Turkije heeft afgelopen dinsdag het generaties oude verbod op de hoofddoek  in publieke functies afgeschaft. Vanaf gisteren is het weer mogelijk om als ambtenaar een hoofddoek te dragen. Volgens de Turkse overheid zal deze maatregel, samen met andere hervormingen, de democratie verbeteren.

Scepsis
Sommige partijen zijn sceptisch over de hervorming. Seculieren beschouwen de afschaffing als bewijs dat de overheid de islam voortrekt. Turkije heeft geen staatsgodsdienst, maar sinds de AK-partij aan de macht is, vrezen verschillende groepen dat Turkije weer conservatiever wordt.

Heksenjacht
Er zijn ook Turken die de afschaffing van deze negentig jaar oude wet toejuichen. Veel vrouwen wilden geen overheidsfunctie bekleden omdat ze geen hijab mochten dragen. De wet wordt daarom ook wel gezien als herstelling van de religieuze vrijheid. ‘’Het was een heksenjacht op ambtenaren met een hoofddoek’’, aldus een lerares uit Ankara.

Alleen in de rechtspraak en het leger is het tegenwoordig niet toegestaan voor vrouwen om hun hoofd te bedekken.

Lees meer op: New York Times
Foto: Flickr

Bewuster geworden door dit artikel?

Onze journalistiek is toegankelijk voor iedereen en dat willen we zo houden. Met een kleine bijdrage help jij ons anderen ook bewust te maken. Alvast bedankt!

Ja, ik doe graag een eenmalige donatie!
Hoeveel wil je doneren?
670

Over de auteur

Bezoek auteurspagina

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust via onze wekelijkse nieuwsbrief