Achtergrond

De week van Went in tweets #36

Dit artikel krijg je cadeau van OneWorld. Word abonnee

dWvWiT#36 – Robert Went, econoom bij de Wetenschappelijke Raad voor het Regeringsbeleid (WRR), is “de best geïnformeerde econoom van Nederland” (De Correspondent) en dé insider om te volgen voor wie wil weten waar de discussie de komende tijd over gaat. Voor OneWorld maakt hij een selectie uit zijn 197 tweets van afgelopen week. Dit zijn de 11 tweets die je niet mag missen.

Cartoon: correlatie is nog geen causaliteit

Groene revolutie
Mariana Mazzucato, die vorig jaar het veelgeprezen boek The Entrepreneurial State: Debunking Public vs. Private Sector Myths publiceerde en nu aan een nieuw boek werkt, schreef een interessant artikel in het blad van UNIDO over de rol van de overheid bij groene innovatie.

Groei is sleutel tot ontwikkeling
Internatioale topeconomen, waaronder Paul Collier, Larry Summers, Dani Rodrik, James Robinson en Nancy Birdsall, waarschuwen de Verenigde Naties dat de lange lijst met Sustainable Development Goals, die zoals het er nu uitziet voorgesteld gaat worden, tot weinig zal leiden als de noodzaak van economische groei daar niet centraler in komt te staan. Een goede heldere brief, vind ik.

ILO advies: lonen omhoog
De wereld kampt met een vraagprobleem en het aandeel van de factor arbeid in het nationaal inkomen is over de hele wereld (flink) gedaald, dus de lonen moeten omhoog. Scherpe analyse van de ILO.

Wij en de robots (in die volgorde)
Deze week publiceerden Hella Hueck (RTL) en ik de tweede longread in de serie ‘Economie van Overmorgen’, die we maken voor RTL Nieuws en RTLZ.

We schrijven bij elke longread ook allebei een column, die van Hella vind je hier en die van mij hier. We kregen ook veel positieve reacties, waaronder deze – en daar zijn we best een beetje trots op – van de minister die de robots in september voor een breed publiek op de agenda heeft gezet.

Groei of groen ?
Best verontrustend dit artikel uit de New York Times: in verschillende landen in Latijns-Amerika dreigen het klimaat en de natuur verder ondergeschikt gemaakt te worden aan de wens en noodzaak om te groeien. Daar hadden we toch groene groei voor – hoe zit het moet al die plannen, waar bergen rapporten over geschreven zijn, vraag ik me dan af ?

OESO over ongelijkheid
Twee weken terug was ik met collega Monique Kremer een dag bij de OESO voor gesprekken, en toen werd ons al door het hoofd van de eenheid die zich met ongelijkheid bezighoudt verteld dat het er aan kwam. Een nieuwe studie van de OESO, waarin geconcludeerd wordt dat ongelijkheid slecht is voor groei. 

Heel veel aandacht hiervoor internationaal, en ook bij onze eigen media. In de WRR-verkenning over ongelijkheid die in juni verscheen, staat een stuk van mijn hand waarin vier mogelijke mechanismen worden geïdentificeerd in de literatuur waarlangs grote(re) ongelijkheid negatieve gevolgen kan hebben voor groei. Het plaatje dat we daarvan gemaakt hebben, heb ik ook nog maar een keer getweet. De OESO heeft dus nu alleen nog maar het vierde (meest rechtse) mechanisme onderzocht.

 

Blijf op de hoogte
Mijn eigen website vind je HIER.

Vanaf nu elke week een mailtje wanneer mijn nieuwe blogpost online staat? Opgeven daarvoor (en eventueel later weer opzeggen) kan HIER.

Je abonneren op de RSS-feed van dit blog kan ook HIER

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust met OneWorld en draag bij aan een rechtvaardige wereld.

Dat kan al vanaf 6 euro per maand

Ontvang onze beste verhalen in je mailbox

Volg ons