Achtergrond

De moeder van zeven

Dit artikel krijg je cadeau van OneWorld. Word abonnee

In totaal was ze zo’n vier jaar zwanger. Justine Tindyebwa (40) baarde zeven kinderen, waaronder twee setjes tweelingen.

“Mensen zeggen dat ik gezegend ben,” vertelt Justine Tindyebwa. De vierjarige tweelingbroertjes hangen aan haar armen terwijl Justines jongste dochter (3) mijn kladblok ruineert. “Maar dan vraag ik of ze wel weten wat ik allemaal door maak!”

Nog maar twee weken geleden was ze manager van een hotel. Toen raakte ze haar baan, oppas en zelfs huis kwijt. Ze woont nu bij haar moeder, die ook zeven kinderen baarde. “Heb je goed verteld hoe zwaar wij het hebben,” vraagt de bejaarde moeder. Ja, dat heeft ze. 7 Kinderen, 2 vaders, 2 scheidingen en maar 1 die af en toe nog geld bijdraagt. Het is een bekend verhaal in Uganda: mannen die veel kinderen willen maar er niet voor zorgen. Hoewel kinderen wettelijk bij de man horen worden ze in de praktijk meestal bij de vrouw, of oma, achter gelaten.

De stress is haar af te zien. “Ik houd van al mijn kinderen. Maar ik slaag er niet in om ze allemaal aandacht te geven. Ik moet ze voeden, kleden en naar school sturen. Het lukt gewoon niet. De jongsten blijven thuis zodat eerst de oudste haar school kan af maken. Er is te weinig geld. Mijn oudster dochter is 14 en zit op kostschool. Haar geef ik bijna nooit aandacht, want ik denk dat ze oud genoeg is om zichzelf te redden. Als je het vergelijkt met de kleintjes ja, maar diep vanbinnen weet ik dat ik haar verwaarloos.”

Helaas is de situatie van Justine niet eens bijzonder. Een vrouw in Uganda krijgt gemiddeld 6,2 kinderen. Het maakt dat het land het op drie na snelst groeiende ter wereld is. Elke twaalf maanden komen er 1.2 miljoen Ugandezen bij. Een zegen? Het land barst uit haar voegen; tribaal geweld over schaars land neemt nu al toe. Voedseltekort is een logisch gevolg van de huidige situatie. De knop moet om.

Justine weet het, maar de positie van vrouwen hier is zwak. Pas na nummer zeven dwong haar  gynacoloog een ingreep af, waardoor het bij zeven zal blijven. “Ik zou wel een real-life soap over mijn leven willen maken,” zegt Justine die de moed erin houdt. “Dan kan iedereen zien hoe hectisch het is.” 

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust met OneWorld en draag bij aan een rechtvaardige wereld.

Dat kan al vanaf 6 euro per maand

Ontvang onze beste verhalen in je mailbox

Volg ons