Achtergrond

Terrorisme in de VS: rechtsextremisten zijn dodelijker dan jihadisten

Dit artikel krijg je cadeau van OneWorld. Word abonnee

Sinds 9/11 zijn er in de VS bijna twee keer zo veel mensen vermoord bij 'terrorisme' door niet-moslim extremisten als door mensen die zich Jihadist noemen. De moordaanslag op kerkgangers door een vermoedelijke rechtsnationalist in Charleston is dus geen incident. In totaal zijn er na de aanslagen op de Twin Towers door al Aqaeda 48 mensen vermoord door blanke nationalisten, anti-overheidfanaten en andere extremisten die niet moslim zijn, terwijl er 26 moorden zijn gepleegd door terroristen die handelden met een moslimextremistisch motief. Dit blijkt uit onderzoek van het in Washington gevestigde onderzoekscentrum New America gepublicerd door de NY Times.

Meeste gevaar van rechtsextremisten
Terwijl de 48 levens van politieagenten, leden van etnische en religieuze minderheden en toevallige burgers ontnomen zijn tijdens 19 incidenten, staan daar maar 7 tegenover die door moslim daders zijn gepleegd. Misschien zijn deze cijfers voor het publiek nieuw, maar het beeld wordt bevestigd door Amerikaanse politieagenten. Toen 382 politieagenten in de VS werd gevraagd naar de 3 grootste gewelddadige bedreigingen, refereerde maar liefst 74 procent van hen aan ‘anti-overheidsgeweld' en 'rechtsextremisten'. Slechts 39 procent aan ‘door Al Qaeida geïnspireerd geweld’.

Het idee dat de bedreiging van Jihad-gerelateerd terrorisme is overtrokken in de VS wordt meer geaccepteerd

John G. Horgan, die terrorismeonderzoeker en -docent in Massachusetts, zei dat het geleidelijk aan duidelijker wordt in academische kringen dat de publieke perceptie en de eigenlijke incidenten niet met elkaar stroken. “Het idee dat de bedreiging van Jihad-gerelateerd terrorisme is overtrokken in de VS wordt meer geaccepteerd.” Daarnaast klagen sommige islamitische woordvoerders (waarvan namen onbekend) dat wanneer een dader niet moslim is, de media snel verwijst naar geestesziekten, terwijl gesuggereerd wordt dat elke islamitische dader zijn misdaad beging vanuit religieuze beweegredenen. De vragen omtrent bevooroordeelde percepties over terrorisme blijven relevant.

 

 

[[{“fid”:”36878″,”view_mode”:”default”,”fields”:{“format”:”default”,”field_file_image_alt_text[und][0][value]”:”Neem een abonnement op OneWorld”,”field_file_image_title_text[und][0][value]”:”Neem een abonnement op OneWorld”},”type”:”media”,”attributes”:{“alt”:”Neem een abonnement op OneWorld”,”title”:”Neem een abonnement op OneWorld”,”style”:”height:72px; width:581px”,”class”:”file-default media-element”}}]]

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust met OneWorld en draag bij aan een rechtvaardige wereld.

Dat kan al vanaf 6 euro per maand

Ontvang onze beste verhalen in je mailbox

Volg ons