Achtergrond

De week van Went in tweets #61

Dit artikel krijg je cadeau van OneWorld. Word abonnee

dWvWiT#61– Robert Went is econoom bij de Wetenschappelijke Raad voor het Regeringsbeleid (WRR). Hij werkt bij de WRR o.a. mee aan onderzoek naar en publicaties over 'de toekomst van werk' en 'middenklasse(n) onder druk', en twittert veel over economie en globalisering. Voor OneWorld selecteert en becommentarieert hij wekelijks zijn favoriete tweets. Uit zijn 222 tweets van afgelopen week zijn dit de 15 die je niet mag missen.

Modern life

Hoera: onderzoek van het IMF !
Het IMF leest zelf het onderzoek niet dat haar researchers produceren, werd laatst op een blog vastgesteld, en daar lijkt het vaak wel op. Maar laat ons dat er vooral niet van weerhouden om die stukken wel te lezen, want dat is steeds vaker interessant materiaal. Deze week opnieuw degelijk IMF-onderzoek met een uitkomst die niet spoort met wat ons jarenlang is voorgehouden.

TPP en TTIP
Heel veel weer deze week over de twee 'handelsverdragen' waarvan steeds meer mensen zich afvragen waarom die ook al weer nodig zouden zijn. En of we er beter van worden? Het beste stuk komt van Dani Rodrik, een van mijn favoriete economen.

Of TPP er ooit gaat komen wordt steeds twijfelachtiger. Er zijn geluiden dat Australie twijfels krijgt. En in de V.S. is Obama er niet in geslaagd om samen met republikeinen zijn versnelde procedure voor handelsverdragen aangenomen te krijgen. Topeconoom Larry Summer, die ik in december nog gehoord en gezien heb op de jaarvergadering van onze Nederlandse economenvereniging KvS, schreef daar een goed stuk over. 

Omdat ik veel te veel verzoeken krijg om ergens te komen (mee)praten of een stuk over te schrijven, kan ik het overgrote deel daarvan niet doen. Veel TTIP-verzoeken heb ik in dat kader laten passeren de afgelopen weken, maar zo af en toe lukt het wel om ergens aan mee te doen. Maandag was ik bij BNR Newsroom, altijd leuk daar. Dat werd een aardige discussie vond ik, en (hernieuwde) kennismaking met een stel interessante mensen.

Volgtip BRICS
Het is een beetje een afwijking omdat ik al twintig jaar globalisering volg en onderzoek, ik geef het direct toe, maar ik vind echt dat we in ons land veel en veel te weinig weten over wat zich afspeelt in en met de BRICS en opkomende landen in het algemeen. De wereld verandert, en snel ook – wen er maar aan! Over de vraag hoe we daar mee om moeten gaan, wordt veel te weinig in gedacht, of in sjablonen. Daarom ben ik blij met The Brics Post, ook op twitter te volgen. Een aanrader!

Cartoon: The far left

Pluriforme economie
Internationaal is het een grote beweging, en Hella Hueck en ik vroegen daarom al waar Nederlanse studenten blijven in onze longread Economie mogen we niet aan economen overlaten. Die vraag is nu beantwoord, want ook ons land heeft nu een organisatie van studenten die opkomen vor meer pluroformiteit in het economisch onderwijs. Een paar maanden terug was ik gevraagd om een praatje te houden op de eerste bijeenkomst, waar zo'n 20 studenten op afkwamen. Daarna is het snel gegaan. Mooi !

Tranen over Griekenland
Matina Stevis volg ik al op twitter sinds de Grieke crisis begon, zij heeft daar veel over geschreven. Ze is inmiddels weg daar en schreef deze week een hartverscheurend stuk in de Wall Street Journal over hoe het haar nu vergaat als Griekse in Afrika. Over de pensioenen van haar ouders, over hoe ze wordt benaderd in het buitenland als 'luie' Griek, en over de pijn en ook zelfmoorden van bekenden en familie. De tranen liepen over mijn wangen, heel mooi.

Inclusieve technologie
Vaak worden technologische ontwikkelingen als exogeen afgeschilderd: het gebeurt, en we hebben ons maar aan te passen. Daar klopt weinig van, laat de geschiedenis zien: we kunnen invloed uitoefen op hoe technologie zich ontwikkelt, en waar het voor wordt gebruikt. Om iedereen en niet alleen de producenten en de eigenaars van de patenten van nieuwe mogelijkheden te laten profiteren, bijvoorbeeld. In dat kader vond ik dit een inspirerend artikel.

CPB filmpje
Donderdag was ik aanwezig bij de jaarlijkse lecture van het CPB, die ditmaal ging over langdurige werkloosheid. Minister Asscher opende, en de Amerikaanse econoom Alan Krueger gaf een key note speech. Het CPB heeft er een kleine video over laten maken, met reacties van een aantal aanwezigen, waaronder de mijne. 

Robotsamenleving
Op verzoek van de commissie SZW van de Tweede Kamer schreef het Rathenau Instituut een rapport over wat we weten over de relatie tussen technologische ontwikkeling en werkgelegenheid. Ik heb de afgelopen maanden af en toe mee mogen denken en lezen over de aanpak en concept-hoofdstukken, en dat was erg leuk om te doen. Zoals dat hoort als je elkaars werk reviewt, hadden we soms flinke discussies. Maar we hadden ook veel lol, en we leerden van elkaar. Een aanrader dit rapport.

Blijf op de hoogte
Mijn eigen website vind je HIER [en nu ook met RSS-feed]

Vanaf nu elke week een mailtje wanneer mijn nieuwe blogpost online staat? Opgeven daarvoor (en eventueel later weer opzeggen) kan HIER.

Je abonneren op de RSS-feed van dit blog kan ook HIER

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust met OneWorld en draag bij aan een rechtvaardige wereld.

Dat kan al vanaf 6 euro per maand

Ontvang onze beste verhalen in je mailbox

Volg ons