Achtergrond

‘De strijd tegen hiv en aids is het slachtoffer geworden van haar eigen succes’

Dit artikel krijg je cadeau van OneWorld. Word abonnee

Het aantal aids- en hiv-slachtoffers nam de afgelopen jaren sterk af, zo schrijft ONE Campaign in haar jaarlijkse aids rapport. De internationale campagneorganisatie zet zich in om extreme armoede en voorkombare ziekten de wereld uit te helpen. De hoofdauteur van het rapport, Jenny Ottenhoff zegt in het rapport enerzijds tevreden te zijn met de resultaten: ‘Sinds 2002 zijn er veel resultaten geboekt: het aantal infecties is verminderd tot 2,1 miljoen per jaar en 2 miljoen mensen per jaar kregen toegang tot een behandeling.’

Helaas zit aan dit resultaat ook een bijsmaak: ‘De strijd tegen hiv en aids is het slachtoffer geworden van haar eigen succes.’ Hierdoor is de noodzaak om door te pakken en aids volledig uit te roeien afgezwakt, denkt Jenny Ottenhof.

Momentum

De investeringen om aids te bestrijden zijn de afgelopen vijf jaar min of meer gelijk gebleven en nemen zelfs langzaam af. Zonder een toename in investeringen kunnen de wereldwijde doelstellingen om een einde te maken aan aids in 2030 niet worden behaald. Zo kunnen er door deze stagnatie slechts 26,5 miljoen mensen in 2020 die leven met Hiv toegang krijgen tot een behandeling in plaats van 30 miljoen. Het gevolg: een toename van het aantal hiv- en aidsslachtoffers. 

Om dit tegen te gaan moet er de komende jaren 7 miljard dollar bij en kan het tij worden gekeerd. ‘Wereldleiders, donoren en specifiek Afrikaanse overheden hebben nog vier jaar om dit gevaar af te wenden, het momentum te pakken en meer fondsen vrij te maken om de uitroeiing van aids – de ambitie gesteld in de Werelddoelen – in 2030 een werkelijkheid te laten worden’, zegt Jenny Ottenhof.

(Tekst gaat verder onder infographic)

Meisjes en jonge vrouwen

Doordat de financiering vastloopt zal in plaats van een vermindering juist een stijging zijn van nieuwe infecties, voorspelt ONE Campaign. De stijging in besmettingen zal voornamelijk zichtbaar zijn onder meisjes en jonge vrouwen. Als er niet ingegrepen wordt zal het aantal infecties per jaar groeien tot 364.000 in 2020. Anders kan het ingeperkt worden tot 100.000 per jaar in 2020. Vrouwen van 15 – 24 jaar lopen een verhoogd risico doordat zij vaak armer zijn dan mannen en daardoor meer moeite hebben om hun leven op te pakken.

Armoede is blijkbaar seksistisch en dat is aids ook. In de sub-Sahara in Afrika lopen jonge vrouwen zelfs twee keer een groter risico om een infectie op te lopen dan mannen. Door armoede, ongelijkheid, geweld en gebrek aan onderwijs aan te pakken, maak je deze groep minder kwetsbaar. Aids-gerelateerde ziekten zijn nu wereldwijd de belangrijkste doodsoorzaak van vrouwen van 15 tot 44 jaar, en per week raken meer dan 17.000 vrouwen van alle leeftijden besmet met Hiv, aldus Ottenhoff.

Hiv-testweek

Op 1 december, tijdens Wereld Aids Dag wordt jaarlijks wereldwijd de strijd tegen aids in de schijnwerpers gezet en opgeroepen tot meer solidariteit met mensen met hiv en aids. Tot 4 december is het Hiv-testweek. In deze week kan iedereen gratis terecht bij GGD of het ziekenhuis voor een anonieme snel-test op hiv en voorlichting.

Credits hoofdfoto: Jon Rawlinson – Sign: Know your HIV status in Zambia, Africa.

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust met OneWorld en draag bij aan een rechtvaardige wereld.

Dat kan al vanaf 6 euro per maand

Ontvang onze beste verhalen in je mailbox

Volg ons