Achtergrond

De ‘faal’- roepers

Dit artikel krijg je cadeau van OneWorld. Word abonnee

Afgelopen zaterdag zag ik de Egyptische actrice Yousra op Schiphol. Yousra, een van de voornaamste actrices die pikante rollen op zich nam en zo moslimbroeders ongetwijfeld tot woede bracht door een plotse, oncontroleerbare bloedstroom naar het voortplantingsorgaan.

De amusementswereld staat met de dominantie van de Moslimbroeders onder druk in Egypte. Onder andere veel actrices verweren zich tegen de mogelijke hegemonie van de baarden. Actrice Ilham Chahine, tijdgenoot van Yousra en evenzo voornaam, kreeg recent de volle laag van de salafistische preker Abdallah Badr die haar een prostituee noemde en die haar andere platvloerse verwensingen naar het hoofd slingerde.

Hierop ging een delegatie van acteurs naar president, en moslimbroeder, Morsi om de aanval te veroordelen, hun steun aan Chahine uit te spreken, en excuses danwel steun van de president te vragen. Morsi gaf te kennen dat Chahine was uitgenodigd voor een gesprek, wat zij op haar beurt ontkende. Ze zei wel geen behoefte te hebben aan een gesprek en na te denken over eventuele juridische stappen tegen de geestelijke.

Het is een rommeltje in Egypt: er is chaos, anarchie, ongecontroleerd geweld. ‘De mensenrechten zijn een grote faal', zag ik laatst op Twitter voorbij komen als commentaar op de situatie sinds de opstand. Zulke uitspraken zijn natuurlijk het product van een onrijpe geest, want met de mensenrechten was het altijd al droevig gesteld in het land.

De seksuele intimidatie, die nu zoveel aandacht krijgt, was altijd al kwalijk, maar heeft, dankzij die chaos, anarchie en het ongecontroleerde geweld, een vlucht genomen. Zo gaat dat nu eenmaal, maar dat betekent niet dat er sprake is van stagnatie, dat de mensen zich erbij neerleggen en er geen ontwikkelingen zijn. De 'faal'- roepers kunnen hun eigen onwelriekende en neerbuigende ideeën op de Arabische wereld projecteren zoveel ze willen; ze worden er niet waar van.

De Nationale Raad voor Vrouwen in Egypte heeft een hoorzitting georganiseerd over het seksuele geweld tegen vrouwen. De Raad wil een mediacode en samenwerkingstrategie met religieuze instituten (Al-Azhar en de Koptische kerk) en organisaties. Ook willen de vrouwen overheidsinstellingen ontwikkelen om het geweld en de intimidatie tegen te gaan.

Ondertussen gaat het debat in Egypte onverminderd door, maar anders dan onder Moubarak, spreken critici nu vrijuit en krijgt president Morsi felle kritiek. Recent nog was in een van de praatprogramma's onderwerp van gesprek: de toon van het debat. Op Facebook had de zoon van de president een criticus van zijn vader een ezel genoemd. Gesprekspartners in het programma vonden dit niet kunnen en een van de sprekers opperde zelfs dat 'als de president zijn zoon niet kan opvoeden, doen wij dat wel'.

Dit alles een grote faal? Voor wie niet voorbij het oppervlak kijkt wel ja. Vooruitgang begint bij een open debat en een grote spiegel. Of zoals actrice Laila Oulwi zei: het kan pas beter met het land gaan als we er zelf aan werken. Die spiegel wordt steeds vaker geraadpleegd. En de bevindingen gedeeld.

 

Foto: cc

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust met OneWorld en draag bij aan een rechtvaardige wereld.

Dat kan al vanaf 6 euro per maand

Ontvang onze beste verhalen in je mailbox

Volg ons