Achtergrond

De week van Went in tweets #69

Dit artikel krijg je cadeau van OneWorld. Word abonnee

dWvWiT#69 – Robert Went is econoom bij de Wetenschappelijke Raad voor het Regeringsbeleid (WRR). Hij werkt bij de WRR onder meer aan onderzoek en publicaties over 'de toekomst van werk' en 'middenklasse(n) onder druk', en twittert veel over economie en globalisering. Voor OneWorld selecteert en becommentarieert hij wekelijks zijn favoriete tweets. Uit zijn 154 tweets van afgelopen week zijn dit de 12 die je niet mag missen.

Zoals mensen

Groei en overheid
De afgelopen weken heb ik op deze plaats gepleit voor 'groeidiagnostiek', als methode om in Griekenland beredeneerde keuzes te kunnen maken voor hervormingen om de groei op gang te brengen. Toen we bij de WRR ons rapport schreven over de toekomst van ontwikkelingshulp heb ik hier veel over gelezen en gepraat met deskundigen, en deze week bood iemand een crash course in groeidiagnostiek aan.

Voor het bevorderen van groei en het wegnemen van belemmeringen voor economische activiteiten is vaak een rol weggelegd voor de overheid. Markten ontstaan niet vanzelf maar worden gemaakt en gereguleerd, en er zijn grote maatschappelijke vragen en uitdagingen waar geen antwoord op komt tenzij overheden zich er actief mee bemoeien. In dat kader: een lovende recensie in het FD van het boek van Mariana Mazzucato, dat ik iedereen kan aanraden.  

Democratie in Europa
Wie beter wil begrijpen waarom de twijfel over het huidige Europese project ook bij pro-Europeanen toeneemt sinds de Griekse crisis, moet dit stuk in de FT even lezen.

De groeiende onvrede over een Europese Unie die volgens Thatcher's motto There Is No Alternative (TINA) niet of nauwelijks ruimte laat voor een andere economische logica dan de neoliberale, heeft ook te maken met de assymetrische behandeling van overtredingen van de Europese regels en afspraken. Toen dat Frankrijk en Duitsland goed uitkwam overtraden deze landen zonder gevolgen de Europese budgetregels. En tegen landen als Duitsland en Nederland, die een te groot handelsoverschot hebben, wordt alleen op papier een beetje gepiept.

Beste foutmelding ooit

De bankiers winnen
Joris Luyendijk zegt en schrijft het in zijn bestseller, en The Guardian had er deze week een artikel over: er is nauwelijks iets wezenlijks veranderd bij de banken sinds de crisis.

Geen wonder dat grappen over bankiers het nog steeds goed doen.

Kapitalisten tegen ongelijkheid
Er was al die mooie TED-talk waarin een grote ondernemer in de VS zich keert tegen de toenemende inkomensongelijkheid: "Beware, fellow plutocrats, the pitchforks are coming", zegt Nick Hanauer. Deze week had The New York Times een artikel waarin ondernemers opnieuw vanuit eigen gelederen worden opgeroepen iets te doen tegen de groeiende inkomensverschillen.

Autoloos
Wees niet bang voor zelfrijdende auto's, ooit waren mensen ook bang voor liften zonder bediende erin. Dat ging over, ook al duurde dat een halve eeuw. Leuk stuk.

Zonder al die auto's zou de stad er heel anders uit zien. The Washingon Post zette een mooi GIF-bestand uit Seatlle (2013) nog een keer in het zonnetje.

Rationale calculerende burgers
In mijn vorige leven bij de Algemene Rekenkamer won ik zo'n tien jaar geleden samen met een collega de hoofdprijs in een essaywedstrijd waarin we nieuwe onderzoekslijnen voor de rekenkamer mochten voorstellen. De jury onder leiding van het voormalige GPV-kamerlid Schutte vond ons voorstel voor een serie onderzoeken naar de effecten van marktwerking het beste, dus we wonnen allebei een jaarabonnement op een tijdschrift naar keuze. Dat onderzoek is er helaas niet gekomen toen: de kans dat de rekenkamer daarmee terecht zou komen in politiek vaarwater, altijd een risico, werd door de leiding té groot geacht, als ik me goed herinner.

Tijdens het schrijven van het essay lazen we allerlei tussentijdse evaluaties, en daarin kwamen we af en toe tegen dat de positieve effecten van meer marktwerking in bijvoorbeeld de energiesector nog niet zichtbaar zouden zijn omdat nog te weinig mensen van leverancier waren veranderd. "De overheid moet de mensen in het land gaan leren zich te gaan gedragen zoals marktwerkingseconomen dat veronderstellen, als rationale calculerende burgers", grapten we toen regelmatig. Daar is nu een leuk stripje over gemaakt. 

 

Blijf op de hoogte

Mijn persoonlijke website (met RSS-feed) vind je HIER.

Vanaf nu elke week een mailtje wanneer mijn nieuwe blogpost online staat? Opgeven daarvoor (en eventueel later weer opzeggen) kan HIER.

Je abonneren op de RSS-feed van dit blog kan ook HIER

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust met OneWorld en draag bij aan een rechtvaardige wereld.

Dat kan al vanaf 6 euro per maand

Ontvang onze beste verhalen in je mailbox

Volg ons