Achtergrond

De trending rebellenleider

Dit artikel krijg je cadeau van OneWorld. Word abonnee

Jarenlang is hij niet meer gesignaleerd. En nog nooit vielen er door zijn rebellengroep zo weinig doden als nu. Toch is Joseph Kony van het Verzetsleger van de Heer opeens een hot item. Dankzij Twitter.

“Uren lang moesten we naar hem luisteren. Als Kony sprak, stonden wij soldaten in de brandende zon, zonder te bewegen. Kony stond op een rots. Als een messias.” Het is één van de beschrijvingen van Joseph Kony, de gevreesde en mysterieuze rebellenleider. De spreker, een voormalig kindsoldaat die ik bij toeval tegen kwam in Noord-Uganda, is één van de duizenden voormalig strijders die na het vechten terug keerden naar huis. “Hij kon de toekomst voorspellen. Als Kony zei dat we zouden worden aangevallen, dan gebeurde dat ook en precies zo als hij het zei.”

Kony’s groep vindt zijn oorsprong in 1986, wanneer Yoweri Museveni gewapenderhand de macht in Uganda over neemt. Alice Lakwena, die zegt door een heilige geest te zijn bezeten, neemt de wapens op tegen Museveni en de zijnen. Niet veel later neemt haar neefje Kony de leiding van de beweging op zich. Veel strijders hebben ze niet nodig, want Kony’s handelsmerk is het ontvoeren van kinderen en die te dwingen om te gaan vechten. Zo groeit het Verzetsleger van de Heer (LRA) snel.    

De groep draait om Joseph Kony. “Kony zegt altijd dat hij maar half mens is,” vertelde een voormalige LRA commandant nadat hij zijn strijd op gaf en zich over gaf aan het Ugandese leger. “Hij  is als Osama Bin Laden, hij beweegt zich van de ene plek naar de andere.” Deze uitspraken werden gedaan ruim voordat Bin Laden door Amerikaanse commando’s gedood werd.

Net als Bin Laden wordt Kony door Amerikanen op de huid gezeten. Er zijn honderd Amerikaanse special forces in Uganda, DR Congo, Zuid-Sudan en de Centraal-Afrikaanse Republiek,  om te jagen op de man die zich in het grensgebied tussen die vier landen schuil houdt.

Mede door hernieuwde inspanningen is het aantal slachtoffers van het LRA scherp gedaald in de afgelopen maanden. Maar zolang Kony leeft, bestaat zijn beweging. 2012 Moet het beslissende jaar voor  Kony worden, menen Amerikaanse activisten. Dankzij dit filmpje dat 20 miljoen keer werd bekeken in drie dagen tijd, staat Kony weer op de agenda. Kony werd een trending topic op Twitter, via #Kony2012.

Uiteraard is het filmpje, zoals al het vorige werk van de actiegroep ‘Invisible Children,’ doordrenkt van egocentrisme. Maar toch. Om in het naar binnen gekeerde tijdperk waar we in leven tientallen miljoenen Westerse jongeren met hun neus op een Afrikaans conflict te drukken is absoluut bewonderenswaardig. 

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust met OneWorld en draag bij aan een rechtvaardige wereld.

Dat kan al vanaf 6 euro per maand

Ontvang onze beste verhalen in je mailbox

Volg ons