Achtergrond

De week van… diep door de knieën gaan

Dit artikel krijg je cadeau van OneWorld. Word abonnee

De week waarin westerse veganisten arme Peruvianen de McDonalds injoegen en de OneWorld redactie, in meerdere opzichten, diep door de knieën ging.

Tuurlijk zijn ook wij het ijs opgekrabbeld deze week, de Giethoornse meren en Hollandse plassen op. Samen met duizenden andere enthousiastelingen was dat even het allerbelangrijkste op aarde.

Klederdracht
Voordat we de schaatsen ombonden, lazen we in The Guardian dat veganisten héél slecht bezig zijn. De hypergezonde dierenvriend uit het westen, zo wil het artikel, dwingt arme Peruvianen namelijk tot het eten van vet fastfood. Hoe werkt dat?

Wel, veganisten hebben massaal het hippe Peruviaanse graan quinoa ontdekt. Er zit weinig vet in en het wordt geteeld door schattige keuterboertjes die in kleurrijke klederdracht, in de frisse ochtenddauw van de Andes, de quinoakorreltjes met de hand plukken en deze vervolgens met een gelukzalige glimlach in de Max Havelaar-verpakking laten glijden. Heerlijk… iedereen blij.

Veganbeulen
Mooi niet! Die egoïstische veganisten vreten zoveel quinoa dat de prijs op de markt in Peru inmiddels de prijs van kippenvlees is gepasseerd, waardoor grote bedrijven de keuterboertjes verdringen en de arme Peruviaan zijn traditionele graan niet meer kan betalen. En dáárom en masse aan het geïmporteerde fastfood gaan.

Nieuw beeld: datzelfde boertje in kleurige klederdracht maar dan nu hongerig zichzelf volvretend in de McDonalds. Dankjewel veganbeulen!

Wéér niet goed
Volgens de auteur moeten de veganisten ook ophouden met soja eten, want die wordt tegenwoordig alleen maar naar het westen geëxporteerd en de teelt gaat ten koste van kleine boertjes en regenwoud.

De westerse vleeseter doet het, volgens het artikel, beter omdat er in het westen genoeg vlees wordt geproduceerd dat niet de halve wereld over hoeft te vliegen om op ons bord terecht te komen. Lekker dan, worden we vegetarisch, is het wéér niet goed!

Wat echter vergeten wordt in het artikel is dat 97 procent van de geproduceerde soja wereldwijd dient voor veevoer. Op de hele aardbol eet vee het voedsel op dat 9 miljard mensen zou kunnen voeden. Dat is de gehele wereldbevolking zoals verwacht in 2050, inclusief de 850 miljoen mensen op aarde die nu al honger lijden.

Kortom, als we met z’n allen vegetariër worden, kunnen we genoeg voedsel produceren voor de hele wereld. Maar ja, dan moeten eerst heel wat vleeseters ook even diep door de knieën. 

'Een farce'
We raakten deze week even van ons stuk door het bericht dat een Saudische rechtbank een minderjarig meisje heeft laten onthoofden. Het meisje, Rizana Nafeek, komt uit Srilanka en zorgde als kindermeisje voor een baby van een Saudisch stel. De baby stierf door verstikking. Volgens Rizana doordat er iets in haar keel vast was komen te zitten, volgens de ouders zou het 17-jarige meisje hun baby gewurgd hebben.

Dit gebeurde in 2005, Rizana zat 8 jaar in de gevangenis zonder tolk en zonder advocaat. Volgens mensenrechtenorganisaties was de rechtzaak 'een farce'. Volgens de Saudische rechtbank zou de executie gestopt kunnen worden als de ouders van de gestorven baby Rizana zouden vergeven. Daar hadden ze 8 jaar de tijd voor, maar dat deden ze niet.

Geen schuld
Deze week sprak de moeder van Rizanna openlijk over de dood van haar dochter, die ze in die 8 jaar tijd nooit in de gevangenis heeft mogen bezoeken. Wat de ouders van de baby niet deden, deed zij wel. Ze vergaf de ouders. ‘Het heeft geen zin om iemand de schuld te geven. Rizana leeft niet meer.’

Even diep slikken, nog maar een rondje over het ijs, extra diep door de knieën in de grootsheid van deze vergevingsgezindheid.

Rizana's moeder raadt het elke arm meisje af om naar de rijke olielanden te reizen en daar als dienstmeid te werken. Want er gebeurren daar verschrikkelijke dingen achter gesloten deuren. Zullen we die boodschap dan maar luid helpen verspreiden?

Foto: Oxfam International.

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust met OneWorld en draag bij aan een rechtvaardige wereld.

Dat kan al vanaf 6 euro per maand

Ontvang onze beste verhalen in je mailbox

Volg ons