Achtergrond

De kracht van vriendelijkheid

Dit artikel krijg je cadeau van OneWorld. Word abonnee
Earth protector
Geruisloos loopt Sakyong Mipham Rinpoche (“earth protector”) het podium op.
Er staat een stoel klaar voor de spiritueel leider van de Shambhala-traditie die ook schrijver, poëet, marathonrenner, meester en gids is.
Het lijkt mij een eenvoudig IKEA-zitmeubel, opgeleukt met een traditioneel Tibetaans kleed.
In spanning kijk ik toe, wacht ik af. De Sakyong gaat rustig zitten, legt zijn handen ontspannen in zijn schoot en kijkt op, tuurt de zaal in. Dan lacht hij.
Zijn glimlach, zo’n kostelijke lach die je kent uit romantische films: het wolkendek trekt spontaan open, de zon komt stralend door, alles is liefde. De ogen van de Boeddhist twinkelen. Tweehonderd mensen glimlachen terug.

Marathonrenner
Als hoofd van de Shambhala-traditie nodigt de Sakyong hij ons allen uit tot bewustwording en compassie. Om goed voor onszelf te zorgen – het begin van elke bijdrage aan de samenleving – geeft hij meditatie-instructies en onverwachte hardlooptips. De leermeester is fanatiek renner. Nu werd de eerste marathon ooit gelopen door een man met een missie (tussen Marathon en Athene, een soldaat die de overwinning van de Atheners moest verkondigen). Ook de Sakyong heeft boodschappen genoeg. Zoals: een betere wereld begint met zelfcompassie.

Het paard temmen
Met lichtheid vertelt de Sakyong over de Shambhala-traditie waarin intrinsieke wijsheid, compassie en vertrouwen in alle wezens centraal staan. De opmars van mindfulness, wierook en boeddhabeelden maakt dat ook in Nederland mensen bewust zoeken naar leven “in het hier en nu”. Mediteren is het nieuwe tv-kijken.
De Sakyong legt uit dat mediteren geen ontspanningsoefening is. Het is hard werken om je geest te trainen. Zoals je een wild paard langzaam temt, zo leer je door oefening je onstuimige gedachten te beheersen. En dat alles zonder zweep: geweldloosheid is het eerste dat je oefent als je in kleermakerszit op een kussen gaat zitten.

Samenleven
Omdat ik meer geloof in actie uit realisme dan vanuit idealisme, denk ik aan mogelijkheden in de huidige wereld. Wat kan ik voor goeds doen?
De Sakyong legt uit: hoe jij jezelf behandelt heeft direct invloed op de samenleving.
Zelfs als er irritaties, talloze tekortkomingen, wrok en haat in jou zijn, mag je jezelf vriendelijk behandelen. Reageer je niet af op een ander. Ren af en toe een rondje.
Je kunt jezelf trainen om geduldiger te zijn, meer empathisch of minder stug; kwaliteiten die de samenleving ten goede zullen komen. Zo is mediteren geen privé-zaak maar een maatschappelijke kwestie. Een samenleving, dat is hoe ik met mijzelf en met jou omga, keer miljoenen.

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust met OneWorld en draag bij aan een rechtvaardige wereld.

Dat kan al vanaf 6 euro per maand

Ontvang onze beste verhalen in je mailbox

Volg ons