Achtergrond

Is de grens nog steeds niet bereikt?

Dit artikel krijg je cadeau van OneWorld. Word abonnee

Wist je dat in 2013 dagelijks 32.200 mensen huis en haard verlieten om ergens anders meer veiligheid te vinden? Dat is bijna evenveel als de capaciteit van het Philips Stadion. In 2011 stond de teller nog ‘maar’ op 14.200, zo staat in het VN-rapport ‘War’s Human Cost’ (html). Een geschatte 10,7 miljoen mensen zijn in het jaar 2013 door conflict of vervolging op de vlucht geslagen. Dit betekent dat er op dit moment 51,2 miljoen mensen ontheemd zijn. Dat is evenveel als de bevolking van Zuid-Afrika. 

De UNHCR maakt onderscheid tussen vluchtelingen en ontheemden, waarbij de laatste groep in het zelfde land blijft. Zo’n 8,2 miljoen van de 10,7 bleven binnen de grenzen van hun land, de andere 2,5 miljoen worden gekenmerkt als vluchtelingen. Meer dan de helft van de vluchtelingen, 53 procent, komt uit drie landen: Afghanistan (2,6 miljoen), Syrië (2,4 miljoen) en Somalië (1,1 miljoen).

Wereldwijd is de helft van de vluchtelingen onder de 18 jaar oud. Kinderen lopen een groter risico op misbruik, verwaarlozing, geweld, uitbuiting, mensenhandel en gedwongen militaire rekrutering. 

 

 

 

 

 

 

 

86 procent van deze vluchtelingen wordt door ontwikkelingslanden opgevangen. Tien jaar geleden was dit nog 70 procent. “Het aandeel van ontwikkelde regio’s die vluchtelingen huisvesten is sterk verminderd, terwijl de ontwikkelingslanden juist miljoenen vluchtelingen blijven opvangen – en de laatste jaren wordt dit ook steeds meer”, meldt het VN-rapport.

Beeld: IHH Humanitarian Relief Foundation/Flickr. 

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust met OneWorld en draag bij aan een rechtvaardige wereld.

Dat kan al vanaf 6 euro per maand

Ontvang onze beste verhalen in je mailbox

Volg ons