Achtergrond

De week van Went in tweets #84

Dit artikel krijg je cadeau van OneWorld. Word abonnee

dWvWiT#84 – Robert Went is econoom bij de Wetenschappelijke Raad voor het Regeringsbeleid (WRR). Hij werkt bij de WRR onder meer aan onderzoek en publicaties over 'de toekomst van werk' en 'middenklasse(n) onder druk', en twittert veel over economie en globalisering. Voor OneWorld selecteert en becommentarieert hij zijn favoriete tweets. Uit zijn 165 tweets van afgelopen week zijn dit de 15 tweets die je niet mag missen.

Zorgen om robots

Beste economieboeken 2015…
…volgens Martin Wolf van de Financial Times, en volgens The Economist. Volgende week zal ik mijn top 5 geven.

Klimaat
Twee must-reads over wie verantwoordelijk zijn voor de klimaatproblemen waar in Parijs een antwoord op geformuleerd moet worden, en wie dus vooral zouden moeten betalen.

Jeugdloon afschaffen?
Een paar weken mocht ik met andere wetenschappers de commissie SZW van de Tweede Kamer adviseren over het jeugdloon. Dankzij originele acties van Young and United, de jongerenorganisatie van de FNV, ligt nu de vraag bij de politiek op tafel of het jeugdloon afgeschaft moet worden. De SER gaat daar nu een verkenning over maken, en het SER Magazine wilde me in dat kader interviewen.

Basisinkomen
Deze week hadden we met de WRR Martin Ford, auteur van The Rise of the Robots, een paar dagen naar Nederland gehaald voor discussies en bijeenkomsten, en hij heeft ook een interview gedaan met De Telegraaf. Hij voorziet dat door de komst van robots op termijn van decennia een basisinkomen onvermijdelijk is, zeker in de VS. Finland noemde hij in verschillende praatjes als land dat mogelijk de weg gaat wijzen. Dat zal nog even duren, als het er van komt, want ze gaan daar eerst degelijk experimenteren. Erg goed dat ze dit doen, en de onderzoeksaanpak ziet er ook veelbelovend uit.

Robot krijgt spijt

Dutch miracle in reverse
De Japanse premier pleit al langer voor hogere lonen in zijn land, dat geplaagd wordt door deflatie. In een op-ed noemde hij dit het spiegelbeeld van de loonmatiging die in ons land in 1982 in het Akkoord van Wassenaar van vakbonden en ondernemers werd afgesproken. Deze week kreeg hij bijval van niet de minste twee: de voormalige hoofdeconoom van het IMF Olivier Blanchard en Adam Posen van het Peterson Institute in Washington pleiten samen voor 10 procent loonsverhoging in Japan.

De robot de baas
Als je met collega's een tijd hard en met veel plezier ergens aan werkt, is het altijd spannend wat de reacties zijn als je ermee naar buiten komt. Deze week verscheen onze WRR-verkenning De Robot de Baas. We kregen enorm veel aandacht, en we organiseerden een prachtige avond in een vol Pakhuis de Zwijger. Alles tweeten was onbegonnen werk, en zou bovendien dodelijk saai zijn voor mijn volgers. Dus ik heb me ingehouden,en dat doe ik hier ook.

 

Blijf op de hoogte

* Mijn persoonlijke website (met RSS-feed).

* Vanaf nu elke week een mailtje wanneer mijn nieuwe blogpost online staat? Word lid van de nieuwsbrief

* Abonneren op de RSS-feed.

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust met OneWorld en draag bij aan een rechtvaardige wereld.

Dat kan al vanaf 6 euro per maand

Ontvang onze beste verhalen in je mailbox

Volg ons