uit de kennelijk stagnerende verkoop van e-boeken. Je levert heel vaak iets in bij nieuwe technologie, waar je je hoe dan ook in meerdere of mindere mate aan moet aanpassen. Het is mede daardoor lang niet altijd zo dat iets dat als substituut bedacht is door de makers voor iets dat al bestaat, dat ook werkelijk blijkt te zijn. Vaak blijken in de echte wereld zaken eerder complementair aan elkaar te zijn.

Lang leve het echte boek
Waarom kopen we nog steeds zoveel echte boeken, en zijn we niet allemaal over gegaan op e-books ? – dat zou bijvoorbeeld veel ruimte uitsparen.

In een echt boek kun je goed bladeren, krassen en schrijven. Echte boeken ruiken ergens naar. Je kunt in een aantal boeken tegelijk zoeken en bladeren als je iets aan het schrijven of uitdenken bent, zonder vast te lopen in beeldschermen. En als je iets op wil zoeken maar je weet alleen nog vaag waar het te vinden is, kun je dat in je boekenkast met fysieke boeken beter dan op een e-reader. Dat zijn althans een paar voordelen van echte boeken die ik ervaar – en ik ben blijkbaar niet de enige.

Cadeau kiezen? Luister niet naar economen
Als je op zoek bent naar het perfecte cadeau kun je maar beter niet naar economen luisteren.

En dit artikel is erg leuk. Econoom Joel Waldvogel schreef een paper en beroemd boek waarin hij op economische gronden betoogt dat het geen zin heeft om cadeaus te geven met Kerstmis. Maar zijn dochters waren zo verstandig zich daar niets een gelegen te laten liggen.

Geef de hele wereld cadeau
Als je nog op zoek bent naar een cadeau kun je ook altijd nog iemand anders of jezelf een plezier doen met een abonnement op Oneworld. Lijkt me best moeilijk om ineens betalende abonnees te moeten gaan werven voor een tijdschrift dat dankzij subsidie altijd gratis was. Maar het is Oneworld, waar ook dit blog wekelijks verschijnt, toch maar mooi gelukt.

Nu lezen en ook in 2016: Economie van Overmorgen
Vrije dagen aan het eind van het jaar geven mooi de tijd om de serie (nog eens) te (her)lezen die Hella Hueck en ik voor RTLZ over de Economie van Overmorgen maken. Je vindt alle afleveringen tot nu toe mooi bij elkaar op deze pagina die RTLZ gemaakt heeft en bijhoudt. Tussen de Kerstdagen en de jaarwisseling gaan we een avondje plannen maken voor volgend jaar – daar hebben we al een aantal spannende onderwerpen voor op ons lijstje staan. Tot ziens dus in 2016 !
Economie van Overmorgen

De volgende aflevering van dit blog verschijnt 6 januari 2016

Blijf op de hoogte

* Mijn persoonlijke website (met RSS-feed).

* Vanaf nu elke week een mailtje wanneer mijn nieuwe blogpost online staat? Word lid van de nieuwsbrief. 

* Abonneren op de RSS-feed.

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust met OneWorld en draag bij aan een rechtvaardige wereld.

Dat kan al vanaf 6 euro per maand

Ontvang onze beste verhalen in je mailbox

Volg ons