Achtergrond

De week van Went in tweets #112

Dit artikel krijg je cadeau van OneWorld. Word abonnee

WvWiT#112 – Robert Went is econoom bij de Wetenschappelijke Raad voor het Regeringsbeleid (WRR). Voor OneWorld selecteert hij wekelijks zijn favoriete tweets. Uit zijn 153 tweets van afgelopen week zijn dit de 20 die je niet mag missen.

Wapens

Brexit cont'd

Weer heel veel over of naar aanleiding van de Brexit deze week, en dat blijft ook nog wel even doorgaan. Een paar tweets die me aan het denken zetten.  

Fooi

Na afloop van het etentje met mijn vijf broers en zussen om mijn zestigste verjaardag te vieren (als een van ons een tiental haalt gaan we altijd met z'n zessen eten) kregen we een paar maanden geleden een discussie over de fooi. Moet je eigenlijk wel een fooi geven, en zo ja hoeveel geef je dan? Een leuk stukje economie daarover, dat ik straks ook nog even op de familie app ga zetten.

Toekomst globalisering

Een mooi artikel uit The Economist over economen die al langer waarschuwen voor een backlash tegen globalisering. En twee tweets over de toekomst van globalisering.

Banenmythe

Deze week werd de voortgang besproken in de staf en raad van de WRR van het project waar ik aan meedoe over de toekomst van werk. We maken een nieuw boek (een WRR-verkenning) dat eind van het jaar gepresenteerd zal worden over de flexibilisering van werk en van de arbeidsverhoudingen. Het regent expertmeetings en teksten over dit onderwerp, en er circuleren veel extrapolaties van trends en verwachtingen over de toekomst. Paul de Beer schreef een aardige column in het FD.

Chatbot

TTIP en CETA

Actie loont, soms. Dat blijkt niet alleen uit het akkoord dat de vakbonden deze week na lang aktievoeren af wisten te sluiten in de Rotterdamse haven, maar ook uit de nieuwste ontwikkelingen rond de handelsverdragen TTIP en CETA. Over CETA krijgen nationale parlementen het laatste woord, besloot de Europese Commissie onder de druk en onder de indruk van de oppositie onder burgers. En voor wat betreft TTIP nam het kabinet de zeven uitgangspunten die de SER voor handelsverdragen formuleerde integraal over. Of dat genoeg is kun je natuurlijk over discussiëren en van mening verschillen, maar het heeft dus zin je actief met grote vragen over handel en globalisering te bemoeien.

Sociologen slaan terug

Vorige week schreef ik in dit blog over onderwijssociologen en onderwijseconomen die elkaar in de haren gevlogen zijn over het CPB-rapport over kansrijk onderwijsbeleid dat onlangs verscheen. In dat kader een nieuwe bijdrage van de sociologen.

Feiten

Waarom maakten de feiten (berekening) van economen over de kosten van een Brexit zo weinig indruk op veel Britse kiezers? Die vraag is vaak gesteld, en er verschijnen veel bespiegelingen over. Deze drie bijvoorbeeld.

Voortijdige deïndustrialisatie

Opkomende landen kunnen misschien wel meer last krijgen van negatieve gevolgen van robots en digitalisering dan wij. Rijke landen hebben zich kunnen ontwikkelen door van landbouw naar industrie te gaan, en daarna naar diensten. Maar dat wordt voor landen die zich nu ontwikkelen moeilijker als door robotisering (en 3D printing e.d.) weer meer productie naar rijke landen teruggehaald wordt, om productieketens korter te maken of omdat het voordelen heeft als producent dicht op de klant te zitten. Dani Rodrik wijst al enige tijd op het probleem van premature deindustrialization, en dat begint in bredere kring door te dringen.

Leestips

De zomervakantie komt er aan dus overal verschijnen lijstjes met leestips. Ik haal zelf vooral suggesties uit de VN thrillergids voor mijn zomervakantie, want thrillers kom ik veel te weinig aan toe gedurende het jaar. Maar voor veel mensen is de zomer (ook) de tijd om een goed nonfictie boek te lezen. Voor wie daarvoor iets economisch zoekt het lijstje van Martin Wolf, de bekende commentator van de Financial Times. Tevens mijn favoriete drie dit jaar tot nog toe.

Doomed

Blijf op de hoogte

* Mijn persoonlijke website (met RSS-feed).

* Vanaf nu elke week een mailtje wanneer mijn nieuwe blogpost online staat? Word lid van de nieuwsbrief

* Abonneren op de RSS-feed van dit weekblog.

 

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust met OneWorld en draag bij aan een rechtvaardige wereld.

Dat kan al vanaf 6 euro per maand

Ontvang onze beste verhalen in je mailbox

Volg ons