Achtergrond

De week in tweets #5

Dit artikel krijg je cadeau van OneWorld. Word abonnee

#dWiT#5 – “Voor kenners een veel gebruikte poortwachter van economisch nieuws en analyse: hij verwijst naar interessante artikelen, de beste columns en andere fijne bronnen. Zeer de moeite waard.” Die aanbeveling van weekblad Vrij Nederland geeft de status aan van Robert Went, econoom bij de Wetenschappelijke Raad voor het Regeringsbeleid (WRR). De Correspondent noemde hem "de best geïnformeerde econoom van Nederland", en voor OneWorld maakt hij een beargumenteerde selectie uit zijn 210 tweets van afgelopen week.

Kaart van de week
Collega econoom Mathijs Bouman vergeleek het inkomen (bbp) van de Nederlandse provincies met dat van landen in de wereld, en maakte daarmee een nieuwe kaart van Nederland. Aardig om te zien. En goed voor de – soms ook noodzakelijke – relativering van hoe arm/rijk we eigenlijk zijn.

Seculaire stagnatie?
Er is veel discussie onder economen over de vraag of de economische groei weer zal toenemen, of dat we wellicht in een periode van "seculiere stagnatie" zitten met structureel lagere groei. Antonio Fatas laat in een mooie blogpost zien dat de mondiale groei sinds 1980 gemiddeld tussen 3,2 en 3,6 procent per jaar is. Wat daarbinnen echter veranderde, is het aandeel van de ontwikkelde landen (nam sterk af) en het aandeel van de opkomende landen (nam sterk toe)

No comment
Tot nu toe reageerde niemand op "De week in Tweets" in de ruimte die daarvoor onderaan het blog gereserveerd is. Dat blijkt een goed teken, want onderzoek laat zien dat mensen die een blog niet lezen veel reageren, terwijl degenen die het blog grondig lezen niet of nauwelijks reageren. 

Huizen printen
Ik geef direct toe dat ik enigszins gefascineerd ben door 3D-printen, dus daar heb ik nog wel eens een tweet over. Komt ook omdat op die gebieden veel gebeurt, dus er is ook veel te melden. Zoals deze week het Chinese bedrijf dat in 24 uur tien huizen printte.

Robots
Ook fascinerend is dit bericht uit China, waar een belangrijke industriestad van plan is in 2020 de productie voor 80 procent door robots te laten doen, omdat de lonen zo beginnen te stijgen. 

Het enige land waar ze meer robots in de industrie hebben dan werknemers schijnt momenteel Japan te zijn, maar dat kan flink gaan veranderen. Er is al een studie waarin voorspeld wordt dat 80 procent van de banen op termijn door robots overgenomen kan worden.

Piketty verovert Nederland
De Engelse vertaling van zijn boek is eerder dan gepland op de markt gebracht omdat de vraag zo groot was, en er komt volgend jaar een Nederlandse vertaling: de Franse econoom Thomas Piketty is een hype, en het lijkt wel alsof de hele wereld hem voor interviews en lezingen hebben wil. Ook in Nederland is hij inmiddels doorgedrongen, met interviews in NRC, Volkskrant en op oneworld.nl. In Trouw schreef Esther Bijlo een goede (en dat zeg ik niet omdat ikzelf in het stuk geciteerd ben) introductie op Piketty.

Volger 7000
Elke nieuwe volger is voor een twitteraar een klein cadeautje. Vorige week overschreed ik de grens van 7000 volgers, met de belofte dat de 7000e volger vermelding zou worden in deze aflevering van "De week in Tweets." Bij deze.

Volgtip: @ewaldeng

[[{“fid”:”25616″,”view_mode”:”file_styles_artikel_halve_breedte”,”fields”:{“format”:”file_styles_artikel_halve_breedte”,”field_file_image_alt_text[und][0][value]”:””,”field_file_image_title_text[und][0][value]”:””},”type”:”media”,”attributes”:{“class”:”styles file-styles artikel_halve_breedte media-element file-file-styles-artikel-halve-breedte”,”id”:”styles-4-0″}}]]

Hij loop anderhalf keer zo hard als ik, mept (verbaal) veel harder om zich heen dan ik, en heeft met ruim 18.000 volgers nog nauwelijks aanbeveling nodig. Maar zijn nieuwe avatar op twitter met zijn hond Molly is zó leuk dat financieel geograaf Ewald Engelen deze week toch volgtip van de week is.

Aan het begin van de jaren 1990 kwamen we elkaar elke dinsdag tegen op seminars van de inmiddels opgeheven leerstoel "Geschiedenis en methodologie van het economisch denken" van de UvA. We schreven toen ook allebei een boek voor uitgeverij Het Spinhuis, en lazen en becommentarieerden uitgebreid elkaars concepten voor hoofdstukken – die daar natuurlijk beter van werden. Dat resulteerde in "De mythe van de markt" en "Grenzen aan de globalisering?", waar we toen allebei ook nog menige lezing over gegeven hebben in het land. 

Sindsdien wisselen we met grote regelmaat materiaal en ideeën uit, en we discussiëren over globalisering, de euro en wat verder allemaal belangrijk is. En werken soms ook samen, zoals onlangs in het boek "Het Crisisdiner."

 

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust met OneWorld en draag bij aan een rechtvaardige wereld.

Dat kan al vanaf 6 euro per maand

Ontvang onze beste verhalen in je mailbox

Volg ons