Achtergrond

De week van Went in tweets #64

Dit artikel krijg je cadeau van OneWorld. Word abonnee

dWvWiT#64– Robert Went is econoom bij de Wetenschappelijke Raad voor het Regeringsbeleid (WRR). Hij werkt bij de WRR onder meer aan onderzoek en publicaties over 'de toekomst van werk' en 'middenklasse(n) onder druk', en twittert veel over economie en globalisering. Voor OneWorld selecteert en becommentarieert hij wekelijks zijn favoriete tweets. Uit zijn 347 tweets van afgelopen week zijn dit de 16 die je niet mag missen. Ook deze week gaan ze allemaal over Griekenland.

NO we can

Democratie versus souvereiniteit
De Grieken zien hun referendum als een overwinning voor de democratie, maar in de rest van de EU wordt dat meestal anders beleefd: de andere eurolanden en EU-lidstaten hebben immers ook hun democratische rechten. En nu botsen de democratische mandaten. De hoop en verwachting bij veel Europese beleidsmakers dat nationale souvereiniteit vanzelf minder belangrijk zal worden als Europa zich verder ontwikkelt, blijkt definitief een illusie (zie ook deze longread van Hella Hueck en mij over nieuwe verkeersregels voor globalisering). Lees Dani Rodrik hierover in onderstaande tweet. En economen moeten niet te veel voorspellen, maar ik durf de weddenschap wel aan dat dit nog veel discussie en spanningen gaat geven de komende tijd, ongeacht hoe het verder gaat met Griekenland. Bijvoorbeeld over het net verschenen rapport van de vijf presidenten, waar het woord 'democratie' niet in voor komt

Spannende dagen
History in the making- dat gevoel heb ik deze dagen. Ik zit dan ook veel met mijn ipad in de hand om tweets en RSS-feeds te lezen en te scannen, om daar niets van te missen. En nooit eerder had ik zoveel (re)tweets in een week.

Veel artikelen en tweets over de menselijke kant van de Griekse crisis, die we vooral niet moeten vergeten tussen alle verhalen en discussies over de omvang en (on)houdbaarheid van de Griekse schuld. Dit vond ik een ontroerend filmpje.

Hoofdrol voor het IMF
Nadat maandenlang onderhandeld en verbaal gevochten was door de troika en de Griekse regering over de schuldenverlichting die de Grieken tevergeefs vroegen, kwam het IMF kort voor het referendum met een vernietigend rapport voor de tegenstanders van het kwijtschelden van (een deel van) de Griekse schuld.

Ooit gaat iemand een boek schrijven over wat hier allemaal heeft gespeeld, en dat koop ik dan gelijk. We weten dat het al langer rommelde binnen het IMF over de koers van de troika en de rol van het IMF daarin. Maar waarom precies nú dit rapport uitkwam, is een spannende vraag. Twee lezenswaardige achtergrond analyses lees je hier.

'On the wrong side of history'
De vraag of Griekenland zijn schulden helemaal moet afbetalen, wordt op straat, in de pers en ook in de politiek vaak gezien als een morele kwestie: "Als ik een schuld bij de Wehkamp heb, moet ik die toch ook afbetalen?!" Maar daarmee worden we op het verkeerde been gezet, want landen zijn geen mensen. En als je kijkt naar hoe het in de geschiedenis altijd is gegaan met onbetaalbare schulden van landen, dan zie je dat kwijtschelding van (een flink deel) daarvan onvermijdelijk is, al heel vaak is gedaan, en vroeg of laat zal plaatsvinden. Lees daarover dit stuk uit de New York Times, waarin gerespecteerde economen zoals Carmen Reinhardt uitleggen dat Europa met haar compromisloze verzet tegen reductie van de Griekse overheidsschulden aan de verkeerde kant van de geschiedenis terecht dreigt te komen.

IMF: If pigs could fly…..
Zo'n IMF-rapport is taaie kost. Voor al diegenen die daar niet aan begonnen zijn, haal ik er een punt uit dat nog maar weinig opgepikt is in onze pers maar mijns inziens wel van groot belang is. Het IMF doet in haar berekening over de houdbaarheid van de Griekse schuld natuurlijk allerlei aannames, dat kan niet anders. Maar ze is daarin wel heel erg optimistisch over wat zal gebeuren met de Griekse groei en productiviteit (in jargon en dus in de tekst total factor productivity of TFP). Die zullen allebei ineens enorm stijgen volgens het IMF, als de Grieken haar aanbevelingen voor hervormingen in de economie maar volgen. Zie de tekst uit het rapport hieronder. En het blog van Varoufakis. 

Hervormen op maat
In de shortread die Hella Hueck en ik voor RTL schreven over Griekenland en Europa pleiten we voor hervormingen op maat voor de Griekse economie. IMF-economen en monetaire economen van de ECB hebben daar geen verstand van, en economen zouden sowieso wel wat bescheidener mogen zijn over wat voor beleid waar werkt. Als we zien hoe moeilijk het is om te voorspellen hoe een wet die bij ons na maandenlange discussie ingevoerd wordt straks gaat uitpakken – denk, om een willekeurig voorbeeld te noemen, aan de wet Werk en Zekerheid die op 1 juli in werking ging -, hoe kunnen we dan denken dat de troika vanuit de studeerkamer een werkend pakket kan bedenken om de groei in Griekenland op gang te helpen?

De schuldigen
Hoe heeft het zo uit de hand kunnen lopen met Griekenland dat nu een Grexit dreigt en weer opnieuw gediscussieerd wordt over de vraag of de euro op wat langere wel stand kan houden? Wie een simpel antwoord zoekt, moet dit stuk niet lezen: Vox.com identificeert 11 personen en instituties die daar een rol in gespeeld hebben.

Buigen of barsten
Grexit, of toch een nieuwe deal? Dat gaat zoals het er nu uitziet uiterlijk zondag duidelijk worden. Moeilijk te voorspellen hoe dat af gaat lopen, maar het lijkt er zo langzamerhand toch wel steeds meer op dat Merkel (die natuurlijk de belangrijkste stem heeft), de ECB, Juncker en de andere leiders van de Eurolanden besloten hebben dat Griekenland beter de eurozone uit geholpen kan worden.

Daarmee nemen ze een grote gok, want wat de economische en politieke gevolgen zullen zijn voor de eurozone als het eurolidmaatschap ondanks alle bezweringen dus niet onherroepelijk blijkt te zijn, is niet te voorspellen. Tot en met zondag zal ik dit, met vele anderen, weer ademloos volgen op twitter en in RSS-feeds. Maar hoe dan ook is zeker dat de beraden en overleggen en toppen ook na zondag onverminderd door zullen gaan, welke uitkomst we ook krijgen. Want een land uit de euro werken is niet simpel, en ook als er wel een nieuwe deal komt moet die worden uitgewerkt en doorgerekend en goedgekeurd….

Elke week dit blog in je mail
Mede dankzij een aanbeveling op de website van Linda magazine, waar ik heel trots op ben, werd de vorige aflevering van dit blog meer gelezen dan ooit. OneWorld stuurt je met alle liefde elke week een mailtje als weer een nieuwe aflevering van dit weekblog is verschenen, met kort de highlights en een link om gelijk te kunnen lezen. Je kunt je hier aanmelden voor die nieuwsbrief (en voor twee andere nieuwsbrieven van OneWorld)

Blijf op de hoogte
Mijn eigen website vind je HIER [en nu ook met RSS-feed]

Vanaf nu elke week een mailtje wanneer mijn nieuwe blogpost online staat? Opgeven daarvoor (en eventueel later weer opzeggen) kan HIER.

Je abonneren op de RSS-feed van dit blog kan ook HIER

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust met OneWorld en draag bij aan een rechtvaardige wereld.

Dat kan al vanaf 6 euro per maand

Ontvang onze beste verhalen in je mailbox

Volg ons