Achtergrond

De verjaardagsplanner in tijden van crisis en terreur

Dit artikel krijg je cadeau van OneWorld. Word abonnee

Tussen het grote nieuws over de vernietigende aardbeving in Baluchistan en de nasleep van de brute bomaanslagen op een kerk in Peshawar staat in de krant de advertentie van de verjaardagsplanner.

Welk thema je ook maar wilt om jouw kind een geweldige dag te bezorgen, hij organiseert en bedenkt het. Sneeuwwitje of Tinkerbell voor de meisjes, Batman of Spiderman voor de jongens.

Ellende
Terwijl de elite van Pakistan in de steden als Lahore en Islamabad het er goed van neemt, rouwt het grootste deel van de arme bevolking om de doden of om de armoede waarin wordt geleefd. Maar de verjaardagsplanner wil niets over de ellende in zijn land horen. Ik zoek hem op in het basement van een luxe shopping mall in Lahore waar hij zijn bedrijf heeft.

Team
Een jonge knul, niet ouder dan 24, met een bos krullen stelt zich voor als Usman. Hij is een hoog opgeleide IT’er die voor de ‘gein’ twee jaar geleden met het organiseren van partijen voor de Pakistaanse elite begon, en hij loopt aardig binnen. ‘Want ze zien mijn feestjes en willen dat dan ook”, zegt Usman stoer. Hij heeft inmiddels een team dat door heel Pakistan reist. Je ziet ze op het vliegveld in hun zwarte T-shirts en bijpassende rugzakjes lopen.

Rapunzel
In de computer laat hij de populairste kinderverjaardagen van de afgelopen tijd zien. Een rijke familie uit Lahore huurde zelfs een hele zaal in een vijfsterrenhotel af. Het thema van de verjaardag was Rapunzel, met kostuums, levensgrote afbeeldingen en het kasteel met de toren uit de gelijknamige animatiefilm. Hij heeft mensen in dienst die alles voor hem ontwerpen: Van de drinkbekers en de kostuums tot aan de levensgrote bouwwerken toe. “De duurste verjaardag is 500 Euro, maar dan heb je ook wat”, prijst Usman zijn eigen waar aan.

Haram
Maar het merkwaardige van het verhaal over de verjaardagsplanner in Pakistan is, dat het merendeel van de moslims al eeuwen zijn of haar verjaardag niet viert. Volgens de mulla’s, de strenge, radicale en soms zelfs extremistische religieuze leiders, is een verjaardag vieren haram, verboden. De profeet deed het ook niet. Het is slechts een imitatie van een niet-moslim gebruik.

Kijk op het westen
De elite negeert steeds meer de ‘fatwa’s’ van de religieuze leiders. “We kijken liever naar wat er in Amerika en in Europa gebeurt, dat is allemaal een stuk vrolijker en ongedwongen. Hier is het allemaal vanwege de religie zo zwaar op de hand terwijl dat helemaal niet nodig moet zijn”, stelt Usman. Hij laat nog meer video’s zien van prachtig ingerichte huizen, villa’s, waar hij super gelikte kinderfeestjes organiseert. Het ziet er allemaal zo steriel en breekbaar uit dat volgens mij geen kind zich nog op zo’n feest echt durft uit te leven.

Goed doen
Een stel komt de winkel binnen om de hulp van Usman en zijn team in te roepen voor hun dochter die binnenkort tien jaar wordt. Ze denken zelf aan een prinsessenfeestje, lekker roze en zoet. Zij vieren tegenwoordig ook hun verjaardagen, al zijn het moslims. “We nodigen onze vrienden voor een goed diner uit, daar is toch niets mis mee. Gezellig samen zijn”, vindt de moeder.

Ze heeft er ook geen problemen mee om in tijden van de economische crisis een  verjaardag te vieren. Of zoals nu de aanslagen toenemen of dat drama met de afgelopen aardbeving. 300.000 mensen zitten in de hitte zonder dak boven hun hoofd of voldoende medische hulp. Zo’n uitspattend feest voor haar kind kan best georganiseerd worden. “In de Koran staat ook dat als je het zelf goed hebt, Allah van jou verwacht dat je iets terug doet. We gaan straks even langs een moskee waar we geld achterlaten voor de armen”. Usman glimlacht. De Pakistaanse elite is volgens hem gelukkig niet zo zwaar op de hand.

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust met OneWorld en draag bij aan een rechtvaardige wereld.

Dat kan al vanaf 6 euro per maand

Ontvang onze beste verhalen in je mailbox

Volg ons