Achtergrond

De week van Went in tweets #79

Dit artikel krijg je cadeau van OneWorld. Word abonnee

dWvWiT#79 – Robert Went is econoom bij de Wetenschappelijke Raad voor het Regeringsbeleid (WRR). Hij werkt bij de WRR onder meer aan onderzoek en publicaties over 'de toekomst van werk' en 'middenklasse(n) onder druk', en twittert veel over economie en globalisering. Voor OneWorld selecteert en becommentarieert hij zijn favoriete tweets. Uit zijn 169 tweets van afgelopen week zijn dit de 14 tweets die je niet mag missen.

Economen en astrologen

Economie van overmorgen: het vervolg
Op veler verzoek, maar vooral ook omdat we het zelf leuk en inspirerend vinden om te doen, gaan Hella Hueck en ik een vervolgserie maken op de longreads die we hebben geschreven over De Economie van Overmorgen. We beginnen eind november met de toekomst van Nederland als handelsland. We gaan het dit keer een beetje anders doen, want sommige mensen vonden een longread nogal… eh… lang. We gaan nu vanaf zondag 22 november 6 dagen een korte column maken voor RTL Nieuws over (mythes over) handel. Op zaterdag 28 november integreren we dat allemaal en we trekken conclusies in een longread. Na het succes van onze avond over TTIP en globalisering met minister Ploumen gaan we ook nu een avond doen in De Zwijger. Zonder minister deze keer, maar opnieuw met erg interessante sprekers. Je bent van harte welkom.

Is economie ook maar een mening?
Is alles wat economen zeggen slechts een mening, of dan toch minstens gekleurd door hun eigen opvattingen? Is het mogelijk objectief te zijn, en moet je dat überhaupt wel ambiëren als econoom? Relevante en lastige vragen, waar in deze twee columns m.i. heel behartenswaardige dingen over gezegd worden.

Dani Rodrik van Harvard publiceerde onlangs een prachtig nieuw boek – voor mij het beste boek van 2015 – dat ook gaat over wat economen doen, en hoe je daar als niet-econoom mee om kunt gaan. Als je overweegt het aan te schaffen, lees dan deze recensie en je bent verkocht.

De witte mannenwereld van de robots
Ik heb afgelopen weken fascinerende verhalen gelezen over hoe sinds de jaren 1950 ingenieurs en wetenschappers bezig zijn om robots en kunstmatige intelligentie (artificial intelligence of AI) te ontwikkelen. Een van de dingen die me daarbij opviel is dat daar bijna geen vrouw aan te pas is gekomen. Dit artikel gaat daar over.

Europa in crisis
Deze knoerdharde analyse van de veelgelezen Financial Times commentator Wolfgang Münchau over waar het mis is gegaan met Europa, moet je echt even lezen en tot je door laten dringen.

Nationaliseer twitter
interessant provocerend stuk: Twitter is vitale infrastructuur, dus haal Wall Street en het winststreven er uit en maak twitter tot een publieke voorziening, oppert deze schrijver. Dan hebben we ook geen last meer van reclame en – de nieuwste trouvaille van het management van twitter – hartjes.

Week van de werkstress
Steeds meer jongeren kampen met stress en burn-out, dus daar wordt extra aandacht aan besteed in de Week van de Werkstress die van 16-20 november voor de tweede keer wordt georganiseerd door het ministerie van SZW. Ik ben gevraagd om daar als ervaringsdeskundige met twee burn-outs een rol in te spelen, en in dit blog leg ik uit waarom ik daar op in ben gegaan.

Filmpje: Benzineauto op de helling?
Leuk filmpje voor techno-optimisten én voor mensen die zeggen dat ze het allemaal al eerder hebben meegemaakt.

Ongelijk pensioen
Niet te geloven ! De 100 best betaalde CEOs in de Verenigde Staten hebben samen even veel pensioenvermogen als de armste 41 procent van de Amerikaanse gezinnen.

Sint Maarten komt er weer aan

 

Blijf op de hoogte

* Mijn persoonlijke website (met RSS-feed).

* Vanaf nu elke week een mailtje wanneer mijn nieuwe blogpost online staat? Word lid van de nieuwsbrief

* Abonneren op de RSS-feed.

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust met OneWorld en draag bij aan een rechtvaardige wereld.

Dat kan al vanaf 6 euro per maand

Ontvang onze beste verhalen in je mailbox

Volg ons