Achtergrond

De week van Went in tweets #70

Dit artikel krijg je cadeau van OneWorld. Word abonnee

dWvWiT#70 – Robert Went is econoom bij de Wetenschappelijke Raad voor het Reringsbeleid (WRR). Hij werkt bij de WRR onder meer aan onderzoek en publicaties over 'de toekomst van werk' en 'middenklasse(n) onder druk', en twittert veel over economie en globalisering. Voor OneWorld selecteert en becommentarieert hij wekelijks zijn favoriete tweets. Uit zijn 181 tweets van afgelopen week zijn dit de 16 die je niet mag missen.

Het nieuwe werken… 
…lijkt soms verdacht veel op het oude werken.

Veel te doen deze week over een stuk dat je echt even moet lezen over hoe het is om bij Amazon te werken. Niet geheel toevallig bleef de term 'Amabots' bleef bij me hangen: met collega's waarmee ik bij de WRR aan een publicatie over robots werk, hebben we het er geregeld over dat nieuwe technologie er soms ook toe leidt dat mensen een soort robot moeten worden.

Robot-angst
In een eerdere aflevering van dit blog wees ik er op dat de pendule helemaal de andere kant op begint te slaan in de discussie over de vraag of robots een groot deel van onze banen in gaan pikken. Las je eerst vooral dat misschien wel de helft van ons voor zijn werk moest vrezen, nu verschijnen er veel geruststellende stukken. Die omslag heeft natuurlijk te maken met hypes, maar ook met leemtes in onze kennis waar aan wordt gewerkt. Een interessant verhaal in dat kader deze week over een nieuwe Deloitte onderzoek. En een mooi blogpost over de – onterechte – angst voor robots die piloten uit het vliegtuig verjagen.

De WRR-verkenning over robots waar ik met collega's aan werk in het kader van ons project over de toekomst van werk, presenteren we trouwens eind dit jaar. We hebben daar deze week een prachtige – vinden we zelf – titel voor vastgesteld. Nadere info over het programma en de precieze datum volgt binnenkort.

Technologische vooruitgang
Wie zich afvraagt of er nog wel technologische vooruitgang is – je hoort daar soms twijfel over omdat de productiviteitscijfers daar niet op wijzen – moet zijn iPad of desktop even vergelijken met dit koopje uit 1977.

Dutje
Niet alleen voor mensen die bij Amazon werken: als je 's ochtends vaak het idee hebt dat je al moe bent wanneer je wakker wordt, probeer je dag dan eens zo te organiseren dat je een tukkie kan doen. Dat is heel goed voor je, is wetenschappelijk bewezen.

Hypocrisie over Griekenland
Pas langzaam zal duidelijk worden wat de gevolgen zijn van het pakket aanpassingen dat de troika Griekenland opgedrongen heeft – ik zal daar in dit blog nog wel eens op terugkomen. Twee stukken deze week die je in dat kader even moet bekijken.

Mazzucato over innovatie
Mariana Mazzucato heeft over de hele wereld het debat over innovatiebeleid wezenlijk veranderd, net zoals Piketty de discussie over ongelijkheid een kwaliteitsimpuls heeft gegeven. Dit weekend stond er een prachtig interview met haar in de Financial Times, dat verplichte kost zou moeten zijn voor iedereen die zich met innovatie bezighoudt.

Ze is inmiddels al verschillende malen in ons land geweest, en sprak in 2013 ook met minister Kamp. Hella Hueck had toen een mooi interview met haar voor RTLZ, dat je hier terug kunt kijken

Hoera, we zijn weer terug bij 2008!
Veel aandacht deze week voor de groei van onze economie in het tweede kwartaal van 2015. Die hield niet over, maar de omvang van ons bbp is nu weer terug op het niveau van voor de crisis, en dat kunnen nog niet alle eurolanden zeggen. Wel moet je daarbij incalculeren, dat de bevolking gegroeid is. Een econoom bij het CPB, dus dat moet wel kloppen, rekende uit hoe we er voor staan als je kijkt naar het bbp per hoofd van de bevolking. Zoals je kunt zien in zijn grafiek, zitten we gemiddeld per persoon nog steeds 3 procent onder het niveau van vóór de crisis.

Uit voorlopige ramingen van het CPB eerder deze maand blijkt dat het aandeel van het nationaal inkomen dat naar arbeid gaat (de zogenoemde arbeidsinkomensquote [AIQ]) flink daalt dit jaar, met ruim 2 procent van het bbp. Het deel van het nationaal inkomen dat naar kapitaal gaat (de kapitaalinkomensquote [KIQ]) stijgt dus met 2 procent van het bbp. Call me naive, maar je zou daar ook zo naar kunnen kijken: als de AIQ met 1 procent stijgt, gaat pakweg 8 miljard euro meer naar de loontrekkenden. De 5 miljard die het kabinet naar verluid voor lastenverlichting in gaat zetten op Prinsjesdag, zou je dan – na aftrek van wat nodig is om de niet (meer) werkenden er niet op achteruit te laten gaan – kunnen gebruiken voor nieuw beleid, wellicht? Frank Kalshoven pleitte zaterdag in elk geval ook voor hogere lonen en meer werk om de AIQ omhoog te helpen.

Toekomst Europa
De discussie over hoe het verder moet met Europa is voorlopig nog niet over, want de manier waarop Griekenland is aangepakt laat diepe sporen na. Daarover weer een paar goede stukken deze week. Van James Galbraith bijvoorbeeld, de Amerikaanse econoom die als adviseur van Varoufakis een tijdje meeliep in het onderhandelingscircus.

 

Nummer #71 van dit weekblog verschijnt 2 september.

Blijf op de hoogte

Mijn persoonlijke website (met RSS-feed) vind je HIER.

Vanaf nu elke week een mailtje wanneer mijn nieuwe blogpost online staat? Opgeven daarvoor (en eventueel later weer opzeggen) kan HIER.

Je abonneren op de RSS-feed van dit blog kan ook HIER

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust met OneWorld en draag bij aan een rechtvaardige wereld.

Dat kan al vanaf 6 euro per maand

Ontvang onze beste verhalen in je mailbox

Volg ons