Achtergrond

De superminister

Dit artikel krijg je cadeau van OneWorld. Word abonnee

Volgens zijn vader heeft hij het te danken aan zijn ‘exceptionele kwaliteiten’. Volgens de rest van Senegal profiteert hij vooral van het feit dat zijn vader de baas van het land is. Hoe het ook zij, Karim Wade (42) is veruit de machtigste politicus in de regering van Abdoulaye Wade (85). Op paps zelf na, natuurlijk.

Karim volgde het klassieke pad van rijke en machtige Senegalezen: geboren in Parijs; op Franse privéscholen klaargestoomd voor een opleiding aan de prestigieuze Sorbonne; terugkeer naar Senegal, waar zijn vader inmiddels president was geworden en zoonlief direct een mooi baantje toeschoof als zijn ‘persoonlijke adviseur’. Later mocht Karim een invloedrijk islamitisch bestuursorgaan gaan leiden.

Tot zover geen vuiltje aan de lucht voor Karim. Listig werd het voor hem pas toen hij uit de schaduw van zijn vader wilde kruipen en zich op de politieke voorgrond waagde. Voor zijn partij – uiteraard dezelfde als die van papa – leidde hij lokale verkiezingen in Dakar. Hij werd weggevaagd door de oppositie. Een politieke vernedering van tamelijk formaat.

Maar niet getreurd, want paps gaf hem daarna gewoon een nieuw baantje. Of baantjes, eigenlijk. Want Karim kreeg de leiding over liefst vier ministeries: Infrastructuur, Internationale Samenwerking, Luchttransport en Grondverbetering. Nou kun je je afvragen of een thema als vervoer per vliegtuig een eigen ministerie behoeft, en wat een minister van grondverbetering concreet uitvoert is mij al helemaal duister (Aménagement du territoire is de letterlijke titel van het ministerie – wellicht vertaal ik verkeerd?), maar goed daar gaat het niet om. Het punt is dat Karim volgens critici bijna de helft van Senegals staatsbudget controleert.

Helemaal mooi werd het toen Karim ook nog minister van Energie werd, een nogal gevoelige portefeuille in Senegal, aangezien de electriciteitsvoorziening er een absoluut drama is. Saillant detail is hier dat Karim enkele jaren eerder Karim ontzet moest worden door brandweerlieden uit zijn kantoor, nadat het gebouw door een electrisch probleem vlam vatte. Wellicht was het een teken, want onder Karim leiding is Senegals stroomvoorziening er vooralsnog niet beter op geworden.

Volgend jaar zijn er verkiezingen in Senegal, en de angst heerst hier nogal dat Wade senior zijn impopulaire zoon, die beter Frans spreekt dan Wolof, de belangrijkste taal van Senegal, op de een of andere manier naar voren zal proberen te schuiven als zijn opvolger. Senior heeft de verdenkingen verworpen met de stelling dat hij zoonlief beschouwt als een ‘burger als ieder ander’. To be continued, dat is duidelijk.

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust met OneWorld en draag bij aan een rechtvaardige wereld.

Dat kan al vanaf 6 euro per maand

Ontvang onze beste verhalen in je mailbox

Volg ons