Achtergrond

De week van Went in tweets #72

Dit artikel krijg je cadeau van OneWorld. Word abonnee

dWvWiT#72 – Robert Went is econoom bij de Wetenschappelijke Raad voor het Regeringsbeleid (WRR). Hij werkt bij de WRR onder meer aan onderzoek en publicaties over 'de toekomst van werk' en 'middenklasse(n) onder druk', en twittert veel over economie en globalisering. Voor OneWorld selecteert en becommentarieert hij zijn favoriete tweets. Uit zijn 353 tweets van afgelopen twee weken zijn dit de 11 tweets die je niet mag missen.

De economie van migratie
Dramatische ontwikkelingen met zelfs een gedeeltelijke (tijdelijke?) opschorting van het verdrag van Schengen, wat tot voor kort gold als een succesverhaal van de Europese integratie en samenwerking. 

Het is zeker niet de enige manier waarop je naar migratie moet kijken, maar… het gaat zoals altijd óók over groei en banen. Twee interessante stukken daarom over de economie van migratie. Het tweede artikel vind ik extra mooi, omdat er ook een persoonlijk verhaal van deze Nobelprijswinnaar economie in zit.

Start-upidee

Economen in discussie…
In de vorige aflevering van dit blog schreef ik over de Buitenhof-discussie over de economische wetenschap, waar ik ook een column over heb gemaakt. Pierre Koning die werkt aan de VU en bij het ministerie van SZW schreef (op persoonlijke titel) een reactie op een column van SCP-directeur Kim Putters over bruto nationaal geluk, de longread die ik samen met Hella Hueck heb gemaakt, en mijn column naar aanleiding van de discussie in Buitenhof.

Europa
Goed stuk van Philippe Legrain, voormalig medewerker van Barosso, die ter discussie stelt dat Europa economisch steeds verder moet integreren. De theorie van de omvallende fiets is dat wel genoemd: als we niet blijven trappen en vooruit gaan, dan dondert Europa om. Maar het lijkt er steeds meer op dat we al veel te snel en ver door zijn gefietst.

Economen doen het met modellen
Het nieuwe boek van Harvard-econoom Dani Rodrik komt pas half oktober in de winkel, maar ik heb het deze week al kunnen lezen. Het gaat over economen en de economische wetenschap, en de vraag waarom en hoe economen modellen gebruiken – en misbruiken – staat centraal. 

Een van de leuke kanten aan Rodrik's nieuwe boek is, dat er de nodige methodologie in zit. Daar heb ik heel wat boeken en papers over gelezen en seminars over bezocht toen ik mijn proefschrift schreef, in de inmiddels opgeheven UvA leerstoel 'Geschiedenis en methodologie van het economisch denken'. Daar waren vaak internationale toppers op dit terrein bij aanwezig – Mark Blaug, Mary Morgan, Geert Reuten, John Davis en Harro Maas, om een paar namen te noemen – en af en toe kwam ik echt met hoofdpijn thuis. Het was geen simpele kost, maar ik heb toen wel enorm veel geleerd waar ik tot op de dag van vandaag mijn voordeel mee doe. 

Ik vind het heel belangrijk dat daar meer aandacht voor komt en dat een econoom met de naam en invloed van Dani Rodrik daar nu aandacht aan besteedt in zijn boek 'Economics Rules'. Het boek van Dani is, zoals bij hem te doen gebruikelijk, helder en toegankelijk geschreven, en doorspekt met inzichten over actuele discussies zoals over ongelijkheid, industriepolitiek, en de verhoging van het minimumloon. Een aanrader voor iedereen met interesse in economie en economen. Er staan aan het einde tien mooie geboden voor economen in, die ik in de tweet hieronder heb gereproduceerd. Er staan ook tien geboden voor niet-economen in het boek, die zijn ook zeer de moeite waard. Maar die blijven nog even een verrassing tot je het boek in handen hebt.

De robot de baas
Op 8 december presenteren we onze WRR-verkenning 'De Robot de Baas' in Pakhuis de Zwijger in Amsterdam. Minister Asscher en Martin Ford, auteur van het veelbesproken boek 'The Rise of the Robots', en anderen zijn daarbij en komen aan het woord. Jij kunt vanaf nu een plaats reserveren.

Economisme
Jesse Klaver heeft een boek over economisme uitgebracht, en dat roept veel discussie op. Een van de kritieken is dat 'economisme' een vraag begrip is, maar dat valt best mee blijkt uit dit nuttige overzichtsartikel.

OneWorld
Dit blog wordt je – voor de 72e keer —  gratis aangeboden door OneWorld. Dat blijft hopelijk ook in de toekomst het geval, maar… dan moet OneWorld er wel voldoende betalende abonnees bij krijgen om de subsidie te compenseren die wordt afgebouwd. Ik heb inmiddels een abonnement genomen: misschien ook iets voor jou?

Blijf op de hoogte

Je abonneren op de RSS-feed van dit blog kan ook HIER

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust met OneWorld en draag bij aan een rechtvaardige wereld.

Dat kan al vanaf 6 euro per maand

Ontvang onze beste verhalen in je mailbox

Volg ons