Achtergrond

De week van Went in tweets #74

Dit artikel krijg je cadeau van OneWorld. Word abonnee

dWvWiT#74 – Robert Went is econoom bij de Wetenschappelijke Raad voor het Regeringsbeleid (WRR). Hij werkt bij de WRR onder meer aan onderzoek en publicaties over 'de toekomst van werk' en 'middenklasse(n) onder druk', en twittert veel over economie en globalisering. Voor OneWorld selecteert en becommentarieert hij zijn favoriete tweets. Uit zijn 140 tweets van afgelopen week zijn dit de 12 die je niet mag missen.

De paus in Amerika

Vluchtelingen
Eén van de crises waar Europa mee geconfronteerd wordt, en wat voor één! Het is een ramp, laat mijn favoriete wonkblog Voxdotcom op 1 kaart zien. En de industrie die zijn geld verdient met hekken en camera's en het in stand houden van de fictie dat we ons helemaal af kunnen sluiten hiervoor, vaart er wel bij.

Economische voordelen vluchtelingen?
De Volkskrant las een stapel literatuur en concludeerde daaruit dat het onterecht is om te claimen dat vluchtelingen ons economische voordeel op zullen leveren. Ze kosten geld, en daar is ook niks mis mee bij barmhartigheid en liefdadigheid. Op die sommen is van alles af te dingen – zie bijvoorbeeld dit boek van mijn WRR-collega Monique Kremer – en er zijn ook allerlei studies die het tegendeel beweren, bijvoorbeeld van Credit Suisse. Martin Wolf had er deze week een mooi stuk over in de Financial Times.

Het is een relevante discussie en je moet ook willen weten wat vluchtelingen bijdragen en kosten, en wat voor invloed je daar op hebt. Maar het gaat natuurlijk om het helpen van mensen die na veel ontberingen hierheen komen. Uiteindelijk ga je met bedragen over winst of verlies deze (morele) discussie niet beslissen. Als mensen in een gemeente minder vluchtelingen willen, zal het weinig indruk maken als de burgemeester verklaart dat het bbp van ons land met 0,2 procent groeit als we meer vluchtelingen opnemen. De omvang van het bbp is niet alles (zie de longread "Wij eisen geluk" van Hella Hueck en mij), en het is een beetje net als met meer handel. Macro zijn er misschien voordelen die zo groot zijn dat de verliezers gecompenseerd kunnen worden, maar in de praktijk gebeurt dat bijna nooit. 

De Europese discussie van afgelopen maanden in 1 cartoon
Betrouwbare Duitsers, en Grieken die niet te vertrouwen zijn.

Zelfrijdende auto's: kansen en problemen
In een leuk mini-docu van Toekomstmakers kwam onlangs de vraag aan de orde hoe lang het nog gaat duren voordat we ons in zelfrijdende auto's kunnen verplaatsen. De inschattingen lopen sterk uiteen, bleek aan het einde van de uitzending (ik neig sterk naar het standpunt van de RDW-man). Een van grote problemen, waar steeds meer aandacht voor komt, is de onveiligheid van de software waar auto's nu al voor een belangrijk deel op draaien. Ik kan nog geen bougie van een carburateur onderscheiden, maar dit artikel vond ik als simpele weggebruiker best zorgwekkend.

Over wat verder weg liggende beloftes van zelfrijdende auto's kun je ook allerlei mooie dromen en speculaties hebben – in dit fantasievolle wat SF-achtige stuk passeren er een paar de revue.

Topteam voor Labour
Er was veel te doen afgelopen maanden over de verkiezing van een nieuwe leider voor Labour in de U.K. Corbyn, die de strijd uiteindelijk won, mobiliseerde grote groepen nieuwe veelal jonge mensen en werd in veel artikelen weggezet als oud-links met nostalgische ideeën uit de jaren 1960-1970. Met het team internationale topeconomen dat hij nu in een economische adviesraad verenigt, komt aan die flauwe discussie hopelijk een einde. Ik zie met interesse uit naar de plannen en voorstellen waar deze club mee gaat komen, want Europa kan wel wat meer inhoudelijk debat op niveau gebruiken over hoe het economisch verder moet.

Schrijf ook eens een boek

 

Blijf op de hoogte

* Mijn persoonlijke website (met RSS-feed).

* Vanaf nu elke week een mailtje wanneer mijn nieuwe blogpost online staat? Word lid van de nieuwsbrief

* Abonneren op de RSS-feed.

Een abonnement op OneWorld magazine voor 25 euro

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust met OneWorld en draag bij aan een rechtvaardige wereld.

Dat kan al vanaf 6 euro per maand

Ontvang onze beste verhalen in je mailbox

Volg ons