Achtergrond

De Algemene Vergadering van de VN

Dit artikel krijg je cadeau van OneWorld. Word abonnee

 

 

De Algemene Vergadering van de VN is vandaag in New York begonnen, en de bijeenkomst van dit jaar zou een enorme impact op de wereld kunnen hebben. Wereldwijde supermachten zijn vandaag bijeen om over een resolutie te praten die Bashar al-Assad zou dwingen zijn chemische wapens op te geven; de sleutel hier is of Rusland zijn steun zal geven aan de inspanningen.

De Algemene Vergadering kan ook leiden tot een doorbraak over het nucleaire programma van Iran. Staatssecretaris John Kerry heeft op donderdag een ontmoeting met de Iraanse minister van Buitenlandse Zaken, en het is zelfs mogelijk dat Obama de Iraanse president Hassan Rouhani tegen het lijf loopt.

Wees niet verbaasd als sommige leden van de VN deze kans waarnemen om de VS een tik op de vingers te geven voor de NSA spionage-affaire.

Dilma Rousseff, de presidente van Brazilië, heeft het spits al afgebeten, met de opmerking: "Wat we hier nu voor ons hebben is een gebrek aan respect voor de soevereiniteit van ons land." Het op zodanige wijze knoeien met de aangelegenheden van andere landen is een schending van het Internationaal Recht en is een belediging voor de principes die de relaties tussen hen moeten leiden, vooral tussen bevriende naties. Een soevereine natie kan zich nooit bevestigen ten koste van een andere soevereine natie.

Het recht op veiligheid van de burgers van een land kan nooit worden gegarandeerd door het
schenden van de fundamentele mensenrechten van de burgers van een ander land.
De argumenten dat de illegale onderschepping van informatie en gegevens de bescherming van naties tegen het terrorisme beoogt niet kan worden volgehouden.

Brazilië, meneer de voorzitter, weet hoe het zichzelf moet beschermen. Wij verwerpen en bestrijden het terrorisme en koesteren dan ook geen terroristische groepen”, aldus mevrouw Rousseff.

"We komen bij elkaar, niet om de status quo te handhaven, maar om onze wereld vooruit te drijven," zei al eerder de heer Ban Ki Moon, Secretaris Generaal van de Verenigde Naties, in zijn jaarverslag over de werkzaamheden van de Organisatie.

Hij daagde de lidstaten uit om moedige stappen te nemen en samen te werken aan een groot aantal punten – vanaf het prepareren van een post-2015 duurzaamheids-agenda, overeenstemming te bereiken over een nieuwe regeling inzake klimaatveranderingen en het bij elkaar brengen van partijen in Syrië om bijna drie jaar van bloedvergieten te beëindigen.

"In de straten en pleinen in de hele wereld, zetten de mensen de machthebbers onder druk. Ze willen dat jullie, leiders van de wereld, luisteren. Ze willen weten dat we alles doen wat nodig is om een waardig leven te verzekeren voor iedereen," zei de VN-chef, voorafgaand aan de Algemene Debat van de 68e zitting van de Algemene Vergadering.

President Obama sprak natuurlijk over de crisis in Syrië en zei het volgende: "Ik geloof niet dat met militaire actie in Syrië een duurzame vrede te bereiken is," de Amerikaanse leider. "Ik heb altijd de voorkeur gehad voor een diplomatieke oplossing voor deze kwestie,"voegde hij eraan toe.

Echter, : " Op hetzelfde moment zijn we bereid om alle elementen van de macht, met inbegrip van militair geweld, te gebruiken om onze belangen in het Midden-Oosten en Noord-Afrika veilig te stellen."

"De crisis in Syrië is een van de belangrijkste uitdagingen voor de internationale gemeenschap," specificeerde Barack Obama, die de internationale gemeenschap opriep om het verbod op het gebruik van chemische wapens in Syrië af te dwingen.

"De internationale gemeenschap moet het gebruik van chemische wapens in Syrië stoppen, en daarom moeten de Veiligheidsraad van de VN een resolutie aannemen."

Obama vindt dat de Veiligheidsraad van de VN een "definitieve beslissing" over Syrië moet nemen. "Dus moet de Veiligheidsraad een definitief besluit nemen om de toezeggingen van het Syrische regime om chemische wapens te vernietigen op de proef te stellen," zei hij.

"De Veiligheidsraad van de VN moet consequenties opleggen als Syrië de chemische wapens niet wil vernietigen", zei hij.

Bronnen, VN Nieuwsdienst, RT, GoneNative

 

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust met OneWorld en draag bij aan een rechtvaardige wereld.

Dat kan al vanaf 6 euro per maand

Ontvang onze beste verhalen in je mailbox

Volg ons