Achtergrond

De week van Went in tweets #107

Dit artikel krijg je cadeau van OneWorld. Word abonnee

dWvWiT#107 – Robert Went is econoom bij de Wetenschappelijke Raad voor het Regeringsbeleid (WRR). Voor OneWorld selecteert hij wekelijks zijn favoriete tweets. Uit zijn 132 tweets van afgelopen week zijn dit de 18 die je niet mag missen.

Eigen baas

IMF over neoliberalisme

Onderzoekers van het IMF kwamen deze week opnieuw met stevige kritiek op beleid dat het IMF zelf jarenlang heeft gepropageerd, en nog steeds in landen bepleit of oplegt. Daar kun je laatdunkend over doen, maar in dit geval is belangrijker wie het zegt dan dat het gezegd wordt, want dat werkt door. Ook: best wel lachen om met een tweet de Financial Times te halen!  

New economics

Interessant stuk van Eric Beinhocker over wat hij new economics noemt. Hij definieert die term niet, maar schetst mogelijke contouren voor een onderzoeksprogramma met een strong desire to make economic theory better reflect the empirical reality of the economy. Interessant vind ik ook wat hij schrijft over beleid in een onzekere wereld.

Klimaat

Portret Dani Rodrik

Mooi portret van Dani Rodrik, een van mijn favoriete economen, in het tijdschrift van het IMF. Hij krijgt onder andere terechte credits voor het feit dat een one size fits all benadering voor beleid uit de gratie is geraakt.

Griekse uitverkoop

In zijn boek over de euro dat eind september verschijnt, maakt de bekende econoom en nobelprijswinnaar Joseph Stiglitz o.a. brandhout van de wijze waarop door de troika met Griekenland omgegaan wordt. Niet het bevorderen van groei, maar het verkleinen van de rol en omvang van de staat lijkt bij veel maatregelen de geheime agenda, stelt hij vast. Met dramatische gevolgen. Voor wie dat een boude bewering vindt dit artikel.

Goede gewoontes

Basisinkomen

In verschillende landen lopen of komen experimenten, en Zwitserland mag zich zondag in een referendum uitspreken over een basisinkomen. Mede dankzij Rutger Bregman van De Correspondent, die er internationaal ook mee aan de weg timmert, wordt daar op steeds meer plaatsen en fora over gepraat en gedacht. Drie interessante links van de afgelopen dagen voor wie het debat een beetje wil volgen.

Studeerkamer

Academische economen beginnen ook te ontdekken wat mediane arbeid(st)ers al langer wisten over handel, schrijft Roger Farmer in dit blog. Dat kun je afdoen als populisme. Maar ik vraag me in bijeenkomsten of bij stukken die ik lees regelmatig af of de spreker of auteur wel eens met een gewoon mens praat, iemand uit de praktijk spreekt, of buiten zijn studeerkamer kijkt. Dat kan ik zeer aanraden, niet alleen aan economen!

Verslaafd

We raken steeds weer verslaafd aan het nieuwste medium, en zitten steeds vaker met een scherm voor onze neus. Maar is dat erg, of slecht voor ons? Drie interessante links.

Blijf op de hoogte

* Mijn persoonlijke website (met RSS-feed).

* Vanaf nu elke week een mailtje wanneer mijn nieuwe blogpost online staat? Word lid van de nieuwsbrief

* Abonneren op de RSS-feed van dit weekblog.

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust met OneWorld en draag bij aan een rechtvaardige wereld.

Dat kan al vanaf 6 euro per maand

Ontvang onze beste verhalen in je mailbox

Volg ons