Achtergrond

De 10 landen met de minste persvrijheid

Dit artikel krijg je cadeau van OneWorld. Word abonnee

Eritrea is uitgeroepen tot het land met de minste persvrijheid. Dit blijkt uit een rapport van het Comité ter Bescherming van Journalisten, die gisteren een top 10 uitbracht van landen met de minste persvrijheid. Het rapport, wat onder andere gebaseerd is op metingen van internet beperking, aanwezigheid van onafhankelijke media en vergunningsvoorwaarden voor journalisten, stelt dat censuurtactieken in de landen veel overeenkomen.

Om de macht in eigen handen te houden gebruiken onderdrukkende regimes een combinatie van mediamonopolie, spionage, mishandeling, dreigen met het opsluiten van journalisten en een restrictie van hun bewegingsvrijheid in en buiten het land. Gevangenschap blijkt de meest effectieve vorm van intimidatie van journalisten. Zeven van de meest gecensureerde landen – Eritrea, Ethiopie, Azerbeidzjan, Vietnam, Iran, China en Burma – sluiten volgens het comité ook de meeste journalisten op.

10. Cuba
Cuba heeft nog steeds de minste persvrijheid van Amerika. De media worden volledig gecontroleerd door de communistische partij, die al een halve eeuw de enige machthebbende partij in het land is. Terwijl het internet wat ruimte geeft voor kritische geluiden worden providers gedwongen om ongewenste inhoud te blokkeren.

9. Burma
Terwijl de pre-publicatie censuur in Burma na ruim 40 jaar beëindigd is in 2012, blijft het medialandschap ook hier streng gecontroleerd. Er is een speciale wet aangenomen in 2014 die al het nieuws verbiedt dat de stabiliteit in het land kan verstoren.  

8. China
Al meer dan een decennium behoort China tot de drie landen die de meeste journalisten opsluit. Dit zal waarschijnlijk niet snel veranderen.

7. Iran
De Iraanse overheid zet mensen massaal en willekeurig gevangen om protesten en journalisten te verbannen. Al sinds 2009 scoort Iran wereldwijd het hoogst op in hechtenis nemen van journalisten. Tevens is de Iraanse internetcensuur één van de zwaarste ter wereld, met het blokkeren van miljoenen websites waaronder nieuws- en sociale netwerkpagina’s.

6. Vietnam
De communistische staat van dit land dwingt alle media via de wet om te fungeren als het spraakorgaan van de overheid. Er worden wekelijks verplichte vergaderingen georganiseerd voor lokale tv, radio en krant waarin besproken wordt welke onderwerpen nadruk moeten krijgen in het nieuws of die juist gecensureerd moeten worden.

5. Azerbeidzjan
In Azerbeidzjan zijn de voornaamste informatiebronnen eigendom van de overheid. Internationale pers wordt belemmerd, eventueel door het blokkeren van satellietsignalen.

4. Ethiopië
Toen de Ethiopische staat zich voorbereidde op de verkiezingen van 2015, werden de onafhankelijke media systematisch gedwarsboomd door arrestaties en intimidatie. Door journalisten voor de rechter te slepen en uitgeverijen onder dwang te begrenzen zijn er nog maar een paar onafhankelijke media over in een land met meer dan 90 miljoen inwoners.

3. Saoedi-Arabië
De overheid van dit land heeft de onderdrukking in toenemende mate versterkt sinds de Arabische Lente. Het publiceren van inhoud die ingaat tegen de Sharia of de belangen van de staat, buitenlandse invloed bevordert, nationale orde en veiligheid in gevaar kan brengen of 'criminele activiteiten op gang brengt', wordt bestraft.

2. Noord-Korea
Toegang tot onafhankelijke nieuwsbronnen is in dit land zeer beperkt. Bij het aan de overheid verbonden persbureau werken uitsluitend Noord-Koreanen en buitenlandse journalisten worden alleen toegelaten uit landen die politiek welwillend staan tegenover Noord-Korea.

1. Eritrea
De laatste internationale correspondent in dit land is in 2007 ontslagen en journalisten van onafhankelijke media zijn in 2001 gearresteerd. Nieuws wordt alleen uitgebracht door de staat. Zelfs medewerkers van de zwaar gecensureerde pers leven met de constante angst voor gevangenschap. 

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust met OneWorld en draag bij aan een rechtvaardige wereld.

Dat kan al vanaf 6 euro per maand

Ontvang onze beste verhalen in je mailbox

Volg ons