Achtergrond

De week van Went in tweets #26

Dit artikel krijg je cadeau van OneWorld. Word abonnee

dWvWiT#26 – Robert Went, econoom bij de Wetenschappelijke Raad voor het Regeringsbeleid (WRR), is “de best geïnformeerde econoom van Nederland” (De Correspondent) en dé insider om te volgen voor wie wil weten waar de discussie de komende tijd over gaat. Voor OneWorld maakt hij een selectie uit zijn 124 tweets van afgelopen week. Dit zijn de 15 tweets die je niet mag missen.

Cartoon van de week: statistiek is best lastig

Occupy Hong Kong leert van Ferguson
Dit is óók globalisering, voor wie af en toe wat somber wordt van de macht van grote bedrijven en plutocraten: acties en bewegingen gaan eveneens razendsnel de wereld over, en komen in een nieuwe vorm of met nieuwe combinaties soms weer boven. Onvoorspelbaar en fascinerend.

Directe (botte?) Nederlanders vs. omfloerste Japanners
Leuk stuk uit de Wall Street Journal over hoe in verschillende landen en culturen kritiek geleverd wordt. 

Hedge funds voor de speculanten
Ik ben totaal geen pensioendeskundige – je kunt niet alles volgen, en we hebben niet voor niks arbeidsdeling uitgevonden – maar dit stuk, over een beweging in de V.S. die pensioenfondsen oproept geen pensioenpremies meer in risicovolle hedge funds met hoge fees te stoppen, sprak me wel aan.

Kaart: Alle miljardairs in de wereld

Financial Times steunt studenten die andere economiestudie willen
Afgelopen woensdag mocht ik op de economische faculteit van de Universiteit Utrecht een workshop geven over Piketty. Aanleiding was een themadag over (on)gelijkheid waarmee daar het academisch jaar geopend werd. 

Dat thema en zo’n dag passen mooi bij wat een internationale beweging van economiestudenten wil veranderen aan de opleiding van economen: meer echte problemen in plaats van wiskunde, meer geschiedenis en meer samenwerking en kruisbestuiving met andere wetenschappelijke disciplines. Er lopen allerlei internationale projecten op dit terrein, en inmiddels is een eerste alternatief studiepakket gelanceerd waaraan internationaal economen hebben meegewerkt. De Financial Times had daar dit mooie artikel over.

Dat artikel werd enkele dagen later gevolgd door een opmerkelijk positief redactioneel in diezelfde Financial Times, waarin zelfs het lezen van Marx tijdens de economiestudie nuttig wordt genoemd.

Moeten robots een eigen bankrekening kijgen ?
Als robots straks via het internet of things doorkrijgen dat onze melkvoorraad moet worden aangevuld, of dat ze nieuwe medicijnen voor ons moeten kopen, hoe moet dat dan met het betalen van die nieuwe bestellingen. Rare vraag, idioot probleem? Niet echt: lees dit stuk !

Robots in polderland
Maandag bezocht ik het jaarlijkse congres van het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid dat dit jaar robots als thema had. Minister Asscher hield een rede over (de mogelijke) gevolgen van robots en hoe hij daar beleidsmatig mee om denkt te gaan. Interessant verhaal, vond ik.

Ook interessant is dit artikel uit de Verenigde Staten dat het thema nog wat breder trekt, met een pleidooi voor beleid om de verdere opkomst en introductie van robots in steeds meer delen van onze levenssfeer voor te bereiden en te faciliteren.

Blij met de ‘deeleconomie’ ?
Het is een beetje een hype, je eigen huis, boormachine of parkeerplaats aan iemand anders verhuren als je er zelf geen gebruik van maakt. Cheerleaders van zulk ‘delen’ claimen dat de ‘deeleconomie’ ons leven sterk gaat veranderen, in positieve zin. Maar is dit werkelijk zo? Twee interessante stukken waarin daar grote vraagtekens bij worden gezet. Uit de Groene Amsterdammer.

En van Evgeny Morozov, auteur van To Save Everything, Click Here dit artikel in The Guardian.

Amerikaanse CEO’s en arbeiders vieren aantrekkende economie
Twee cartoons, zonder commentaar.

E-mail melding en RSS-feed
Vanaf nu elke week een mailtje wanneer mijn nieuwe blogpost online staat? Opgeven daarvoor (en eventueel later weer opzeggen) kan HIER.

Je abonneren op de RSS-feed van dit blog kan ook, dat doe je HIER.

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust met OneWorld en draag bij aan een rechtvaardige wereld.

Dat kan al vanaf 6 euro per maand

Ontvang onze beste verhalen in je mailbox

Volg ons