Achtergrond

De week van Went in tweets #18

Dit artikel krijg je cadeau van OneWorld. Word abonnee

dWvWiT#18 – Robert Went, econoom bij de Wetenschappelijke Raad voor het Regeringsbeleid (WRR), is "de best geïnformeerde econoom van Nederland" (De Correspondent) en dé insider om te volgen voor wie wil weten waar de discussie de komende tijd over gaat. Voor OneWorld maakt hij een beargumenteerde selectie uit zijn 133 tweets van afgelopen week. Dit zijn de 13 tweets die je niet mag missen.

Maximuminkomen?
Zonder toelichting: sterke cartoon.

Terwijl in ons land de maximaal toelaatbare beloning voor directeuren in publieke instellingen wordt verlaagd, geleidelijk, is in het bedrijfsleven nog maar weinig van dat soort matiging te merken, liet de Volkskrant onlangs weer zien. In de V.S. verscheen een interessant rapport met voorstellen om dat te kunnen veranderen.

De rol van bedrijven
Met collega Monique Kremer was ik op werkbezoek bij Breman in Genemuiden. We waren daartoe uitgenodigd door algemeen manager Risco Balkenende, die in onze WRR-verkenning over ongelijkheid het pleidooi voor predistributie had gelezen. Interessant: bij Breman hebben de ongeveer 1500 werknemers de helft van de stemmen bij alle belangrijke beslissingen, en ze delen mee in de winst. Winstmaximalisatie voor de aandeelhouders is niet het primaire doel van de onderneming, de winst mag wat lager zijn i.v.m. andere belangen. Om extra werknemers met een beperking in dienst te kunnen houden bijvoorbeeld. Of om de monteurs met de door hen zelf gekozen beste (en duurste) tablet uit te kunnen rusten.  

De dag erna had de New York Times een mooi stuk van Eduardo Porter over de maatschappelijke rol van bedrijven.

En het is kennelijk een thema dat meer aandacht krijgt, want enkele dagen later had Chris Dillow op zijn Stumbling and Mumbling blog een interessant overzicht van onderzoek en literatuur waaruit blijkt dat meer controle en zeggenschap van werknemers goed kan zijn voor hun welzijn, én voor de productiviteit.

Voedsel is een drug
Interessant artikel uit The Guardian over een campagne die erop gericht is mensen minder schadelijk voedsel tot zich te laten nemen. 

Bij de WRR ronden collega's deze weken de tekst af voor een rapport dat na de zomer verschijnt en dat gaat over de samenhang tussen verschillende vraagstukken die met de productie, distributie en consumptie van ons voedsel te maken hebben, zoals voedselveiligheid, duurzaamheid en volksgezondheid.

Handelsillusies
Terwijl vanuit het bestuur van werkgeversorganisatie VNO-NCW (op persoonlijke titel) gesteld wordt dat het mogelijk moet zijn op termijn 40 procent van ons nationaal inkomen in het buitenland te verdienen (het is nu 30 procent), beargumenteert Lord Adair Turner, voormalig voorzitter van de Britse Financial Services Authority, dat er geen enkele reden is om aan te nemen dat de internationale handel zal blijven groeien. Sterker nog, hij heeft goede argumenten waarom dat onwaarschijnlijk is. 

Is het geen idee weer eens wat meer nadruk te leggen op groei van de binnenlandse markt, na vele jaren loonmatiging ten behoeve van de export? In Duitsland, onze belangrijkste handelspartner, zou de Bundesbank een einde aan de loonmatiging in elk geval zeer toejuichen.

Ongelijkheid framen
Niet iedereen is even enthousiast over de discussie die in veel landen en internationale organisaties (IMF, Wereldbank, OECD, etc.) gevoerd wordt over ongelijkheid. In de New York Times probeert econoom Tyler Cowen dit debat anders te framen. De ongelijkheid neemt niet toe maar daalt, aldus Cowen, als we naar de verschillen tussen landen kijken. Niet nieuw, dat staat ook al in de WRR-verkenning over ongelijkheid. Cowen verbindt daar vervolgens zijn betwitsbare conclusies aan, waar vanuit The Economist (!) deze interessante reactie op kwam.

Robots en onze banen
Tot slot drie interessante links uit vele over de (mogelijke) gevolgen van verdergaande robotisering en kunstmatige intelligentie voor onze banen en de kwalificaties die in de toekomst nodig zijn op de arbeidsmarkt. Ook nu niet het laatste woord uiteraard, wordt vervolgd. 

E-mail melding
Vanaf nu elke week een mailtje wanneer mijn nieuwe blogpost online staat? Opgeven daarvoor (en eventueel later weer opzeggen) kan HIER.

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust met OneWorld en draag bij aan een rechtvaardige wereld.

Dat kan al vanaf 6 euro per maand

Ontvang onze beste verhalen in je mailbox

Volg ons