Achtergrond

De week van Duizend sneeuwvlokken en granaten

Dit artikel krijg je cadeau van OneWorld. Word abonnee

We hadden het deze week zwaar op de redactie. Hoewel we allemaal netjes met ’t openbaar vervoer naar ons werk reizen (en geen van ons dus in de langste file ooit stond), ging ’t er bij de NS ook traag aan toe. Normaal weten we ons bij vertraging wel te vermaken. Even het laatste nieuws checken op onze iPhone, whatsappen met Ghana of klaagtweeten over de Nederlandse Spoorwegen. Maar deze week was het te koud om onze wollen wanten uit te doen. En dus waren we ineens verplicht om een praatje aan te knopen met de accountant-in-pak die na twintig minuten kleumen wilde weten of wij ‘het ook zo koud vonden’, en met de buurvrouw die vroeg ‘hoe lang wij al op het perron stonden?’ Even konden we ons redden met de scheiding, media-aandacht voor de relatiebreuk, verzoening van Raf en Sylvie. Daarna moesten we toch terugvallen op koetjes-en-kalfjes-onderwerp numero uno: het weer.

Leve de moesson!
Dankzij de klimaatsverandering stonden we deze week niet met onze mond vol tanden. Waren we uitgepraat over de sneeuw in Nederland, dan kletsten we verder over de sneeuw in Groot-Brittannië. Door het winterse weer konden leerlingen van 260 scholen in Norfolk geen lessen volgen. En dat terwijl 2012 in de top-10 staat van warmste jaren ooit. Daar ondervonden ze deze week in China dan weer last van. De mondkapjes vlogen er, vanwege de enorme smog, als warme broodjes over de toonbank. Ondertussen werden 20.000 inwoners van Jakarta geëvacueerd. Door de ergste moessonregens in vijf jaar,  is het openbare leven in de Indonesische stad volledig ontregeld.

Kogelregens
Wat deden we deze week nog meer? We bleven ’s avonds massaal thuis met de kachel aan. Voor de tv. In andere landen regende het deze week vooral bommen, kogels en granaten, zo zagen we. Frankrijk bombardeerde vijf steden in Noord-Mali. Later in de week arriveerden 200 Nigeriaanse soldaten in Mali om de Fransen bij te staan. Zij wachten nog op de beloofde versterking uit Tsjaad, Ghana, Benin, Burkina Faso, Niger, Senegal en Togo.
De Franse grondtroepen werden op hun beurt beschoten met artillerievuur bij de stad Diabaly. En in Somalië vermoordden leden van al-Shabab hun Franse gijzelaar Denis Allex. Ook bij een bevrijdingsactie in Algerije kwam een Franse gijzelaar om, evenals veel andere westerse en Algerijnse gegijzelden en hun gijzelnemers. 

Wapenwet
Heftig, maar op tv knalde het pas écht toen Barack Obama woensdag zijn nieuwe wapenwet aankondigde. De Amerikaanse president wil de verkoop van militaire wapens en van geweren met magazijnen voor veel patronen verbieden. Wie een wapen wil kopen, moet voortaan worden gescreend. Uiteraard is de NRA, de machtigste organisatie van wapenbezitters, woest. ‘Obama is een elitaire hypocriet’, stellen de wapenlobbyisten in een tv-spot. ‘Zijn eigen kinderen laat hij wel door gewapende beveiligers bewaken.’

Kou in Syrië
De meeste oorlogsdoden vielen deze week (wederom) in Syrië. Tachtig mensen kwamen om door explosies op de universiteitscampus van Aleppo. Ook de Belgische oorlogsverslaggever Yves Debay liet het leven in de belegerde stad. In Homs in het westen werden meer dan honderd mannen, vrouwen en kinderen vermoord. Tineke Ceelen, directeur van Stichting Vluchteling, bezocht er een vluchtelingenkamp. Uit haar dagboek: ‘Er wachten hier 12.000 vluchtelingen in de barre winterkou, op de rode plakkerige modder, op betere tijden.’

En zo zijn we weer terug bij het weer. ‘Niet alleen in Nederland is het koud’, stuurt Unicef in een persbericht. Het is ook koud in Syrië. En in Jordanië, waar veel Syriërs naartoe gevlucht zijn. De vluchtelingen doen alles om een beetje warm te blijven. Bouwen provisorische kachels in hun keten. In het kamp in Ramptha ontstond kortsluiting, een zevenkoppig gezin vond de dood bij de brand die volgde. Bij branden in tentenkampen in Turkije zijn in de afgelopen twee maanden elf mensen omgekomen, voor het merendeel kinderen.

Elfstedentocht
Het mag dan koud zijn in Syrië, in Nederland wordt het nóg kouder. En dus zijn we al het leed in de wereld weer vergeten. In De Wereld Draait Door memoreert Matthijs van Nieuwkerk de ‘hel van 1963’, vijftig jaar geleden de zwaarste Elfstredentocht ooit. En op Nu.nl is het ‘hoofdnieuws’ dat de kans op een nieuwe Elfstedentocht ‘echt heel groot’ is. Volgens Weeronline is er 80 procent kans op aanhoudend winterweer. De kans om weer in Friesland te kunnen schaatsen, is sinds 1997 niet zo groot geweest!

Hebben we dan helemaal niets opgestoken afgelopen week?  Jawel, vernuftige oorlogsmiddelen (lees: de Amerikaanse drones) zijn ook in te zetten om het weer te monitoren. De NASA gaat onbemande spionagevluchten inzetten om uit te zoeken hoe klimaatverandering de aarde aan het veranderen is.

Gelukkig. Hebben wij bij de volgende koude golf weer genoeg voer voor een goed weer-gesprek.

Foto: (cc)

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust met OneWorld en draag bij aan een rechtvaardige wereld.

Dat kan al vanaf 6 euro per maand

Ontvang onze beste verhalen in je mailbox

Volg ons