Achtergrond

De eigen stijl van Ntjam Rosie

Dit artikel krijg je cadeau van OneWorld. Word abonnee

Maar die rust is er niet in haar agenda. De Rotterdamse was maandag in Amsterdam voor een optreden bij BNR Newsroom, daarna moet ze door naar Leiden voor repetities voor een optreden later in de week. “Mijn agenda slaat nergens op.” Maar als ze het zegt, lacht ze.

Ze is regelmatig te gast bij De Wereld Draait Door, was op North Sea Jazz in eigen land, trad op in Oost-Europa, China en Korea. Alleen het continent Afrika is nog onontgonnen. “Ik zou niets liever willen, maar ik zoek simpelweg nog iemand die me daarmee kan helpen.” 

[[{“fid”:”34522″,”view_mode”:”file_styles_artikel_volle_breedte”,”fields”:{“format”:”file_styles_artikel_volle_breedte”,”field_file_image_title_text[und][0][value]”:”Muziek: Ntjam Rosie – Dear To Me”,”field_file_image_alt_text[und][0][value]”:”Muziek: Ntjam Rosie – Dear To Me”},”type”:”media”,”link_text”:null,”attributes”:{“alt”:”Muziek: Ntjam Rosie – Dear To Me – 10-2-2015″,”style”:”height:327px; width:581px”,”class”:”file-file-styles-artikel-volle-breedte media-element”}}]]Ntjam Rosie bij De Wereld Draait Door.

Ntjam Rosie schrijft, musiceert, produceert en zingt. Uiteraard met een team, maar zij runt de boel. Ook haar eigen label. Ze houdt van onafhankelijk. En alles wat ze doet, heeft urgentie. “Ik voel een grote verantwoordelijkheid iets te maken van mijn leven.” En dat heeft alles te maken met haar achtergrond: geboren in Kameroen en op haar negende naar Nederland geëmigreerd.

Ntjam Rosie toert door het land: 
 
07 maart 2015    De Kelder, Amersfoort
19 maart 2015    P60, Amstelveen
21 maart 2015    Manifesto, Hoorn
27 maart 2015    Paard van Troje, Den Haag
28 maart 2015    W2, Den Bosch

“Ik realiseer me heel erg dat ik geluk heb gehad hier op te groeien. Als klein meisje romantiseerde ik mijn geboorteland. Toen ik op mijn vijftiende voor de eerste keer terugging, bleef dat beeld nog wel bestaan. Maar de laatste keer, in 2009, zijn de schellen wel van mijn ogen gevallen. En dat was pijnlijk. Ik zag bijvoorbeeld dat jongetjes zichzelf prostitueren voor een heel klein beetje geld. Ik word daar boos van, zou willen dat de wereld anders was.”

Bij Ntjam Rosie blijft het niet alleen bij onrecht voelen, ze wil ook iets doen en proberen een verschil te maken. “Lang dacht ik na over vrijwilligerswerk doen in een ziekenhuis, met zieke kinderen. Maar dat is gewoon níet te combineren met de manier waarop ik artiest wil zijn. Gelukkig heb ik iets gevonden: ik ben nu ambassadeur van World Vision en heb ook mijn eigen sponsorkindje. Dat past heel erg bij mij én in mijn agenda. Ik wil nog meer op dat vlak gaan doen, want het ligt me erg na aan het hart.” 

Dat is toch dat rebelse in me, dat ik het nét even anders wil doen dan anderen

De reis was ook om een andere reden belangrijk voor haar. Voor het eerst bracht ze veel tijd door met haar biologische vader. “Toen ik vertrok uit Kameroen was hij al niet meer in mijn leven, mijn moeder is getrouwd met een Nederlandse man. Nu heb ik ook mijn halfzusje en halfbroertjes ontmoet. Heel erg waardevol.” Al deze levenservaring én ouder worden, verwerkte Ntjam Rosie in haar nieuwste album. “Die tijd voor mijn zoektocht heb ik echt nodig gehad.”

Ze beschrijft zichzelf als Europees/Afrikaans. Toch koos ze als artiestennaam Ntjam Rosie, en daarin staat Afrika vooraan. “Andere wereldmuzikanten kiezen vaak voor een andere volgorde, neem Habib Koité, Richard Bona, Manu Dibango en Chantal Ayissi. Dat is toch dat rebelse in me, dat ik het nét even anders wil doen dan anderen.”

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust met OneWorld en draag bij aan een rechtvaardige wereld.

Dat kan al vanaf 6 euro per maand

Ontvang onze beste verhalen in je mailbox

Volg ons