Achtergrond

De Masaï, een bewonderenswaardig volk

Dit artikel krijg je cadeau van OneWorld. Word abonnee

 

Vrijwel iedereen die naar Kenia of Tanzania gaat komt er mee in aanraking of hoort verhalen over de Masaï. Maar wie zijn zij werkelijk?

Als je gaat zoeken naar informatie over de Masaï vind je dat het een nomadisch volk is wat tegenwoordig in Kenia en Tanzania woont. Zij zijn zeer traditioneel en hun vee is heilig aangezien ze het vlees eten, de melk en het bloed (?!?) drinken en de huiden en botten gebruiken voor hun huizen. De Masaï eten vrijwel geen groenten, fruit of andere landbouw producten maar vooral veel vlees.

De meeste mensen herkennen de Masaï aan hun karakteristieke doeken (shuka en kanga) die ze over hun schouders knopen. Deze zijn meestal rood omdat dit de kleur is van het leven en ze daarmee wilde dieren afschrikken. Ook hun sieraden gebruik (oorbellen, ringen) is alom bekend en wordt door zowel mannen als vrouwen gedragen.

Naast de theorie die op internet in overvloed aanwezig is heb ik tijdens mijn tijd in Tanzania (en Zanzibar) verschillende verhalen gehoord over de Masaï en ook daadwerkelijk een aantal Masaï gesproken over hun leven en hun gebruiken. Een aantal wetenswaardigheden….

 

Hoog….hoger…..hoogst

De Masaï hebben een speciale techniek ontwikkeld om erg hoog te springen. Ik heb dit twee keer van dichtbij gezien en ik kan je zeggen dat dit echt ongelooflijk is. Ze springen op hun (autoband) slippers een aantal keren kort waardoor er een soort druk opgepompt wordt waarna ze in één keer anderhalve meter de lucht in schieten! Deze zogenaamde ‘Jumping Dance’ wordt door de mannen van het dorp uitgevoerd om hun kracht en uithoudingsvermogen te demonstreren. Tijdens mijn bezoek aan een Masaï dorp mocht ik dit ook eens uitproberen (zie foto). Het is aan jullie om te bepalen of ik veel uithoudingsvermogen of kracht heb 🙂

Voor bewegende beelden zoek maar eens op YouTube ‘Masai jump’.

 

De proef tot krijger

Wanneer de Masaï jongens 18 jaar worden moeten zij een proef doorstaan om uiteindelijk een Masaï krijger te worden. De Masaï Joseph heeft die proef ook doorstaan en vertelde het volgende: “Als je 18 bent ga je samen met een oudere krijger de wildernis in voor 3 maanden. Met enkel een standaard uitrusting zoals je kledij, je mes en je stok wordt je op de proef gesteld. In die 3 maanden zul je verschillende uitdagingen ondergaan met als laatste ‘examen’ het doden van een leeuw met pijl en boog. Als je dat voltooid hebt keer je terug als krijger naar je dorp.” De laatste jaren is deze traditie niet helemaal meer van kracht omdat er steeds minder leeuwen zijn in Kenia en Tanzania. Zoals je begrijpt zijn ook beiden overheden hier niet zo blij mee aangezien de leeuw het hoogtepunt van menig safari is en dus significant bijdraagt aan het toerisme in het land.

 

Besneden genot

In Arusha en Moshi valt het op dat er bij vele winkels, hotels en andere bedrijven vaak Masaï mannen voor de deur staan als bewaker. In Moshi heb ik een dag met een plaatselijke jongen de voet van de KilimanjaroHome / Uittreksels & Verslagen / Werkstukken / Primitief volk: De Masai

 beklommen en vroeg ik naar de rede van de vele Masaï bewakers. Hij vertelde me dat de Masaï bekend staan om hun kracht maar ook dat de eigenaar van een winkel een Masaï inhuurt om zijn vrouw te plezieren. De Masaï zijn namelijk allemaal besneden en hebben enkel nog een ‘flapje’ over van hun voorhuid wat schijnbaar precies tegen de clitoris van een vrouw aankomt tijdens de geslachtsgemeenschap. Net zoals jullie nu dacht ik toen ik dit hoorde ook “jaja het zal wel”. Maar ik heb dit later aan verschillende mensen nagevraagd en het blijkt wel zeker te kloppen. Vele Westerse vrouwen zijn daarom wel geïnteresseerd in een nachtje met zo’n stoere krijger. Als ik een Westerse vrouw met ervaring tegenkom zal ik dit zeker nog eens terugkoppelen!

Ik ben op het moment nog bezig met het verzamelen van meer informatie over de Masaï  en heb via wat lokale mensen in Moshi en een bezoek aan een Masaï dorp al veel te horen gekregen. Maar er zijn genoeg verhalen over deze stam voor een nieuwe blog dus……wordt vervolgd!

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust met OneWorld en draag bij aan een rechtvaardige wereld.

Dat kan al vanaf 6 euro per maand

Ontvang onze beste verhalen in je mailbox

Volg ons