Achtergrond

De week van Went in tweets #17

Dit artikel krijg je cadeau van OneWorld. Word abonnee

dWvWiT#17 – Robert Went, econoom bij de Wetenschappelijke Raad voor het Regeringsbeleid (WRR), is "de best geïnformeerde econoom van Nederland" (De Correspondent) en dé insider om te volgen voor wie wil weten waar de discussie de komende tijd over gaat. Voor OneWorld maakt hij een beargumenteerde selectie uit zijn 174 tweets van afgelopen week. Dit zijn de 12 tweets die je niet mag missen.

Ontwikkelingsadviezen
Schokkend toch wel: een onderzoek naar waar de artikelen vandaan komen die in de internationale toptijdschriften over ontwikkeling worden gepubliceerd. Londen is niet alleen het centrum van de financiële sector in de wereld, kennelijk. Let vooral ook op de relativerende opmerking aan het einde van het artikel, over het (beperkte) belang van toptijdschriften voor praktische vragen. 

Natuurlijk kapitaal
Er is veel aandacht voor economische ongelijkheid, maar Chadran Nair vraagt ook aandacht voor de verdeling en waardering van menselijk, sociaal en natuurlijk kapitaal.

Concurrentie voor het IMF en de Wereldbank
Deze week bespreken de regeringsleiders van de BRIC-landen hoe zij vorm en inhoud gaan geven aan de ontwikkelingsbank die zij samen opzetten. Daardoor kunnen een aantal internationale spelregels, die toch vooral door westerse landen bepaald zijn, gaan veranderen.

Behalve van de BRICS bank krijgen het IMF en de Wereldbank ook concurrentie van een Asian Infrastructure Investment Bank.

Uber wil privé auto overbodig maken
In eerdere afleveringen van dit blog besteedden we veel aandacht aan de zelfsturende auto's die Google over een paar jaar operationeel denkt te hebben. Dat is niet de enige manier om het aantal auto's terug te dringen. Er was veel aandacht afgelopen weken voor protesterende taxichauffeurs in o.a. Engeland en Frankrijk, die zich tegen de nieuwe succesvolle taxiservice Uber keerden. In dit artikel uit de New York Times wordt uiteengezet wat de vermoedelijke strategie van Uber is.  

Onzichtbaar bbp 
Over de beperkingen van het bbp als indicator voor ons welzijn is al veel gezegd en geschreven. Maar het bbp meet ook niet alle economische activiteiten, zo blijkt uit dit artikel.

E-mail melding
Vanaf nu elke week een mailtje wanneer mijn nieuwe blogpost online staat? Opgeven daarvoor (en eventueel later weer opzeggen) kan HIER.

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust met OneWorld en draag bij aan een rechtvaardige wereld.

Dat kan al vanaf 6 euro per maand

Ontvang onze beste verhalen in je mailbox

Volg ons