Achtergrond

De week van Went in tweets #77

Dit artikel krijg je cadeau van OneWorld. Word abonnee

dWvWiT#77 – Robert Went is econoom bij de Wetenschappelijke Raad voor het Regeringsbeleid (WRR). Hij werkt bij de WRR onder meer aan onderzoek en publicaties over 'de toekomst van werk' en 'middenklasse(n) onder druk', en twittert veel over economie en globalisering. Voor OneWorld selecteert en becommentarieert hij zijn favoriete tweets. Uit zijn 152 tweets van afgelopen week zijn dit de 13 tweets die je niet mag missen.

Ingewikkeld schrijven
Was het maar alleen een grap, reageerde iemand op onderstaande tweet. Eerder haalde ik in dit blog al een Britse schrijver aan die ooit verzuchtte dat academici er heel goed in zijn om in twaalf woorden te zeggen wat ook in zes woorden kan.

1 procent bezit de halve wereld
Schokkende nieuwe cijfers van Credit Suisse laten zien dat één procent van de wereldbevolking nu meer dan de helft van het mondiale vermogen in handen heeft. 

Kijk jezelf eens!

Starbucks
De Europese Commissie klaagt de belastingvoordelen aan die internationale bedrijven zoals Starbucks in ons land kunnen krijgen. Hoog tijd, want waarom betalen zij bijna geen belasting en ik wel, vragen velen zich af.

Mythes in de economie
Mirjam de Rijk schreef dit jaar drie mooie artikelen in De Groene Amsterdammer over economische mythes. Grappig: 17 jaar gelden schreven we samen al eens in datzelfde weekblad over economische drogredeneringen. Mirjam heeft haar recente stukken deze zomer verder uitgewerkt tot een boek dat 19 november wordt gepresenteerd. Zij biedt het eerste exemplaar aan economiestudenten aan die SIREN hebben opgezet, omdat zij meer diversiteit en pluriformiteit in hun opleiding willen. Dat vind ik een loflijk streven, dus ik voel me vereerd dat ik gevraagd ben aan het programma in Pakhuis de Zwijger mee te doen 19 november.

Klimaatprobleem steeds groter
Dit artikel knap je niet van op, maar het is toch zeer de moeite waard om er kennis van te nemen.

Duits groeimodel stuit op grenzen
Duitsland heeft al jaren een veel te groot handelsoverschot volgens de regels van de Europese Unie (EU). Dat geldt ook voor Nederland – Hella Hueck en ik schreven er over in deze column. Niet alle landen in de wereld kunnen steeds meer exporteren zolang we geen handel met Mars of de maan hebben. Om de globalisering te redden van haar cheerleaders wordt het daarom hoog tijd de binnenlandse vraag meer te stimuleren bij onze oosterburen en bij ons. Door de lonen te verhogen bijvoorbeeld. Dat moet kunnen, want het aandeel van de productiefactor arbeid in ons nationaal inkomen (de beroemde arbeidsinkomensquote AIQ) daalt dit jaar met ruim 2 procent, dat is dus meer dan 16 miljard euro. En de tegenhanger daarvan, de kapitaalinkomensquote (KIQ), stijgt dus met datzelfde percentage en bedrag.

Wat kost een vluchteling?
Al weer een vraag waar geen simpel antwoord op bestaat, waarom zit de wereld toch zo ingewikkeld in elkaar 😉 Dit artikel in het NRC schetst de nuances en een aantal redenen waarom het eigenlijk niet goed mogelijk is een bedrag te noemen.

TPP en patenten op medicijnen
Dit artikel is echt een must-read over hoe een handelsverdrag als TPP, waarover de VS en 11 Pacifische landen onlangs een akkoord sloten, door de manier waarop met patenten omgegaan wordt slecht kan uitpakken voor aids-patiënten en mensen die medicijnen tegen andere ziektes nodig hebben.

Zitten is ongezond

De robot de baas
Op 8 december presenteren we onze WRR-verkenning De robot de baas en biedt onze voorzitter André Knottnerus het eerste exemplaar aan minister Asscher aan, die daarna zal reageren. We hebben een indrukwekkende line-up voor die avond, vind ik, en je kunt er bij zijn.

Blijf op de hoogte

* Mijn persoonlijke website (met RSS-feed).

* Vanaf nu elke week een mailtje wanneer mijn nieuwe blogpost online staat? Word lid van de nieuwsbrief

* Abonneren op de RSS-feed.

Een abonnement op OneWorld magazine voor 25 euro

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust met OneWorld en draag bij aan een rechtvaardige wereld.

Dat kan al vanaf 6 euro per maand

Ontvang onze beste verhalen in je mailbox

Volg ons